Home » Bachova kvetova terapia » Bachove kvetové esencie pre deti – ako im pomáhajú?

Bachove kvetové esencie pre deti – ako im pomáhajú?

Deti už od narodenia prechádzajú rôznymi životnými situáciami. Ich prvé vnemy sú čisto na pocitovej úrovni, ešte nechápu čo sa okolo nich deje. Cítia potrebu bezpečia, starostlivosti a pohodlia.

Až neskôr, postupom ich vývoja prichádzajú prvé vedomé kontakty s okolitým svetom. Stretávajú najbližších, príbuzných, kamarátov, spolužiakov i ostatných účastníkov života.

V každej životnej situácií, v určitých životných fázach  prechádzajú rôznymi skúsenosťami a výzvami. Vždy však chceme, aby sa im darilo dobre, aby boli šťastní a prežívali svoje detstvo k spokojnosti a radosti.

Rodičovstvo je akási kancelária v živote, ktorá prechádza z jedného obdobia do druhého a je to v podstate dočasné poskytovanie poradenstva a ochrany na krátku dobu, po uplynutí ktorej by potom mala prestať pracovať a nechať objekt svojej pozornosti slobodne postupovať sám. – Dr. Bach

Avšak každodenný život neprináša len príjemné situácie. Deti sú veľmi vnímavé a citlivé na svoje okolie. Strach z okolitého sveta neznáma, škôlka, škola, nový ľudia a kolektív.

Každodenný život dieťaťa je pod neustálym tlakom nových vecí, či už je to prvý deň v škôlke, škole, alebo nové povinnosti, tlak z očakávaní rodičov, stres z voľných chvíľ trávených v kolektíve, nepochopenie, zlosť a žiarlivosť na kamarátov, súrodencov, to všetko sú emócie, ktoré ich vystavujú mnoho krát k rozdielnemu zvládaniu situácií.

Niektoré sú agresívne, niektoré sa naopak utiahnu, alebo sú ustráchané a menej sa koncentrujú či chcú na seba veľmi upútať. Aby sa s týmito situáciami popasovali bez väčších problémov, k tomu môžu napomôcť Bachove kvetové esencie.

Bachove kvetové esencie sú prirodzený anti-stres a prinášajú emocionálnu úľavu, bezpečnú pre deti. Bachove kvetové esencie pre deti každodenne riešia obavy, zlé sny, nízku sebaúctu, hnev,  smútok, seba-prijatie, školské otázky atď.

Deti reagujú rýchlo na Bachove kvetové esencie, pretože nemajú rokmi nevyriešenú nazbieranú emočnú nerovnováhu.

Rodičia, ktorí dávajú Bachove esencie svojim deťom, sú často ohromení pozitívnym účinkom, ktorý majú prostriedky na ich deti. Kričanie detí nájde náhle úľavu, plaché a bojazlivé deti nájdu odvahu, netrpezlivé a rozhnevané deti nájdu pokoj a odradzujú deti, aby v hneve  pokračovali.

Bachove kvetové esencie pôsobia veľmi jemne. Všeobecne platí, že nenahradzujú lekársku liečbu. Preto pri ochoreniach, vysokej horúčke, alebo iných závažných príznakoch ochorenia vyhľadajte lekársku starostlivosť.

Zakúpiť si ich môžete u nás tu.

Ako pomáhajú Bachove kvetové esencie deťom.

Ak vaše ratolesti trpia s niektorými problémami, alebo sa musia vysporiadať či prekonať určité stresové situácie, Bachove esencie im pomôžu sa s danými situáciami lepšie v živote vyrovnať.

Uvediem vám tu najčastejšie príklady z praxe, kedy môžu Bachove esencie skvele pomôcť.

Strach – Najčastejším prípadom, s ktorým sa u detí stretávam je strach z nejakých vecí. Či už je to strach ísť do škôlky, alebo strach z nejakého zvieratka ( pes, pavúk), alebo strach z lekára, z nejakého človeka, či učiteľa, alebo tmy. Spektrum takéhoto strachu môže byť skutočne široké. Veľa detí má, možno aj na základe zlej skúsenosti, rôzne fóbie z úplne konkrétnych, známych skutočností. V týchto prípadoch pomôže Bachova esencia Mimulus. Prinesie upokojenie a dodá odvahu situáciu zvládnuť. Táto esencia sa výborne hodí aj pre bojazlivé a ustráchané deti.

Nočné desy a mory Tieto stavy sa vyskytujú už aj v rannom detstve, ako malinkí drobčekovia, ktorí  prišli na svet a nevedia sa s touto situáciou vysporiadať. Nemusí to byť len v noci, ale moja skúsenosť je, že hlavne v noci majú nepokoj, budia sa s veľkým plačom a nedokážu sa utíšiť. Deti mávajú často nočné mory či desy z nespracovaných denných situácií, v ktorých prežili silný strach a nespracovali ho.V týchto prípadoch, je vhodná esencia Rock Rose. Prinesie pokoj do detskej dušičky, pocit bezpečia a dôveru, že vždy je niekto nablízku, kto jej / mu pomôže.

Žiarlivosť – Keď sa objaví nový súrodenec. Radosť rodičov je z príchodu nového ďalšieho člena rodiny veľká, všetka pozornosť sa sústreďuje na neho, ale starším súrodencom nemusí byť tak nadšene prijatý. Musí sa s nim deliť o pozornosť a starostlivosť rodičov. Dovtedy on jedinec ako najdôležitejšia osoba sa dostáva trochu do úzadia a to môže spôsobovať žiarlivosť a niekedy i závisť na nového súrodenca. Ale rovnako sa môže tento pocit dostavovať aj v kolektíve iných detí, keď príde na delenie sa o hračky, alebo pozornosti. Prejavovať sa to môže návalom hnevu, agresivity a vynucovaním si pozornosti. Tu pomôže esencia Holly. Utíši, preruší reťazec hnevu a prinesie pocit, že aj on niekomu patrí, aj on je dôležitý, aj jeho/ju niekto ľúbi.

Plachosť a nedostatok sebadôvery – Dieťa sa bojí, že nič nedokáže, alebo nedokáže to urobiť tak dobre, ako by sa od neho očakávalo, strach zo zlyhania, sklamania svojich rodičov, kamarátov, učiteľov. Preto nerobí žiadne aktivity aj keď by malo na to schopnosti a predpoklady. Má pocit menejcennosti, pocit, že nie je dosť dobré, nedokáže to dobre, neurobí to tak ako sa patrí a má a tak radšej nerobí nič. Aby sa tento stav nestal dominantný a neprešiel u dieťaťa do trvalého vývojového stavu, môže mu pomôcť esencia Larch. Prinesie mu dôveru v seba samého a podporu, že veci zvládne.

Vyžadovanie si neustálej pozornosti – Potrebuje vaše dieťa neustále publikum? Hovorí nepretržite, musíte sa mu neustále venovať, vyžaduje stredobod pozornosti a hovorí nepretržite len o sebe? Mnohé deti majú sklon sa vychvaľovať a sú malo citlivé k ostatným. Esencia Heather pomáha rozvíjať v tomto dieťati väčšiu citlivosť k okoliu, iným ľuďom, deťom a oslobodiť sa z fixácie len na svoju osobu.

Ťažko zvláda prechody z jednej etapy života do druhej – Ako dieťa rastie, prichádzajú k nemu rôzne životné zmeny, či už napríklad sťahovanie, osamostatnenie sa v svojej izbičke, nástup škôlky, školy, alebo rôzne nové povinností či úlohy. Nie vždy sa s tým vie drobec vysporiadať, a tak na zvládnutie týchto prechodových zmien mu pomôže esencia Walnut. Ak si na nové prostredie dieťa nevie zvyknúť a pritom neustále myslí na svoje staré známe prostredie, žije v mysli svoj starý svet, vtedy mu pomôže esencia Honeysuckle.

Prílišná dominantnosť, panovačnosť a tyrania okolia – Hlavne v dnešnej dobe malých ratolestí, kedy sa deti vyznačujú zvýšenou aktivitou, sa v mnohých prípadoch, pri nesprávnom usmernení dieťaťa, môže vytvoriť tento negatívny stav. Dieťa začína tyranizovať svojich rodičov, kamarátov, učiteľov, alebo aj zvieratká. Musí byť stoj čo stoj po jeho, rozkazuje a hnevá sa ak to tak nie je. Všetkých stavia do pozoru a všetko sa deje podľa neho. V tomto prípade pomôže esencia Vine, ktorá dodá malému “ diktátorovi“ vibráciu lásky a pocit vlastnej dôležitosti aj bez potreby jej dožadovania sa navonok.

Utiahnutosť a zasnenosť – Ak sa dieťa uzatvára do seba a odťahuje sa od svojho okolia, vystačí si len samo so sebou, potom mu na otvorenie sa kontaktu s druhými deťmi či ľuďmi pomôže esencia Water Violet. Ak ale reaguje apaticky a bez vnútorného záujmu o okolie, vhodnejšia je esencia Wild Rose. A ak často sníva a žije si vo svojom vlastnom vysnívanom svete, esencia Clematis mu pomôže sa sprítomniť, načerpať viac vitality a získať živý záujem o okolitý svet a dianie v ňom.

Toto sú asi najčastejšie príklady zo života, s ktorými som sa počas mojej praxe stretla. Samozrejme, každé dieťatko je individuálne a možno nebude potrebovať ani jednu z týchto vyššie menovaných esencií, ale možno by potrebovalo inú, alebo v lepšom prípade žiadnu. 🙂 To všetko je na vašom rozhodnutí. Ak si nie ste istí, čo vaše dieťa potrebuje, môžete zvážiť  Bachovu konzultáciu s našou konzultantkou, ( to som ja ) Vierou Jakubisovou, ktorá má viac ako 20 rokov skúseností s Bachovymi  kvetovými esenciami. Mám dve svoje vlastné deti a 2 vnučky a užívame Bachove kvetové esencie po celý život. Prihlásiť sa na konzultáciu môžete tu.

Všetky bachove kvetové esencie jednotlivo i všetko čo k tomu potrebujete si môžete zakúpiť  u nás tu.

Ak si chcete dať namiešať vlastnú zmes Bachovych kvetových esencií, môžete tak urobiť u nás tu.

Dávkovanie Bachovych kvetových esencií.

Pre deti dávkujeme esencie rovnako ako u dospelých.

Pri ich užívaní môžeme nakvapkať 2 kvapky zvolenej esencie do pohára s vodou, ovocnej šťavy, alebo do kojeneckej fľašky s čajíkom či mliekom. Takto pripravený nápoj môže dieťa pomaly popíjať. Užívanie môžete zopakovať podľa potreby, odporúča sa dávkovanie 4x denne.

Ďalším a jednoduchším spôsobom je kvapnúť 2 kvapky z vybratej esencie priamo do úst dieťatku.

Ak si chcete urobiť zásobnú fľaštičku, nakvapkajte si 2 kvapky z každej esencie do zásobnej fľašky ( 30ml objemu) s pipetou a dolejte neperlivou vodou, najlepšie kojeneckou Lucka.  Ako konzervačný prostriedok môžete použiť 1 čajovú lyžičku vinného octu, alebo jedlý glycerín. V prípade, že konzervačný prídavok nedáte je vhodné zmes namiešaných esencií uchovávať v chladničke. Z takto pripravenej zásobnej fľašky užívajú deti 4x denne 4 kvapky.

Obvykle sa môže namiešať do jednej zásobnej fľaštičky až 7 rôznych kvetových esencií.

Dĺžka užívania je jednoduchá – pokiaľ negatívny stav pretrváva dlhšie, je vhodné kvapky užívať tak dlho, až sa psychicky stav dieťaťa znovu nezharmonizuje.  Deti poznajú intuitívne, kedy už Bachove kvety nepotrebujú.

Keď sa stane náhla nehoda.

Môže sa stať malý úraz, nehoda, stres, zľaknutie, alebo iné náhle otrasy detskej psychiky, ktoré môžu narušiť vyrovnanosť malej detskej dušičky. V týchto prípadoch je vhodné použiť známu Rescue Remedy zmes ( krízovú esenciu ), ktorá sa skladá z 5 esencií. Tieto esencie pomáhajú lepšie zvládnuť náhlu záťažovú situáciu. Či už je to náhly strach zo skúšky, písomky, zubára, z návštevy lekára, alebo nejaké zaskočenie z úrazu, nehody či straty domáceho miláčika, alebo nočné prebudenie zo zlého sna, vždy je dobre mať po ruke tuto zmes esencií a malým miláčikom tak môžeme rýchlo a efektívne pomôcť.

Užívajú sa v prípade náhlej potreby 4 kvapky, alebo pri dlhšom trvaní 4kvapky 4x denne. Originálnu zmes Rescue Remedy je dostať aj v spreji, v tomto prípade stačia 2x strieknuť priamo z fľaštičky do pusy, alebo na iné pulzné miesta či jemnej časti detskej pokožky.

Zakúpiť si ich môžete u nás tu.

Rescue Remedy zmes dostať aj ako cukríkové gumové pastilky s rôznou ovocnou príchuťou. Je to jednoduchý a rýchly spôsob pomoci pre malé deťúrence a rovnako aj veľmi príťažlivý, hlavne v prípadoch, že inak odmietajú kvapky, alebo majú voči nim rešpekt. Ovocné príchute sú pomarančová, ríbezľová, brusnicová a citrónová. Užívajú sa podobne ako kvapky, v prípade náhlej potreby, alebo aj preventívne pri očakávanom psychickom zaťažení.

Zakúpiť si ich môžete u nás tu.

 

Na vonkajšie použitie je vynikajúci krém z Rescue Remedy. Má upokojujúci a regeneračný účinok. Suchej a zatvrdnutej pokožke dodáva vlhkosť a povzbudzuje prirodzený liečivý proces pokožky. Krízový krém je možné použiť aj u ľahkých popálenín kože, natretím na postihnuté miesto. Rovnako pri opaľovaní na spálenú časť pokožky. Pri štipnutí  hmyzom, bodnutí včelou, zapareninám, alebo inom kožnom podráždení. Z praxe viem, že po natretí krémom červené podráždené miesto ( napr. zaparené ) najprv hneď začne trochu štípať na dezinfekciu, ale po krátkej chvíle sa štípanie stratí a nastáva hojivý proces. Preto sa nebojte a krém nezmazávajte.

Zakúpiť si ich môžete u nás tu.