Home » Feng Shui » 5 tipov ako si môžete pomocou Mandaly nastoliť vnútorný pokoj a pohodu.

5 tipov ako si môžete pomocou Mandaly nastoliť vnútorný pokoj a pohodu.

Mnohí ste sa vo svojom živote  pravdepodobne už s Mandalou stretli.

V tomto článku vás chceme hlavne inšpirovať ako jednoducho, ľahko a bez veľkého zaťaženia vášho rozpočtu môžete využiť Mandaly vo svojom živote či priestore na dosiahnutie pocitu šťastia a vnútorného pokoja.

Pripomenieme si však aj stručne čo to Mandala je, ako pôsobí, kde ich môžeme nájsť a prečo sú pre nás dôležité.

Mandaly sú fascinujúce, väčšinou kruhové obrazce a predstavujú harmonický celok medzi tvarmi, symbolmi a farbami. Hoci môžu obsahovať znaky ako štvorce alebo trojuholníky, povaha mandaly je vždy kruhová. Znázorňuje symboly jednoty a harmónie. Význam mandaly závisí od jej farby, geometrických prvkov a kultúry. Mandala má silný vplyv na človeka na nevedomej úrovni. Mandaly môžeme nosiť pri sebe alebo použiť aj ako dekorácie interiéru s benefitom pozitívneho vplyvu na naše podvedomie.

Mandala sa dokonale hodí do interiéru kvôli tomu, že pri pozorovaní mandaly upokojuje dušu a usporadúva vnútorný svet človeka a napomáha k získaniu duševnej rovnováhy. Na našom e-shope ponúkame nalepovacie mandaly, ktoré presvietia váš domov krásnymi farbami a rozjasnia každú miestnosť. Okenné mandaly nesú isté významy, napríklad citová ochrana, láska, šťastie, liečivá energia, priateľstvo, či inšpirácia. Preskúmajte rôzne účinky mandál a vyberte si z našej ponuky tú, ktorú potrebujete.

Celý prehľad mandál v našej ponuke si môžete pozrieť tu:

Čo je to mandala:

Mandala (sanskrit: मण्डल kruh, oblúk) je harmonické spojenie kruhu a štvorca, kde kruh je symbolom neba, transcendencie, vonkajších síl a nekonečna, pričom štvorec predstavuje vnútorné sily, to, čo je spojené s človekom a zemou. Oba obrazce spojuje centrálny bod, ktorý je zároveň počiatkom i koncom celého systému.

Vo svojej najzákladnejšej forme sú teda mandaly kruhy obsiahnuté vo štvorci a usporiadané do sekcií, ktoré sú všetky organizované okolo jedného centrálneho bodu. Zvyčajne sa vyrábajú na papieri alebo tkanine, kreslia sa na povrch niťami, vyrábajú sa z bronzu alebo sú postavené z kameňa. Hoci sú mandaly výnimočné ako samostatné umelecké dielo, majú okrem ich živého vzhľadu aj symbolický a meditatívny význam. Mandala má v hinduistických a budhistických kultúrach veľkú symboliku. Verí sa, že mandaly predstavujú rôzne aspekty vesmíru a používajú sa ako nástroje meditácie a symboly modlitby najmä v Číne, Japonsku a Tibete.

Kde ich môžeme nájsť:

Existujú rôzne druhy mandál – očisťujúce, posilňujúce určité vlastnosti či jednotlivé oblasti ľudského života. V najširšom zmysle sú mandaly diagramy, ktoré ukazujú ako sa chaos stáva harmonickou formou. Najstaršie obrazce tohoto druhu sa vyskytujú už v paleolite. Dajú sa tiež nájsť v pôdoryse stavieb zo starého Egypta, Babylonu a Jávy.

V Európe sa mandalám a ich významom začal venovať psychológ Carl Gustav Jung. Spozoroval, že pacientom, ktorým naordinoval maľbu mandál sa zlepšil zdravotný stav. Obrazcami a farbami podvedome vyjadrili to, čo ich trápi.

Ako pôsobí:

Vedci zistili, že vzor mandaly sa zhoduje s rytmom ľudského mozgu. Náš nervový systém číta farby a čiary na Mandale, obchádza vedomie a nastavuje mozog na určitú vlnovú dĺžku. Tento efekt je obzvlášť viditeľný pri interakcii s mandalami, ktoré majú veľkosť tváre pozorovateľa.

Mnoho obyvateľov miest neustále pociťuje nedostatok farieb dúhového spektra vo svojom prostredí. Chýba im farebná pestrosť, ktorá by vniesla optimizmus a radosť do ich života. V prenesenom zmysle slova mnohých (najmä v zime) prepadne psychický hlad po farbe, dochádza k depresii a apatii, pričom viacfarebná mandala je plnohodnotným nástrojom, ktorý kompenzuje „farebný nedostatok“ v živote.

Rovnako je úlohou mandaly upokojiť dušu a získať vnútornú rovnováhu. Mandala zlepšuje fyzické, emočné a duševné zdravie. Dnes ju psychológovia, ako súčasť liečby používajú bežne. Pacienti sa pri ich tvorbe zameriavajú sami na seba a svoje pocity. Mandaly vyjadrujú to, čo sa v nich deje.

Celý prehľad mandál v našej ponuke si môžete pozrieť tu:

Mandaly a ich liečivé účinky:

Mandaly zo zdravotného hľadiska zmierňujú stres a úzkosť, znižujú tepovú frekvenciu srdca, znižujú krvný tlak, zlepšujú koncentráciu a drobnú motoriku rúk a navyše podporujú produkciu pocitových hormónov. Mandalu umiestnite do miestnosti, v ktorej sa potrebujete sústrediť. Pri pohľade na mandalu sa uvoľnite a nechajte myšlienky voľne prúdiť.

Čo vám Mandala prinesie:

  • Uvoľňuje telo a myseľ.
  • Pestuje pocit šťastia, vnútorného pokoja a celkovej pohody.
  • Zmierňuje stres, úzkosť, obavy, preťaženie, strach a depresiu.
  • Aktivuje kreativitu a zlepšuje sústredenie.
  • Zvyšuje sebaúctu a seba-prijatie.
  • Podporuje pocit spojenia so sebou samým a ostatnými.
  • Zlepšuje spánok.
  • Prinesie krásu a zábavu.

Celý prehľad mandál v našej ponuke si môžete pozrieť tu:

Tipy ako ich môžete využiť vo svojom živote i v prostredí:

1. Krásna svietiaca vitrážová nálepka na sklenené okná a dvere.

Tieto nálepky prinášajú inšpiráciu do vašej obľúbenej oblasti, keď cez ňu presvitá slnko, vnášajúc prúdy farebného svetla do každej miestnosti, vďaka čomu je priestor šťastnejší a pokojnejší. Unášajte sa jej farbami. Keď pocítite voľnosť bytia, mandala splnila svoj účel. Pozorovateľa dokáže posunúť na vyššiu úroveň vedomia, naladiť na duševnú pohodu a radosť zo života.

Môže byť použitá na oknách vášho auta a domu, oživiť s nimi môžete sklenené dvere,  svetlíky, sprchové zásteny, detské izby i zrkadlá. Veľmi vhodne sa môžu použiť ako prvok Feng Shui na vstupné dvere, čím si zabezpečíte prilákanie pozitívnej energie do vášho príbytku. Vybrať si môžete buď podľa popisu symbolov pre jednotlive mandaly, alebo podľa vášho vlastného vkusu, ktorá vás momentálne pritiahne.

Máte výhľad na hlavnú cestu či supermarket? Alebo nebodaj na kontajnerové stojisko? Alebo to môže byť len jednoducho nudný pohľad na stenu náprotivného domu či plotu. Aj tu vám pomôže nalepovacia mandala. Veľmi dobrým trikom v týchto prípadoch pre použitie nalepovacej mandaly je aj oživiť nudný pohľad z okna, či záhrady, alebo prekryť či odkloniť negatívnu energiu, ktorá smeruje k vášmu priestoru. Zároveň vám jej krásne pozitívne vyžarovanie navodí príjemnú a spokojnú atmosféru.

Celý prehľad mandál v našej ponuke si môžete pozrieť tu:

2. Buďte kreatívni a prineste si farby do priestoru obnovou vášho zariadenia.

Ak ste kreatívny a trošičku zručný, môžete si priniesť farebný svet mandál do priestoru pomocou dekorovania svojho nábytku. Okrem toho, že vám prinesie radosť, optimizmus a pozitívnu energiu do priestoru, urobíte z neho originálny a luxusný kúsok vo vašom priestore.

Môže to byť vylepšená staršia komóda, alebo aj nová fádna, ktorú ste sa rozhodli trochu rozveseliť. Ale rovnako to môže byť aj servírovací stolík, či pracovný stôl vo vašej domácej pracovni či detskej izbe. Proste všade tam, kde si potrebujete dodať viac povznesenej nálady, duševnej pohody či zharmonizovanie energií. Tí, ktorí majú umelecké nadanie si ju môžu sami namaľovať, ale všetci ostatní môžu s ľahkosťou využiť už hotové nalepovacie mandaly, ktoré sú dostupné aj u nás a to v širokom dekoratívnom prevedení.

Celý prehľad mandál v našej ponuke si môžete pozrieť tu:

3. Využite mandalu ako harmonizujúci závesný prvok.

Ak nemáte talent na maľovanie, ale túžite po závesnom dekóre z mandaly, spozornite! Závesný prvok sa dá jednoducho a ľahko vyrobiť aj z nalepovacej mandaly. Stačí si len zvoliť vhodný materiál ako podklad a mandalu naň jednoducho preniesť – teda nalepiť.

Môže to byť sklo, ktoré si upravíte do tvaru kruhu buď priamo na veľkosť obvodu mandaly, alebo si ho necháte o pár centimetrov väčšie a budete mať originálny zaujímavý prvok. Stačí už len vyvŕtať malú dierku na zavesenie a nájsť vhodné miesto kde sa bude tento skvost vynímať.

Ak sa vám sklo zdá trochu nebezpečné, poradíme vám jeden skvelý nápad. Využite nepotrebné CD. Povrch CD môžete aj farebne upraviť podľa vášho želania a potom naň nalepiť vašu vybratú mandalu. Zavesiť ho môžete do priestoru buď otvorom v strede kruhu, alebo si tiež vyvrtajte malú dierku na silón či drôtik.

Celý prehľad mandál v našej ponuke si môžete pozrieť tu:

4. Žiarivé mandaly vo vašej kuchyni či kúpelní.

Páčia sa vám v súčasnosti trendy farebné dekoratívne obkladačky pre vašu kuchyňu či kúpeľňu? Alebo by ste iba chceli trochu oživiť niektorú časť obkladu a dať mu nový look? Sú pre vás tieto obklady trochu pridrahé? Aj tu si môžete pomôcť s nalepovacími mandalami. Jednoducho dokonale očistíte povrch obkladu, na ktorý chcete mandalu nalepiť, aby ste ho zbavili nečistôt a mastnoty a vami zvolenú mandalu naň nalepte. Môžete si dopredu urobiť nákres ako by to malo finálne vyzerať, ale žiaden strach, ak sa vám to na prvý krát nepodarí. Mandala sa dá jednoducho odlepiť a posunúť tam, kam potrebujete. Také jednoduché a pritom efektné.

Veľmi pekným nápadom môže byť aj použitie nalepovacej mandaly na sprchovú zástenu. Ak použijete nejaký pekný vzor, alebo aj kombináciu viacerých, určite rozžiarite tento priestor farebným akcentom i harmonizujúcou náladou. Veď v dnešnej dobe kúpelňa neslúži len na telovú očistu, ale trendy štýl je využiť ju aj na relax a obnovu svojich duševných síl.

Celý prehľad mandál v našej ponuke si môžete pozrieť tu:

5. Vytvorte si osobnú mandalu.

Chcete mať podporný a harmonizujúci prvok stále pri sebe? Žiadny problém. Vytvorte si osobnú mandalu. Použiť ju môžete na výrobu ako záložku do knihy, alebo na výmenný obal na knihu, ktorú práve čítate, či na váš diár alebo osobný denník.

V týchto prípadoch môžete rovnako použiť niektorú z nalepovacích mandál v našej ponuke. Môžete zvoliť väčší či menší rozmer nalepovacích mandál a tak si vytvoriť osobnú mandalu podľa vášho želania a cítenia.

Mandaly sú fascinujúce, predstavujú harmonický celok medzi tvarmi, symbolmi a farbami, hoci ako sme už poznamenali, povaha mandaly je vždy kruhová. Význam mandaly závisí nielen od jej farby, geometrických prvkov a kultúry, ale aj toho čo k vám osobne mandala prehovára  a preto si ju vyberajte aj podľa vášho cítenia.  Mandala na prvý pohľad môže vyzerať krásne a nevinne, ale ako sme už spomenuli, má silný vplyv na človeka na nevedomej úrovni.

Chceli sme vám v tomto článku ukázať, že Mandaly môžete nosiť pri sebe, alebo použiť aj ako dekorácie interiéru s benefitom pozitívneho vplyvu na naše podvedomie. Preskúmajte rôzne účinky mandál a vyberte si z našej ponuky tú, ktorú potrebujete.

Celý prehľad mandál v našej ponuke si môžete pozrieť tu: