Home » E-shop » 9 Feng Shui tipov ako urobiť vašu firmu príťažlivou – I. časť.

9 Feng Shui tipov ako urobiť vašu firmu príťažlivou – I. časť.

Každý podnikateľ chce, aby bolo jeho podnikanie čo najviac prosperujúce.  V podnikaní s početnou konkurenciou musíte poskytovať vynikajúce služby a konkurenčné ceny. Ak sa chcete od vašej konkurencie  odlíšiť a byť aspoň o krok vpredu, potrebujete poznať všetky výhody, ktoré by vám pomohli, aby ste vo svojej kariére pokročili a pritiahli viac finančného toku do vášho podnikania.

  •  Vedeli ste, že niečo také jednoduché ako je umiestnenie vašej kancelárie v budove, alebo jej vhodné usporiadanie by vás mohlo poslať na rýchlu cestu k väčšiemu úspechu a viac peňazí?
  •  Viete, že možno viac ako tretina problémov vo vašej firme môže súvisieť s nevhodným rozložením vášho pracovného priestoru?
  •  Viete, že nielen usporiadanie pracovného priestoru, ale aj jeho dizajn a ďalšie dôležité faktory v ňom vplývajú na vašu produktivitu?
  •  Vedeli ste, že ak doprajete zamestnancom kvalitné príťažlivé pracovné prostredie, odvedú pre vás viac zo svojej kreativity a energie a vaša prosperita bude rásť?

Na tieto otázky vám vie dať odpoveď viac ako 3 tisíc ročné staré učenie Feng Shui. Správne Feng Shui však neposkytuje univerzálne riešenie „rovnako pre všetkých“. Závisí to od rôznych faktorov vrátane toho, ako chi alebo energia cirkuluje v celom priestore i o aké podnikanie ide. Iné opatrenia sa hodia pre kancelárie, iné pre maloobchody a iné pre výrobné priestory. Ale existujú určité základné zásady, ktoré sa môžu aplikovať na akýkoľvek priestor.

Pripojte sa k množstvu podnikov, ktoré prijali toto učenie a tešili sa z mnohých výhod, ktoré môžu skutočne pomôcť vytvoriť pokojné, úspešné a ziskové pracovisko. Vstúpte do fascinujúceho sveta „vetra a vody“. Naučte sa používať tok energie nazývaný chi, aby ste zlepšili seba a svoje podnikanie. Nechajte univerzálnym zásadám Feng Shui priniesť rovnováhu do vášho pracovného života.

Uvedieme tu všeobecné tipy Feng Shui, ktoré vám pomôžu vytvoriť prostredie, v ktorom sa budete cítiť vy i vaši zamestnanci produktívni, šťastní a úspešní.

Naše Feng Shui tipy vám pomôžu vytvoriť energickú a úspešnú energiu vo vašom firemnom priestore a urobiť tak firmu viac príťažlivou. Bez ohľadu na to, či je vaša firma veľká, alebo malá rohová kancelária či len kúsok zastavaného priestoru, Feng Shui môže priniesť želanú energiu, keď viete, ako ju použiť.

Prečítajte si naše Feng Shui tipy a vyberte aspoň niekoľko Feng Shui náprav, ktoré môžete ľahko realizovať vo vašom konkrétnom firemnom priestore. Tieto Feng Shui nápravy nemusia byť dramatické, dokonca aj pár rastlín na čistenie vzduchu a inteligentné Feng Shui obrázky, či lepšie umiestnenie vášho kancelárskeho stola, dokáže urobiť zázraky pre vaše pohodlie a nakoniec prispieť k vášmu úspechu v kariére.

Ako urobiť svoju firmu príťažlivou.

1. Pozrite sa na okolie vašej firmy

Skôr ako začnete úpravu vnútorných firemných priestorov, pozrite sa zvonku okolo svojej firmy a zvážte svoje pocity. Môžete sa voľne pohybovať? Zdá sa, že je priestor preplnený? Vytvárajú niektoré položky stres, keď sa na ne pozeráte, alebo vaša firma/kancelária zvonku vytvára pokojný, ale energický pocit pre vás a ostatných, ktorí vstúpia? 

Feng Shui tipy:

1 – Udržujte vstup do vašej firmy bez zbytočného neporiadku. Preplnený priestor nemôže prilákať ani udržať energiu bohatstva. Ak máte priestor pred firmou zaprataný, skúste aspoň 30 minút denne venovať jeho uvoľneniu. Aj keď to nemusí byť na prvý pohľad veľmi lákavá činnosť, výsledok vás nakoniec určite prekvapí.

2 – Venujte pozornosť oknám, pretože môžu ovplyvniť vaše bohatstvo.  Reflexné, alebo špinavé okná odklonia bohatstvo od vašej kancelárie. Určite to nie je to, čo chcete ako podnikateľ. Podobne, sklenené okná, ktoré sú od podlahy až k stropu môžu spôsobovať, že váš majetok bude cez ne ľahko unikať von . V takom prípade budete musieť vytvoriť kotviace body pri dverách, aby energia vstupovala a neunikala von. Môžete na to využiť tipy, ktoré uvedieme pri vstupných dverách, alebo použiť žalúzie.

3 – Pozrite sa na liečebné prostriedky Feng Shui. Fontána v prednej časti budovy alebo v lobby priestore zvyšuje príležitosti a bohatstvo. Ale kancelársky priestor postavený nad parkovacou garážou môže skutočne priniesť nešťastie.

4 – Najdôležitejšie je nájsť priestranný a dobre osvetlený vchod, ktorý sa otvorí priateľskému a príjemnému foyer alebo recepcii, aby sa maximalizovali príležitosti, ktoré vaša firma dostane. Vytvorte reprezentatívny vstup do firmy, ktorý má ihneď informovať o aký typ podnikania ide. Môžete na to využiť dizajnové Logo vašej firmy, obraz, nástenku s úspechmi resp. s myšlienkou a zámerom firmy.  Nezabudnite, že prvý dojem je najdôležitejší.

2.Vytvorte si silné vstupné dvere

Cítite sa produktívne alebo stagnujete? Vytváranie silných predných dverí je dôležité, pretože vaša firma potrebuje, aby bola schopná prilákať bohatstvo chi. Vchodové dvere sa nazývajú ústa chi vo Feng Shui a ich sila a pozitívna energia je dôležitá pre dobré prosperovanie firmy. Predné dvere sú tiež vnímané ako silné chrániče na energetickej úrovni, pretože vaše predné dvere sú hlavným prahom medzi vonkajším svetom a vnútorným svetom. Chráňte svoje predné dvere, ak je to potrebné, pridajte Feng shui symboly ochrany, hojnosti a šťastia.

Feng Shui tipy:

1 – Definujte pracovný priestor – vaša kancelária, alebo iný pracovný priestor, je vaša cesta k úspechu. Dvere do vašej firmy by mali byť umiestnené v priaznivom smere, aby tak prinášali do vašej miestnosti pozitívnu energiu. Vstupné dvere označte viditeľne svojou firemnou vizitkou s logom a popisným číslom i názvom ulice, aby bola firma riadne viditeľne zadefinovaná. Ak sú vstupné dvere umiestnené v nie moc viditeľnej oblasti, vyznačte k nim cestu a vstupné dvere farebne výrazne vyznačte / napr. červenou farbou /. Pridajte k nim kvet, sochu, alebo iný dekoratívny predmet, pokiaľ to priestor umožňuje.

2 – Dbajte na to, aby sa vaše predné dvere otvárali doširoka, bez toho, aby ste na ne tlačili či sa dvere zadrhávali. Vaše dvere by sa mali otvoriť úplne na 90 stupňov, takže buďte opatrní, čo dáte za dvere. Nič by nemalo zabrániť tomu, aby človek pohodlne vošiel do priestoru. Jasné a čisté dvere vítajú energiu bohatstva do vášho pracovného priestoru a umožňujú vám lepšie využiť nové príležitosti. Dvere sa vždy musia otvárať smerom k interiéru, nikdy smerom von, aby šťastie mohlo vniknúť do domu a nikdy ho neopustilo.

3 – Aby bolo možné pritiahnuť pozitívne vibrácie, je vhodné umiestniť kvety v blízkosti hlavných dverí. Kvetináč so živými kvetmi pri vchode do domu zabezpečí, že pozitívne energie vstupujú do vášho priestoru a vnášajú doň potrebnú prosperujúcu energiu. Dobrým nápadom je umiestniť šťastné symboly v blízkosti hlavných dverí. Môže to byť symbol prosperity – Feng Shui minca, alebo symbol draka či mosadzné klopadlo. Veľmi dobrý je brúsený Feng Shui kryštál zavesený na červenej šnúrke asi cca 15 cm pod stropom.

4 – Vstup s plnými sklenenými prednými dverami je oslabenie pre vstupné dvere. Predné dvere s plným sklom nemajú žiadnu podporu na ukotvenie energie a zadefinovanie vstupnej časti. Energia rýchlo prúdi dnu i von. Preto je potrebné pridať určité “ kotviace prvky“, ktoré by chránili a upevňovali vstup. Ak sú plne podopreté a posilnené všetkými dizajnovými prvkami okolo nich, môžu nakoniec vytvoriť dobré alebo aspoň neutrálne Feng shui.

5 – Zjednodušene povedané, pre prosperitu vášho podnikania potrebujete silné a vyvážené predné dvere, ktoré sú schopné prilákať, držať a ďalej distribuovať – ​​pomocou inteligentného dizajnu Feng Shui vo vašom hlavnom vchode – najlepšiu možnú kvalitu chi, alebo univerzálnu energiu. 

Všetky Feng Shui predmety na podporu a posilnenie prosperity vašej firmy si môžete zakúpiť v našom eshope tu.

3. Pridajte svetlo a farby do priestoru.

Určite aj sami uznáte, že  tmavé alebo pološeré priestory nevzbudzujú príťažlivosť a moc veľkú dôveru. Aj pozitívna energia sa takýmto priestorom radšej vyhne. Vnútorné firemné priestory sú často fádne a monotónne, steny nabielo vymaľované a inventár pozostáva zo sivej či čiernej farby. Takéto zariadenie po čase unavuje a neprospieva k aktivite a efektivite firmy.

Moderné a prosperujúce firmy už ale spoznali, že ak sa majú zamestnanci alebo klienti cítiť príjemne v týchto priestoroch a prinášať svoju kreativitu či výkonnosť do firmy, potrebujú dostať do interiéru trochu dynamiky a povzbudenia aj vo forme farebných akcentov v zariaďovaní pracovného priestoru.

Feng Shui tipy:

1 – Výborným tipom Feng shui je zabezpečiť, aby kancelárie a priestory pre príjem zákazníkov boli dobre osvetlené, aby pritiahli pozitívnu energiu. Dobré osvetlenie dosiahnete  čistými oknami a vhodným dostatočným  osvetlením.

2 – Farebné prostredie rozprúdi pozitívnu energiu, dodá jej pohyb a hravosť a prosperita bude sama s potešením narastať. Správne zvolenými farbami môžete vytvoriť atmosféru kreativity a pohody a vaša firma získa výrazne na príťažlivosti. Nemusia to byť len pomaľované steny, farebnosť dodáte aj vo forme malých akcentov ako je napríklad farba stoličiek, doplnkov a dekorácií. Inšpirovať sa môžete napríklad u firmy Google.

4. Usmernite životnú energiu vo svojom priestore.

Na to, aby ste vedeli vhodne usmerniť životnú  energiu vo vašom pracovnom priestore je vhodné  použiť nástroj tz. Bagua, ktorý používajú mnohí konzultanti Feng Shui na ilustráciu toho, ako rôzne časti priestoru zodpovedajú rôznym aspektom pracovného života. Napríklad zadný ľavý roh vášho priestoru / pozerajúc od hlavného vstupu /predstavuje bohatstvo a hojnosť. Zadný pravý roh predstavuje vzťahy. Čo sa práve nachádza u vás v týchto v rohoch pracovného priestoru?

Feng Shui tipy:

1 – Dôležitým hľadiskom Feng Shui pre usporiadanie priestoru je rozmiestnenie hlavných aktérov firmy /  majiteľ a kľúčový personál firmy – manažment /  i ostatných samotných zamestnancov. Majiteľ i manažment má byť umiestnený v priaznivých zónach, aby ich najviac podporovala dobrá pozitívna energia.

2 – V dnešnej dobe je veľmi populárny tzv. open space priestor, ktorý ale z pohľadu Feng Shui nie je najlepší. Zamestnanci nemajú oporu, o ktorú by sa mohli oprieť, chýba im stabilita na pokojné sa sústredenie na prácu a tvorivosť. V pracovnom zhone potom ľahko strácajú “ pôdu pod nohami“ a rýchlo sa vyčerpajú. V takom prípade je už ťažko hovoriť o tvorivej a efektívnej práci a  teda následne tým trpí aj celková produktivita firmy. Ak nie je možná zmena usporiadania sedenia, doprajte zamestnancom aspoň sedenie na stoličkách s vysokou opierkou, ktorá im aspoň v malom meradle túto stabilitu prinesie. Tým ušet­ríte osobnú ener­giu kaž­dého z nich a ich práca môže priniesť väčšiu efektivitu.

3 –  Využite najviac z obmedzeného priestoru – Ak nemáte dostatok priestoru pre vašu kanceláriu, nezabudnite presne určiť energiu rôznych sektorov v kancelárii. Posaďte svojich zamestnancov tak, aby sedeli v príslušných podporných odvetviach. Kľúčom k dobrému výkonu zamestnancov je zosúladenie úloh každého zamestnanca s energiami rôznych sektorov kancelárie. Napríklad, personál, ktorý je zodpovedný za dizajn a tvorivú prácu, by mal byť umiestnený v odvetví, kde energia podporuje kreativitu. Pracovníci v oblasti predaja by mali byť umiestnení v sektore s konkurencieschopnejšou energiou. Manažéri, ktorí potrebujú viesť skupinu ľudí, by mali byť umiestnení do energie autority, kde budú dostávať rešpekt a budú schopní riadiť a vykonávať svoje úlohy dobre. Na to už ale potrebujete vedieť aspoň základné poznatky z Bagua.

Na obrázku máte príklad vhodného usporiadania stolov v prípade potreby usporiadania open space priestoru.

5. Podporte dobrý tok Chi energie.

Ale aj bez vedomia o ôsmich sektoroch Bagua, môžete ľahko pridať životnú energiu do vášho priestoru. To môže zlepšiť vzťahy v kancelárii a prilákať bohatstvo a šťastie. Jednou z prvoradých zásad Feng Shui na dobrý tok energie je poriadok v priestore, aby dobrá energia pretekala priestorom bez zbytočných zákrut a prekážok.

Pravidelne kontrolujte tok chi vo vašom priestore. Prospešný a silný tok chi, spojený s rôznymi symbolmi bohatstva Feng Shui, musí byť vaším cieľom, ak sa zameriavate na prilákanie energie bohatstva a prosperity. Dobrý chi prietok prináša vzostupnú pohyblivú energiu s rozpínaním, komfortom a upokojujúcim rytmom.

Feng Shui tipy:

1- Urobte poriadok v pracovných priestoroch. Ak máte priestor zaprataný starými archívnymi vecami, ktoré už nebudete potrebovať, alebo len príležitostne, vymedzte im na to priestor v niektorom sektore vášho pracovného priestoru a dajte im určitú štruktúru. Uvoľnite tak miesto pre prúdenie novej inovatívnej energii.

 2 – Poriadok na stole a pod stolom.  Podľa Feng shui môže byť výkonnosť práce a podnikateľské bohatstvo zvýšené usporiadaním objednávok na stole. Produkčné chi nemôže pretekať, ak všetky tie „veci“ na pracovnom stole zablokujú jej pohyb a preplnia myseľ. Jedna z prvých oblastí, na ktorú sa Feng Shui pozerá, je pracovný stôl a priestor pod stolom. Uistite sa, že nemáte nič, vrátane kníh, topánok, odpadkového koša alebo počítačovej veže, ktorá blokuje miesto pre nohy. Mali by ste mať dostatok priestoru pre  nohy, bez toho, aby ste museli urobiť  tanečné pohyby len preto, aby ste si sadli. Čokoľvek, čo zabraňuje miestu pri nohách, môže spôsobiť, že sa cítite uviaznutí v  práci. Rovnako aj neporiadok na stole, ťažké regály alebo ťažké obrázky na stene nad  hlavou môžu spôsobiť úzkosť a tlak. Tlak, ktorý tieto veci vytvárajú, môže dokonca spôsobiť bolesti hlavy.

3 – Vezmite  všetko z pracovného stola a vyčistite všetky preplnené miesta okolo neho. Vráťte iba položky, ktoré sa používajú každý deň a papiere na pracovnom stole musia byť obmedzené len na tie, ktoré sú určené len pre jeden projekt. Ostatné položky a doklady by sa mali umiestniť inde; v kartotékových skrinkách, stolových zásuvkách a skladovacích skriniach / kontajneroch.

4 – Teraz, keď je pracovný stôl uprataný, pridajte veci, ktoré sú krásne, pozitívne a zvyšujú kariéru. Viac sa o tom dočítate nižšie.

5 – Pozícia pracovného stola v miestnosti alebo kancelárii.
V praxi Feng Shui je šťastie, úspech a prosperita vo vašom obchodnom živote výrazne ovplyvnená pozíciou vášho stola. Rovnako to platí aj pre všetkých pracovníkov, ktorí vo vašej firme pracujú. Optimálna poloha je poloha, v ktorej je pracovný stôl nastavený smerom k dverám, aby ste si prezreli čo najviac miesta, s chrbtom k stene. Mali by ste mať aj výhľad na okno aj dvere, ale nikdy v priamom smere s dverami. Najlepšie je zarovnanie diagonálne medzi stolom a dverami. Dvere alebo okno by nikdy nemali byť priamo za chrbtom sediaceho; ak to urobíte, pozvete negatívnu sha chi.

6. Zlepšite kvalitu vzduchu v pracovnom priestore.

Ak chcete urobiť svoju firmu príťažlivou vždy si treba uvedomiť kvalitu vzduchu vo vašej kancelárii a urobiť čo najviac pre to, aby ste ju vylepšili. Výskumy ukazujú, že znečistenie v interiéroch je oveľa horšie ako vonkajšie. Existuje riešenie Feng Shui? Áno, existuje! Najlepším riešením Feng Shui je vyzdobiť kanceláriu so živými rastlinami.

Feng Shui tipy:

1- Dajte priestor pre živé rastliny do vašich firemných priestorov. Nielenže vám zlepšia kvalitu pracovného ovzdušia, ale prinesú vám hneď niekoľko benefitov. Rastliny vo všeobecnosti vo Feng Shui sú nositeľky pozitívnej prosperujúcej energie, eliminujú negatívne energie, EMG smog a prinášajú potrebnú zelenú farbu harmónie i kúsok prírody do vnútra priestorov. Nikdy ich nie je dosť. Môžete si v priestoroch vytvoriť príjemnú pracovnú oázu. Dizajnéri sa nechali inšpirovať a dnes sú trendy pracovné dizajny vo forme zelených prírodných stien, fontán a prírodných scenérií.

2 – Všetci poznáme silu vône. Sila špecifických vôní, ako je vôňa čerstvo pečených gaštanov, čerstvého chleba, kávy alebo škorice, či vôňa surového dreva, čerstvá vôňa citrusov, alebo exotiky ihneď dodá priestoru charakter. Toto je klasický príklad Feng Shui v akcii, čo znamená použitie jemných energetických účinkov konkrétnych prostriedkov na vytvorenie dobrej energie a dosiahnutie priaznivých emočných reakcií. Vôňa, ktorá môže upokojiť pri nadmernej práci, alebo stimulovať pri potrebnej koncentrácii, alebo vôňa charakteristická len pre vašu firmu.
Viete ako vonia vaša firma? Opýtajte sa svojho priateľa alebo blízkeho či dobrého klienta  a možno vás prekvapí odpoveď (dúfajme, že budete dobre prekvapení!)
Vo Feng Shui vieme, že vôňa je veľmi silná, takže rôzne vône môžu byť použité na rôzne účely. Energiu môžete transformovať jemným spôsobom, aby ste dosiahli želané výsledky, pretože všetko je energia. Dodajte vašej firme charakteristickú vôňu a urobte z nej tak príťažlivú a výnimočnú spoločnosť, do ktorej každý rád zavíta.

Vhodné 100% prírodné éterické oleje i rôzne formy difúzerov si môžete zakúpiť v našom eshope tu.

7. Vytvorte anti-stresovú zónu pre zamestnancov.

Každodenné pracovné nasadenie vašich zamestnancov vyvoláva veľa stresových faktorov nielen priamo u nich ako osôb, ktoré musia toto zaťaženie znášať, ale prenáša sa aj do celkového pracovného priestoru a vytvára negatívnu energiu, ktorá spomaľuje prirodzený tok pozitívnej energie alebo dokonca môže vyvolávať aj postupnú stagnáciu. 

Vedeli ste, že ak doprajete zamestnancom kvalitné príťažlivé pracovné prostredie, odvedú pre vás viac zo svojej kreativity a energie a vaša prosperita bude rásť?

Feng Shui tipy:

1 – Vytvorte oddychovú zónu pre zamestnancov, kde si budú môcť na chvíľu oddýchnuť, vypnúť myseľ, nabrať nové sily a potom občerstvení pokračovať v riešení úloh. Možno práve tu, alebo potom dostanú ten správny  nápad, postup a práca im pôjde “ od ruky“. Vyhnete sa tak zbytočným chybám, ktorých sa vyčerpaní zamestnanci môžu dopustiť. Mnohé veľké firmy už na túto filozofiu prešli a zistili, že im to prináša prospech. A pre potenciálnych zamestnancov sa stanete viac príťažlivou firmou.

2- Dnes je trend zdravého stravovania, veľa zamestnancov si nosí domáci obed so sebou. Mini kuchynka v pracovných priestoroch už nie je žiadnou výnimkou. Spojenie relaxu, inšpiratívnych sedení s kolegami pri káve či zdravom obede rovnako môže priniesť pozitívny náboj pre produktivitu vašej spoločnosti.

Nebráňte sa takémuto využitiu časti vašich priestorov, v konečnom dôsledku vám to môže priniesť výrazný profitujúci efekt. Hlavne mladej nastupujúcej generácií už samotné hmotné benefity nepostačujú. Staňte sa príťažlivou firmou aj vďaka lepšej starostlivosti o svojich zamestnancov.

8. Eliminujte blokové steny.

Vo Feng shui môže správne umiestnenie stien podporiť dobrý tok energie a zlepšiť pozitívne pocity v kancelárii. Niekedy sa ale môžeme stretnúť s náročnými umiestneniami stien, ktoré práve naopak brzdia tok energie. Takéto steny potom môžu vytvoriť potenciálne výzvy Feng Shui v kancelárskom priestore.

Feng Shui tipy:

1 – Ak máte v pracovnom priestore nevyhnutnú stenu, ktorá môže vytvoriť blok v prirodzenom toku pozitívnej energie, môžete ju využiť na získanie profitu, napríklad  vytvorením vodného prvku, ako je na obrázku, alebo vytvorením nástenky s úlohami či portfóliom firmy. Kreativite sa medze nekladú a vždy sa môže nájsť vyhovujúce Feng Shui riešenie.

2 – Máte stenu pred pracovným stolom? Stena pred pracovným stolom vytvára blok v kreatívnej energie osoby pracujúcej za stolom. To je aj časté riešenie v prípadoch pri open space usporiadaní pracovných stolov, keď sú stoly narazené oproti sebe a oddelené hornou deliacou doskou, aby mali pracujúce osoby ako-tak svoje pracovné miesto. To ale nie je dobré Feng Shui riešenie. Vytvorte pomyslené okno z nástenky, na ktorej bude umiestnený nejaký predmet, obrázok, alebo iný artefakt, ktorý bude prinášať pozitívnu energiu pre pracujúcu osobu a zvyšovať tak jej pracovnú energiu.

Ak strávite veľa hodín vo svojej firme, musíte nájsť spôsob, ako zabezpečiť, aby  energia v nej fungovala pre vás, čo znamená, že musí podporovať vaše zdravie a vitalitu i zdravie a vitalitu vašich zamestnancov.

Zobrazte Feng shui symboly vo svojom pracovnom priestore, ktoré vám hovoria o bohatstve a hojnosti. Môžete použiť klasické symboly, ako napríklad bohatú loď, honosné sídlo, exkluzívne auto, alebo iné svoje vlastné zobrazenie bohatstva energie.

Zrejmou farbou pre bohatstvo je zlato, čo predstavuje silnú koreláciu peňazí. Ďalšia farba bohatstva je fialová  a červená. Tieto pigmenty môžete použiť v maľbách, vankúšoch, kobercoch a iných predmetoch okolo vášho domu a kancelárie. Na podporu bohatstva je najrýchlejší a najjednoduchší spôsob ako prilákať pozitívnu energiu použitie Feng Shui predmetov.

Pokračovanie v nasledujúcom článku tu.