Home » Aromaterapia » Viete ako použiť éterické oleje pre dobré Feng Shui?

Viete ako použiť éterické oleje pre dobré Feng Shui?

Existuje niekoľko spôsobov, ako môžete použiť silu esenciálnych olejov pre dobré Feng shui v domácnosti alebo kancelárii.

Ukážeme vám niekoľko základných tipov Feng shui.

Avšak predtým, ako sa pozrieme na spôsoby, ako esenciálne oleje dokážu vytvoriť dobrú energiu Feng shui vo vašom priestore, je dôležité vedieť čo sú esenciálne oleje a ako si vybrať tie najlepšie oleje na účely Feng shui. Zjednodušene povedané, éterický olej je výťažok z rastliny, z ktorej je extrahovaný, teda je to jeho čistá esencia. Z energetického hľadiska je éterický olej životnou silou tejto rastliny, jej tzv.Chi. Éterický olej sa môže extrahovať z kôry, z listov, z kvetov, alebo z celej rastliny. Viac sme o nich napísali tu.

Zakúpiť si kvalitné organické alebo bio éterické oleje si môžete u nás tu:

Kvalitou je na trhu niekoľko druhov éterických olejov, oraganické 100% prírodné éterické oleje je najvyššia, najčistejšia kvalita. Dávajte si pozor na veľký rozdiel medzi éterickými prírodnými olejmi (vyrobenými z prírodných zdrojov) a parfumovými alebo voňavými olejmi (vyrobenými zo syntetických olejov). V procese vytvárania dobrého Feng shui pomocou éterických olejov je dôležité si uvedomiť, že syntetické vône majú veľmi malú silu a často iba znečisťujú vzduch chemikáliami, aj keď navonok môžu voňať podobne. Buďte rozumní a zvoľte si čisté, prírodné esenciálne oleje.

 

Práca s čistými vôňami na vytvorenie špecifických nálad a energií je jednoduchá voľba, aby ste udržali Feng shui vo svojom dome v zdravom a šťastnom prostredí.

A vy si zaslúžite šťastný domov, nie?

Pozrime sa na použitie éterických olejov na zlepšenie energie vo vašom dome. Ak ste úplným nováčikom vo svete éterických olejov, môžete sa najskôr pozrieť na základné vlastnosti najobľúbenejších éterických olejov a vybrať si, ktoré z nich by ste chceli použiť vo svojom dome. Existuje veľa esenciálnych olejov, ktoré sú známe a často sa používajú, napríklad levanduľa je určite esenciálny olej číslo jedna kvôli svojej všestrannosti a širokej škále liečivých vlastností. Vlastnosti jednotlivých éterických olejov sme popísali  tu.

Zakúpiť si kvalitné organické alebo bio éterické oleje si môžete u nás tu:

Keď si už vyberiete niekoľko esenciálnych olejov, ktoré budete používať vo svojom dome, ďalším krokom je nájsť spôsob ich difúzie vo vzduchu. Začnite so špecifickými oblasťami vo vašej domácnosti, kde by ste chceli kvalitnejšiu energiu, či už je to vaša kúpeľňa, obývacia izba alebo detská izba.

Vo svojej spálni budete určite využívať upokojujúce zmyselné vône levandule, ruže, ylang-ylangu alebo jazmínu,

zatiaľ čo v domácej kancelárii môžete zlepšiť svoju energiu s vôňou mäty piepornej, listu šalvie alebo citrónovej trávy odparovaním do vzduchu. Ja obľubujem rozptýlenie zmesi eukalyptu, mäty piepornej a niektorých citrusových olejov (mandarínka, grapefruity alebo červený pomaranč) v mojich kancelárskych priestoroch, najmä v chladnejších ročných obdobiach, keď sa blíži vírusové obdobie,  pridám litseu cubebu ( má citrónový nádych vône) na dezinfekciu ovzdušia a trošku borovice alebo tea tree. Pri hektickej práci si môžete dovoliť pridať aj trochu kadidla na upokojenie.

Ak ste si už vybrali pre vás vhodné čisté prírodné esenciálne oleje na účely Feng shui, ako ich skutočne používate?

Zakúpiť si kvalitné organické alebo bio éterické oleje si môžete u nás tu:

Existujú 3 základné spôsoby použitia esenciálnych olejov pre dobrú energiu Feng shui, tu sú:

1. Difuzér –  S použitím kahanca ako aromalampu, alebo vonný difuzér s trstinovými tyčinkami či elektrický difuzér.

Najčastejšie sa používajú aromalampy, kde sa do misky s vodou ( najlepšie horúcou ) nakvapká pár kvapiek éterického oleja ( podľa veľkosti misky ) a do dolnej časti aromalampy sa vloží horiaci kahanec, ktorý ohrieva vodu s éterickým olejom. Používanie aromalampy je o niečo náročnejšie, lebo budete musieť sledovať hladinu vody. Ak zabudnete na aromalampu, pripomenie sa vďaka horiacej vôni olejov, ktoré sa odparujú bez vody – čo ale nie je najlepšie Feng shui. 🙁

Zakúpiť si môžete rôzne pekné aromalampy u nás tu.

Ďalšou možnosťou sú prírodné difuzéry s trstinovými paličkami, kde ako základ je zmes prírodných éterických olejov, ktoré sa pomaly odparujú cez paličky nasiaknuté touto zmesou. Výhoda pri tomto spôsobe je, že nemusíte dolievať vodu a sledovať horiaci kahanec. Hodia sa teda tam, kde by mohlo byť použitie horiaceho kahanca nebezpečné ( napr. detská izba), alebo inak nepohodlné.

Zakúpiť si môžete rôzne difuzéry u nás tu.

Najjednoduchší spôsob, ako bezpečne rozptýliť éterické oleje do ovzdušia, je elektrický difuzér. Ultrazvukové rozptyľovače (môže byť vaša najlepšia voľba) tiež rozšíria vôňu na väčšie oblasti, rovnako ako udržiavajú liečivé vlastnosti olejov neporušené. Jediné, čo musíte urobiť, je postupovať podľa jednoduchých inštrukcií, napríklad vyplniť nádobu čistou vodou, pridať niekoľko kvapiek esenciálnych olejov, vybrať si nastavenie času a voala! 🙂 Môžete začať užívať liečivé vône vo svojom dome. Jedinou nevýhodou je ich vyššia cena a tiež potreba elektrickej energie.

Predaj elektrických difúzerov máme v príprave.

2. Osviežovače vzduchu – spray: Kúpené alebo už vyrobené.

Rozstrekovanie zmesi esenciálnych olejov do ovzdušia je najjednoduchší a najrýchlejší spôsob, ako zmeniť kvalitu energie okolo vás. Na trhu je množstvo osviežovačov vzduchu – od zmyselných vôní k energii s upokojujúcimi účinkami, či osviežujúcimi olejmi, alebo, ktoré pomáhajú posilniť imunitný systém.

Ak si chcete vytvoriť vlastnú zmes, stačí len sprejová fľaša, najlepšie sklo. Naplňte fľašu čistou vodou a pridajte niekoľko kvapiek esenciálneho oleja. Pretrepte ju a otestujte ju, uvidíte, či sa vám táto vôňa páči, a potom môžete pridať ešte pár kvapiek.

Najlepšou zmesou je 8-10 kvapiek vášho obľúbeného éterického oleja na 2dcl vody, ale záleží na olejoch, ktoré použijete. Experimentujte a nájdite správny pomer pre vás. Vytváranie vlastných olejových aerosolových sprejov je veľmi jednoduché a podľa potreby ich môžete použiť vo svojom priestore.

Zakúpiť si môžete potrebné vecičky k výrobe spreja u nás tu.

3. Výrobky obsahujúce esenciálne oleje: sviečky, kadidlo atď.

Môžete využiť silu éterických olejov vo vašom priestore pomocou sviečok, ktoré sú vyrobené z éterických olejov alebo dokonca z vysoko kvalitného kadidla. Je dôležité prečítať si zložky, z ktorých boli sviečky vyrobené a uistite sa, že výrobky, ktoré si vyberiete, obsahujú čisté éterické oleje oproti vonným alebo parfumovým olejom a zvoľte radšej sviečky na báze palmového oleja ako parafínu.

Sviečky aj kadidlo budú mať mierne odlišnú vôňu ako jednotlivé éterické oleje kvôli kombinácii všetkých zložiek. Dbajte na výber sviečok vyrobených so zdravými prísadami, pretože väčšina sviečok, najmä z parafínu,  v skutočnosti obsahuje toxíny. Hoci je toto najmenej preferovaný spôsob použitia esenciálnych olejov, pretože vôňa je tu trochu upravená a nie je tak silná alebo liečivá pre vás, je to jednoduchý, rýchly a pomerne lacný spôsob ako si navodiť príjemnú a ozdravnú energiu vo svojom prostredí. Okrem vône éterického oleja sa tu pridáva aj očistný faktor ohňa zo zapálenej sviečky a plameň svetla, ktorý vydáva.

Aroma sviečky si môžete zakúpiť u nás tu.

Vykurovadlá majú svoju vlastnú silu a ozdravný účinok, o tom si povieme inokedy v osobitom článku.

Vykurovadlá v širokej ponuke si môžete zakúpiť u nás tu.

Takže tu máte, tri základné spôsoby, ako si môžete vychutnať esenciálne oleje pri vytváraní dobrého Feng shui vo vašej domácnosti alebo kancelárii.

Samozrejme, môžete byť kreatívni a pridať niektoré oleje do vašich domácich čistiacich prostriedkov (napríklad borovicu, eukalyptus, pomaranč a mätu piepornú); alebo použiť na kúpeľ a či pripraviť rôzne prípravky na telo. To je celá oblasť ďalšieho využitia éterických olejov, o ktorej sme už aj písali a určite ešte napíšeme.

Pár tipov na výber éterických olejov:

Pre deti: Deti sú príliš aktívne? Pridajte niekoľko kvapiek esenciálneho oleja z harmančeku alebo levandule do aromalampy a pozorujte, ako sa vaše deti postupne upokojujú. Nemusíte ich neustále upozorňovať, nechajte vôňu pracovať za vás!

Povzbudenie v práci: Potrebujete zostať neskoro pracovať na projekte? Vyberte si rozmarín, mätu piepornú, eukalyptus alebo silicu z citrónovej trávy pre domácu kanceláriu, aby ste sa prebudili, keď budete musieť pracovať neskoro v noci.

Niečo na prebudenie lásky a zmyselnosti?  Ylang-ylang, santalové drevo, ruža a jazmín sú klasickými základnými vôňami pre zmyselnú spálňu. Môžete tiež použiť vanilku, neroli, levanduľu alebo experiment s inými prírodnými vôňami, ktoré prebúdzajú vašu zmyselnosť.

Nemôžete zaspať? Najčastejším problémom je nabalenie sa všetkých starostí práve na konci dňa, keď človek ulíha k spánku a premieta si čo všetko nestihol. Vtedy výborne pomôže levanduľa, neroli, kadidlo, vetiver,  majoránka, santal, ylang-ylang, bergamot.

 Očistenie priestoru od negatívnej energie: Najlepším éterickým olejom na čistenie od negatívnej energie je tea tree, šalvia, hrebíček, kadidlo, myrha a céder.

Svet éterických olejov je úžasný a neskutočne fascinujúci, tu som uviedla len základy. Nájdite si chvíľu čas a prečítajte si aj iné témy na aroma spôsoby a naučte sa ako priniesť liečivé vône prírody do vášho domova. To výrazne zlepší vaše pohodlie, celkový zdravotný stav, rovnako ako váš pocit spojitosti so sebou, s ostatnými a s touto veľkou a úžasne krásnou a veľkorysou planétou, na ktorej žijeme.

Zakúpiť si kvalitné organické alebo bio éterické oleje si môžete u nás tu:

Prečítajte si aj ďalšie články z kategórie aromaterapia tu.