Home » Aromaterapia » Kvetinové inšpirácie – vône ako posolstvo z vnútra rastlín.

Kvetinové inšpirácie – vône ako posolstvo z vnútra rastlín.

Vyjadrite svoje emócie vôňou z kvetín!

Radosť, nádej, túžba, vášeň, hravosť…To všetko sú pozitívne emócie, ktoré nás sprevádzajú na ceste životom. Viete, že tieto emócie sa dajú vyjadriť aj kvetinou? Každá kvetina má svoju charakteristiku, symboliku, vôňu a čaro, ktoré nám pripomenú pekné spomienky, chvíle pohody, či luxusu, alebo prinesú nové príbehy, možno i plné fantázie a krásy. Nie, nemusíte chodiť do exotických krajín, či byť neustále v prírode zaplavenej nádherou kvetín. Kúsok z tejto krásy si môžete priniesť do svojich domov aj použitím prírodných kvetinových vôd, ktoré máme v našej ponuke.

Esencia kvetín prenesená do kvetinovej vody vám poslúži nielen ako spoľahlivý prírodný kozmetický  pomocník, ale i ako parfum na spríjemnenie dňa.  Vitajte vo svete krásy, fantázie a luxusu!

Duševné zdravie nie je nič iného ako vôňa ruží, ktoré kvitnú vo vašich srdciach.
Osho

Vôňa – posolstvo z vnútra duše rastlín.

Rovnako ako kvetiny samotné, hovorí k nám aj ich vôňa. Je to ich esencia, podstata, posol a duša kvetiny. Vôňa z rastlín sa získava ich premenou na substancie, ktoré sa nazývajú éterické oleje. Tie sa získavajú rôznymi spôsobmi. Prečítať  viac o éterických olejoch si môžete tu.

Napríklad vôňa ruže prebúdza dôveru, obnovuje vieru v lásku, otvára aj to najzatrpknutejšie srdce a ako kúzlom rozpúšťa úzkosť a napätie. Podobne pôsobí i Geránium – vôňa pokojnej sily a istoty. Jej kvetinová vôňa akoby ženám hovorila: podporuj svoje ženské stránky, vnímaj, prežívaj a dôveruj. Je rovnako ideálna pre perfekcionistov, aby sa viac spojili so svojim srdcom. Svieže citrusové vône prinesú do našej duše osvieženie, odstránia strach a pocity neistoty, dodajú nám nové “ nakopnutie“ pri stavoch vyhorenia. Nezameniteľná je kvetinová vôňa Ylang-Ylang. Je to opojná, omamná a afrodiziakálna vôňa, ktorá by sa nemala predávkovať, lebo môže spôsobiť bolesti hlavy. Ale v nepatrnom dávkovaní je neodolateľná. Prehovára k nám energia slnka a tropického raja, odkiaľ pochádza, upokojuje, uvoľňuje a láka.

Prečítať si účinky jednotlivých kvetinových vôd i s možnosťou ich zakúpenia môžete v našom eshope tu:

Ako vznikajú kvetinové vody:

Aromatické kvetinové vody, niekedy sa nazývajú aj hydroláty,  sú kondenzovaná voda, ktorá vzniká pri extrakcii esenciálneho oleja a absolútnych látok. Čisté aromatické kvetinové vody obsahujú aromatické molekuly z kvetov a rastlín získané počas parnej destilácie v menej koncentrovanej forme.  Kvetinové vody, ktoré sú certifikované ako organické, nesmú obsahovať konzervačné látky. Organické kvetinové vody sa vyrábajú počas destilácie organických éterických olejov parou. Väčšinou má kvetinová voda podobné vlastnosti a vôňu ako éterický olej, ale v jemnejšej forme, takže je všestranná a bezpečná na použitie, dokonca priamo na koži. To je zvlášť vhodné pre citlivú pleť a deti. Ale nemusia mať vždy rovnakú arómu ako základné éterické oleje samotné a môžu mať niekedy dokonca mierne  zoslabnutú arómu, ale to je normálne. Majú však dostatočne silný terapeutický účinok.

Kvetinové vody sú neuveriteľne praktické. Môžete ich trochu naliať do misky s vodou, alebo priamo na vatu a použiť na očistenie pokožky. Môžete ich tiež použiť ako rozprašovač do fľaše, aby ste mohli sprejovať hmlu kvetinovej vody po tvári a na telo ako tonikum, alebo osviežiť pokožku cez deň, čo je obzvlášť užitočné v letnom období. Niektorí naši zákazníci používali kvetinové vody na osvieženie aj počas tehotenstva, alebo počas návalov v prechode, lahodná a božská liečba!

Kozmetický „elixír“ pre náročné ženy!

Kvetinové vody v akejkoľvek forme a akéhokoľvek mena sú absolútne úžasné elixíry, ktoré pôsobia ako kúzlo na koži. Sú prirodzené a čisté a bez akýchkoľvek vedľajších účinkov. Majú úžasnú kvalitu uzdravenia a liečenia rán a ochorení.

Hydrolát, známy aj ako kvetinová voda, je vedľajším produktom destilácie esenciálneho oleja. Je vodnatý a nealkoholický. „Hydro“ znamená vodu a „lát“ znamená roztok. Názov hydrolát znamená „vodnatý roztok destilácie, ktorý obsahuje zložky rastlín rozpustné vo vode a mikro kvapky esenciálneho oleja.“ Má terapeutické účinky na pokožku, je naplnená zlúčeninami, ale na rozdiel od jej éterického oleja, je jemná na použitie priamo na kožu bez riedenia.

Kvetinové vody sú ako koncentrované rastlinné extrakty. Sú 20 až 30 krát koncentrovanejšie v bylinnej sile ako šálka bylinného čaju.

Zvyčajne sa skladujú v rozprašovačoch. Nájdete ich v rôznych druhoch výrobkov, ako sú toniká, pleťové vody, krémy a dokonca osviežovače vzduchu. Harmanček, ruža, levanduľa a neroli sú príklady najbežnejších kvetinových vôd.

Prečítať si účinky jednotlivých kvetinových vôd i s možnosťou ich zakúpenia môžete v našom eshope tu:

Kvetinové vody sú skvelé na to, aby ste ich mali vo svojom arzenáli pre starostlivosť o pleť!

Kvetinové tonikum na tvár –

Svetlé kvetinové toniká, ktoré chladia a obnovujú pokožku, hrajú dvojitú úlohu. Odstraňujú akékoľvek stopy čistiaceho prostriedku, ktoré môžu zostať na pleti a zároveň pomáhajú utiahnuť póry, ktoré potom vyzerajú menšie a rafinovanejšie.

Odličovač-

Očný a tvárový make-up čistič, ktorý je dostatočne jemný pre citlivú oblasť očí, ale stále super účinný!

Levanduľový hmlový sprej-

Má mnohé použitia a iba v jednej fľaši! Mäkká, kvetinová vôňa, ktorá vychádza z levanduľového spreja, pomáha uvoľniť myseľ a uvoľniť napätie organizmu. Môže byť použitý ako ľahký parfum, postrek do priestoru i rozprašovač v noci na ľahšie zaspávanie.

Ponoriť sa do kúpeľa a iba tak snívať…

Pre mnohých milovníkov vôni a relaxu je vynikajúcim spôsobom na použitie kvetinovej vody do kúpeľa.  Okrem zmyslového pôžitku poskytujú aj terapeutickú pomoc a podporu pri mnohých fyzických i psychických problémov. Kúpeľ s exotickým ylang-ylang vás prenesie do diaľav exotiky, santal vám pomôže pri depresívnych stavoch a svojou „božskou sladkosťou“ vás prenesie do sveta tajomnej mystiky, rozpustí všetky obavy a neistoty.

Nie je nič jednoduchšie ako pridať do kúpeľa 1 polievkovú lyžicu kvetinovej vody, pre romantiku pár lupienkov kvetín a môžete si vychutnať kúpeľ ako kráľovná.

Prečítať si účinky jednotlivých kvetinových vôd i s možnosťou ich zakúpenia môžete v našom eshope tu: