Home » E-shop » Prineste harmóniu do vašich záhrad. Nové trendy.

Prineste harmóniu do vašich záhrad. Nové trendy.

Je tu jar. Príroda sa zobúdza zo zimného spánku, v ktorom načerpala nové sily a znovu je pripravená prežívať novú a čistú jar, nové zrodenie, rašenia lístkov, kvetov a prínos sviežej zelenej farby. Každý rok sa tento cyklus opakuje znovu a znovu a dáva tým príležitosť na zmenu aj nám.

Záhrada má byť zrkadlom obrazu majiteľa.

Je to u vás skutočne tak? Je vaša záhrada praktická, plne funkčná, úžitková a zároveň úprimná a jedinečná, odrážajúca vašu osobnosť?  Ak áno, potom gratulujem, ak nie, stále máte možnosť nápravy.

V tomto hektickom čase a náročnosti v zamestnaní, neustálej komunikácií a informácií zo sociálnych sietí,  sme prehltení vzruchmi z okolitého sveta a nachádzame zážitok v najobyčajnejších činnostiach a v najprirodzenejšom bytí samého so sebou. Potrebujeme spomaliť, zastať, spojiť sa so svojim vnútrom, s tichým hlasom v sebe a to najlepšie v objatí prírody. Skvelé miesto, kde môžete pozorovať oblohu a zažívať ľudskú skúsenosť s prírodou, s jej zrodom i zánikom, pozorovať základné zákony univerza, alebo len tak v tichu načerpať svoju vnútornú silu je práve vaša záhrada.

„Naše tela sú ako záhrady, ktoré ošetruje naša vôla – záhradník. Tá rozhoduje o tom čo v nich vyrastie.“   William Shakespeare

Urobte si záhradu, ktorá bude odrážať nielen vaše potreby, ale aj vašu vnútornú silu, vášeň, radosť a  pohodu. Môžete v nej pozorovať úžasný proces od semienka či sadeničky až k šťavnatým plodom.

Hrabať sa aspoň z času na čas v pôde vás spomalí a uzemní vaše „preplnené“ mysle.

Pokochať sa krásou kvetín, opíjať sa nádhernou vôňou, prepletať sa zeleným porastom a nechať sa unášať vtáčím spevom. Ticho a len žblnkotajúci potôčik, či fontánka prinesú do pohody a rozjímania tu pravú atmosféru. To všetko sú zážitky, ktoré vám pomôžu pri vašej ceste k spokojnosti života. Vo vašej záhrade nájdete  zdroj harmónie v každodennom živote.

„Pozrite, ako príroda – stromy, kvety, tráva – rastú v tichu. Pozrite na hviezdy, mesiac a slnko, ako sa hýbu v tichu… Aj my potrebujeme byť ticho, aby sme sa mohli dotknúť duše.“   Matka Tereza
Prírodné záhrady – nové trendy:

Vplyvom klimatických zmien sa naše letá čím ďalej tým viac podobajú na stredomorskú suchú zónu. Po niekoľkých suchších rokoch si už asi každý všimol, že vysušený trávnik väčšiu časť roka neprináša žiadnu „parádu“. Záhrady celkom bez trávnika, ktorý vyžaduje častý a výdatný prísun vody, sa dajú navrhovať i u nás.

Už stále viac ustupujú do pozadia želania na tvorbu záhrad s veľkou trávnatou plochou uprostred a stále zelenými ihličnanmi, ktoré ho obklopujú. Éra všade vysadených Tuji sa už pomaly, ale isto končí.

Vraciame sa k návrhom prírodných záhrad, kde majú svoje nezastupiteľné miesto kríkové a kvetinové porasty. Pri správnom navrhnutí nemusí ísť o väčšiu prácnosť s udržiavaním záhrady. Naopak, veď údržba trávnika si vyžaduje omnoho viac námahy ako ostrihanie kríkov raz do roka.

Uprednostníte lokálne materiály a výsadbu miestnych rastlín.

Na domácom mieste totiž pôsobia vždy prirodzenejšie ako čokoľvek iné. Je lepšie dohodnúť sa v miestnom lome, než nakúpiť povedzme pieskovec, hoci prekrásny, ale dovezený z Indie. Aj toto je spôsob, ako šetriť životné prostredie a podporiť svoje okolie. Už nie je trendy zahltiť záhradu umelými výtvormi či napodobeninami prírodných materiálov. Ak to má byť kameň, tak dodajte kameň, ak drevo tak drevo, ak betón tak betón. Úprimnosť a autenticita sa vnáša aj do návrhov záhrad.

Výsadba krásnych a obyčajných miestnych rastlín súvisí jednak so suchými letami a tiež s tým, že sa často snažíme minimalizovať čas, ktorý trávime v záhrade údržbou. Veď čo porastie lepšie bez našej pomoci ako rastliny, ktoré jednoducho na dané miesto patria a prosperujú tam aj bez „prehovárania“? Ak nemáte veľa času na starostlivosť o záhradu, prikloňte sa k voľbe výsadby trvaliek. Ak naopak máte radi neustálu zmenu a radi experimentujete, letničky sú pre vás tým „pravým orechovým“.

Pestujeme a chováme – užitočné vzťahy.

Aká je to radosť prísť s deťmi do krásnej voňavej záhrady, kde môžu behať, hrať sa, odtrhnúť si a zjesť, na čo práve majú chuť. Poviete si: “Veď to je predsa prirodzené, nie?“

Za návratom pestovania vlastného ovocia, zeleniny či chovom domácich zvierat je nielen to, že chceme mať k dispozícii zdravé potraviny z vlastnej záhrady, ale i to, že sa pýtame sami seba, čo nás v záhrade baví, čo nám záhrada môže priniesť, čo si môžeme sami  dochovať či dopestovať, čo dokážeme.

Sledovať rastlinky, bylinky alebo akúkoľvek inú zeleninu či ovocie v ich celom vývoji od začiatku až do konca a spolu-podieľať sa pri ich raste a vývoji s nimi svojou starostlivosťou, vám môže dať pocit radosti a spolupatričnosti  s prírodou. Nie je nič príjemnejšie ako  vidieť a ihneď ochutnať voňavé a chutné výsledky úsilia vašej námahy. A verte, že chutia úplne inak ako tie zo supermarketu.

Príroda pracuje pre nás.

Namiesto drahej a jedovatej chémie skúste radšej využiť prírodný regulačný systém, ktorý podporíte a usmerníte pomocou špeciálnych vlastností niektorých rastlín. Účinných rastlinných vlastností je pritom celá škála a rastliny nimi disponujú na vlastnú ochranu. Skvelá je zmiešaná kultúra, kde sa striedajú riadky chránených a ochraňovaných rastlín alebo sa plochy pestovanej zeleniny lemujú ochrannými rastlinami. Ochrannými rastlinami pritom môžu byť aj rôzne bylinky, najmä aromatické.

Chrániť sa však môžu aj niektoré zeleniny navzájom. Podľa toho vznikajú zmiešané kultúry: zeleniny – bylinky alebo zeleniny – zeleniny.  V tejto prílohe si môžete pozrieť po rozkliknutí čo je vhodné s čim sadiť. Co-s-cim-sadit.

Zážitky v záhrade.

Záhrada dnes nie je iba zeleň na obdivovanie, alebo úžitok.

Ak jej to dovolíte, stane sa herňou alebo telocvičňou, akú si pri svojom dome viete predstaviť. Hojdačky, sieť na lezenie, hrazda, trampolína zapustená do terénu alebo domáce wellness, miesto na kontempláciu, oddych, načerpanie nových síl či upokojenie z náročného dňa  – záleží len na vás, čomu dáte prednosť.

Vaše deti túto voľnosť a možnosť kreativity určite s veľkou radosťou ocenia. Je to pre ich vývin to najlepšie čo im môžete pripraviť, hlavne v dnešnej dobe tabletov, mobilov a lákadiel na TV obrazovke.

Vyskúšajte varenie  v záhrade.

Málokto z nás má takú veľkú kuchyňu, aby mohol pozvať na nedeľný obed hoci aj celú rozvetvenú rodinu. V záhrade sa to však dá, dokonca si pritom užijete veľa zábavy. Navyše si vonku doprajete iný spôsob varenia, ktorý  kuchyňa v interiéry nedovoľuje. Varenie v záhrade, na terase a jedlo pripravené na ohni je nielen zdravšie, ale chutí aj oveľa lepšie. Oheň, to nie je „iba“ gril, dovolí opäť zažiť nenútenosť, pravdu a skutočnú uvoľnenosť.

Harmonické zátišia záhrady.

V posledných rokoch už u nás vzniklo množstvo krásnych a nesmierne harmonických záhrad, ktoré sú dosť sebavedomé na to, aby sa stali autentickou kulisou a pozadím neopakovateľných príbehov. Už samotným rozvrhnutím usporiadania záhrady i výsadbou môžete prispieť k jej harmonickému vyžarovaniu.

Harmóniu a dobrý pocit ešte umocníte rôznymi doplnkami, ktoré do záhrady zakomponujete. Môžu to byť rôzne umelecké diela, sochy, vodné prvky, vetrolamy, zvonkohry, svetlá a podobne.

V nasledujúcich riadkoch vám predstavím  niektoré prvky, ktoré vám môžu spríjemniť pobyt na záhrade a vniesť do nej atmosféru pohody, relaxu a harmónie.

Voda.

Vodný prvok v záhrade prinesie energiu harmónie, prosperity a zdravia. Najprirodzenejšou formou ako zakomponovať vodný prvok do záhrady je vytvoriť prírodné jazierko. Nemusí to byť hneď jazierko veľkosti rybníka, aj malé vám urobí tú istú službu. Ak vám to však priestor nedovolí, alebo máte obavy, že by ste sa o jeho údržbu nemohli starať, či by vám to zabralo príliš veľa času, môžete sa rozhodnúť pre fontánku. Použite fontány do exteriéru.

Záhradná fontána prináša nielen upokojenie a harmóniu do záhrad, ale môže poslúžiť aj ako napájadlo pre vtáčiky, ktoré sa vám potom odvďačia za osvieženie v letných horúcich dňoch krásnym spevom.

Fontány sú nádherné, ale uistite sa, že ich tok vody nie je zablokovaný, stagnujúci alebo veľmi rýchly. Poschodové fontány sú dobrou voľbou, ak je priestor v záhrade obmedzený a chcete vytvoriť z tohto prvku príťažlivú dominantu. Výborné sú i fontány vo forme vodného žriedla, kde voda pomaly  steká po keramickej, prípadne kameninovej ploche do nádoby. Fontány sú veľmi vhodné na zatraktívnenie záhrad a môžu tak prispieť k jej harmonickému vyžarovaniu.

Zvonkohra.

Zvonkohra v záhrade vás čičíka upokojujúcou hudbou. Môžete si ju zavesiť pred vstup do záhrady a tak privolávať pozitívnu energiu. Nezabudnite na vkus pri jej kúpe. Ak máte prírodný štýl záhrady, vhodná bude bambusová zvonkohra, ak je vaša záhrada ladená v modernom funkcionálnom štýle, zvoľte radšej kovovú zvonkohru.

Pri voľbe zohľadníte aj zvuk, ktorý zvonkohra vydáva, aby ladil vašim ušiam.

Umiestnenie zvonkohry závisí od vašich preferencií a zvuku, ktorú zvonkohra vydáva. Bambusové zvonkohry, vzhľadom na ich menej prenikavý a prírodný zvuk sa skôr hodia do časti záhrady kde sa zdržiavate najviac, na terasu, v blízkosti záhradného posedenia či zátišia na kontempláciu a relax. Kovové zvonkohry sa viac hodia k vstupným častiam do záhrady, do rôznych záhradných zákutí kde chcete priviesť sviežosť a hravosť, oživenie tejto časti i ako predeľ medzi jednotlivými zónami.

Krásne zvonkohry do záhrad nájdete v našej ponuke e-shopu tu. Stačí si vybrať tú, ktorá vás najviac osloví.

Kvet života.

Kvet života na zavesenie do priestoru  môže priniesť prvok harmónie na vašu terasu či do vašej záhrady. Stačí si vybrať vhodné miesto, kde sa bude tento drevený dekoratívny prvok vplyvom vánku pohybovať a pozitívna energia, ktorú tento kvet svojimi obrazcami vytvára sa bude prenášať k vám. Je vyrobený z brezového dreva, takže mu prírodné prostredie exteriéru neuškodí. Je to krásny kúsok pre vašu záhradu s energiou posvätnej geometrie.

Kvet života je názov pre geometrický obrazec zložený z niekoľkých rovnomerne rozmiestnených, prekrývajúcich sa kruhov. Používa sa ako dekoratívny motív od staroveku. Tvar tvorí kvet – ako vzor so symetrickou štruktúrou šesťuholníka. Je to symbol posvätnej geometrie. Zastupuje staroveké duchovné viery a základné aspekty priestoru a času. Konštrukcia prekrývajúcej sa kruhovej mriežky napodobňuje atómovú štruktúru protónov a neutrónov v jadre.

Podľa tohto systému viery, základné vzory existencie sú vnímané ako posvätné, pretože dávajú človeku úvahu o pôvode všetkých vecí. Štúdiom týchto vzorcov a ich vzťahu k sebe navzájom, sa môže človek snažiť získať vhľad do vedeckých, filozofických, psychologických, estetických a mystických zákonov vesmíru. Využiť jeho energiu môžete na privádzanie pozitívnej energie do vášho domova alebo akéhokoľvek priestoru, ktorý si zvolíte.

Ak ho nemáte kde zavesiť, výborne vám poslúži ak ako obraz na stene terasy či ako podložka na stôl. Rovnako ho môžete položiť aj napríklad do skalky, alebo do iného porastu na podporu pozitívnej zóny. Kreativite sa medze nekladú.

Náš tip: Kruhy rôznych veľkostí si môžete pospájať a vytvoriť si tak vlastný „lapač snov“, alebo eliminátor zlých myšlienok či negatívnych energií všeobecne  a zároveň ako generátor pozitívnej energie všade tam, kde to potrebujete.

Kvet života z brezového dreva na zavesenie si môžete zakúpiť v rôznych veľkostiach v našom e-shope tu.

Spiner.

Vynikajúca dekorácia do každého záhradného priestoru či na terasu na rozjasnenie a rozptýlenie pozitívnej energie. Svojim pohybom vytvorí nádhernú harmóniu tvarov a odrazov svetla, ktoré vás privedú pri pozorovaní týchto svetelných hier do stavu pokoja a meditácie.

Spiner – alebo aj známy ako mobilár či pohyblivý predmet je vyrobený z kovu v rôznych nádherných tvaroch doplnený o krištále, kamienky a pod. Jemným pohybom vetra, alebo rukou sa rozhýbe a točením vytvára zároveň krásne obrazce, ktoré sú vytvorené odrazom svetla. Video, ktoré  sme natočili si môžete pozrieť tu.

Najvhodnejšie umiestnenie je v tej časti záhrady či na terase, kde je potrebné rozprúdiť stagnujúcu energiu, či priestor, ktorý chcete využívať  na meditáciu a sústredenie sa.

Rôzne tvary spinerov si môžete zakúpiť v našom e-shope tu.

Prírodná dekorácia – polodrahokam.

Jednoduchosť a prirodzená krása. Kúzlo dnes v záhradách nevnímame v zbytočne okázalých dekoráciách a doplnkoch. Trendom sa stáva prirodzenosť a rovnováha. Vkus a harmónia. Osobitosť a originalita.

Kamene do múrikov, na podlahu terasy, alebo len tak volne položené ako socha v rastlinnej kompozícii. Prečo nie? Okrem dobrého pocitu a pozitívnej energie, ktorá z polodrahokamu vyžaruje sa často dostaví aj harmónia v dizajne. Stačí použiť svoju predstavivosť. Ak nemáte možnosť väčšieho priestoru pre kompozičné umiestnenie polodrahokamu ako dekoratívneho kameňa priamo na záhrade, môžete využiť na jeho umiestnenie ako dekoratívne doplnenie kvetinovej či sukulentnej výsadby v nádobe na terase. 

O ametyste sa hovorí, že je kameňom svätého Valentína a verných milencov, pretože ho nosil ako prsteň, v ktorom bol vyrytý obraz Amora. Gréci verili, že je účinný pri boji s opitosťou odkiaľ nesie názov amethystos, čo znamená nebyť opitý.

Ametyst dodáva energiu človeku, čo zažil stres, alebo je vyčerpaný, alebo zažil zložitú situáciu. Je vhodný pre všetky druhy liečenia a navyše dodáva liečiteľskú energiu iným kameňom a zároveň ich očisťuje. Ametyst odbúrava zlosť a netrpezlivosť, takže je vhodné ho mať v mieste, kde sa stretávate s ostatnými ľuďmi, či nespokojným susedom. Umožní vám sústrediť sa len na jednu vec alebo problém. Rovnako je vhodný na miesta kde sa venujete odpočinku, meditáciám a rozjímaniu.

Nádherné ametystové geódy rôznych veľkostí a tvarov si môžete zakúpiť v našom e-shope tu.

Polodrahokamy môžete použiť rôzne druhy podľa vášho vlastného výberu. Mal by to byť kameň, ktorý odzrkadlí vašu potrebu či príbeh. Môže to byť ametyst, krištáľ, citrín či ruženín. Najvhodnejšie je použiť polodrahokam v neopracovanom tvare, aby jeho prirodzená energia i štruktúra zapadla do celkovej kompozície vašej záhrady.

Lapač negatívnych energií.

Lapače snov si už našli cestu aj do našej kultúry a s úspechom ich využívame na“ lapanie zlých snov“ v našich spálniach keď nemôžeme zaspať. Ale vedeli ste, že ich môžete skvele využiť aj vo vašich záhradách či na terase?

Princíp pôsobenia týchto ochrancov od negatívnej energie je rovnaký. Do jemných pierok lapača sa zachytia negatívne sily, ktoré „krúžia“ vašim priestorom a nedovolia, aby vás tieto sily rušili počas vášho pôsobenia v ich blízkosti. Svojim jemným tichým pohybom prilákajú negatívne sily a ďalej ich nepustia.

Podľa indiánskej legendy sú negatívne myšlienky či negatívne energie všeobecne zachytené v sieťke lapača, kde sú počas dňa slnečným svetlom rozptýlené preč a dobré energie sa po pierkach skĺzajú k vám. Úsmevné?  Vyskúšajte a uvidíte.

Umiestniť ich môžete na terasu, do záhrady zavesiť na strom či plot, v prípade, že máte negatívne ladeného suseda.

Zakúpiť si rôzne druhy lapačov v rôznych veľkostiach si môžete v našom e-shope tu.

Nechajte sa inšpirovať múdrosťou starých Indiánov a využite tieto krásne dekorácie na spríjemnenie vášho pobytu na záhrade či terase.

 

Nech už si zvolíte akýkoľvek dizajn vašej záhrady, malo by byť vaše smerovanie jasné: do vašich životov rovnako ako do vašich záhrad sa snažte vniesť nenútenú pohodu, pokoj a sympatickú pokoru, čím sa stane vaša záhrada zdrojom vášho útočiska, aby ste získali a udržali si vašu vnútornú rovnováhu a pokoj mysle. Nech je vaša záhrada odrazom vášho náhľadu na život, nech „píše“ váš príbeh. Takto sa môže stať vaša záhrada zdrojom vášho šťastia, prosperity a harmónie.

foto: naša záhrada 🙂

obrázky: naše a internet