Home » E-shop » Poznáte slávne mydlo Savon de Marseille z Provence?

Poznáte slávne mydlo Savon de Marseille z Provence?

Tradičné Savon de Marseille mydlo s históriou.

Slávne Marseillské mydlo a jeho skvelé účinky sme poznali i vyskúšali už dávno a tak sme na cestách po Provence nemohli vynechať ani Marseille, kde sa toto mydlo s dlhou tradíciou vyrába už niekoľko storočí. Dnes vám ho chceme predstaviť.

Vedeli ste, že na juhu Francúzska sa ešte stále vyrábajú mydlové kocky na prírodnej báze s jedinečnými vlastnosťami?  Nemôžete si zameniť autentickú tabličku, resp. kocku Marseillského mydla. Olivovo zelená alebo krémová biela, dokonalá kocka, razená na všetkých šiestich stranách, bez prídavku parfumu alebo ozdobného balenia. Tu je náš základný sprievodca jedným z najznámejších produktov tohto mesta. Spoznajte rozmanité prednosti Marseillského mydla, ktorými si tento naturálny pomocník možno získa aj vás.

Zakúpiť si ho môžete v našom eshope tu.

Odkiaľ pochádza?

Už samotný názov tohto mydla prezrádza jeho pôvod.

Mydlo Marseille je svetoznámy výrobok, ktorý sa vyrába už viac ako sedem storočí vo Francúzskom meste  Marseille a v jeho blízkom regióne.
Originálny a v podstate veľmi jednoduchý názov Savon de Marseille v preklade znamená mydlo z Marseille. Práve v tomto juhofrancúzskom meste sa tradícia výroby mydla udržiava už úctyhodných 600 rokov. Patričnú vážnosť tomuto výrobku však prejavil až Ľudovít XIV., ktorý v roku 1688 položil základy významnej obchodnej značky. Prostredníctvom zákona totiž ustanovil, že názov Savon de Marseille sa smie používať výhradne pre mydlá z olivového oleja, zhotovené v spomínanej územnej oblasti. Odvtedy sa zákon pozmenil len v jedinom smere – do mydiel môžu byť primiešavané aj iné rastlinné oleje (palmový a kokosový).

Zakúpiť si ho môžete v našom eshope tu.

Aký je jeho základ?

Toto mydlo je výsledkom veľkej chemickej reakcie nazývanej zmydelnenie. Ide o horúcu kombináciu zmesi rastlinných olejov alebo tukov a sódy alebo iných alkalických látok. Originál Provence mydlo je 100% prírodný produkt. Základom každého mydla je olivový olej, ktorého sa v kocke môže nachádzať až  72%-ý podiel. Výsledný produkt má vtedy typickú zelenkavú farbu. Ak sa do mydlovej substancie pridá aj palmový a kokosový olej, farba mydla sa zmení na krémovú. Tradičné mydlá z továrne Marius Fabre Real Marseille sú vyrobené výhradne z prírodných olív, palmy a niekedy aj iných rastlinných olejov bez farbív alebo umelých prísad. Jeho farba je zelená, ak je vyrobená z olivového oleja a smotanová, ak je vyrobená z palmového oleja, bez umelých farieb alebo ingrediencií . Musí obsahovať minimálne 72% oleja a percentuálny podiel musí byť vyrazený na jednej zo strany každej tabličky či kocky  mydla. Penivý produkt ďalej obsahuje morskú vodu zo Stredozemného mora oblasti v oblasti Camarque, kalcinovanú sódu (uhličitan sodný) a lúh (hydroxid sodný). Nadšenci tvrdia, že kombinácia prudkého slnka Marseille, vetra Mistral, charakteristického pre Provence a slaného morského vzduchu prispievajú k jeho typickému charakteru. Biely povlak na hotovom mydle je slabý zvyšok morskej soli a je pre neho charakteristický.

Táto čistota dáva tomuto mydlu výnimočné vlastnosti. Je jemné na pokožku a často ho odporúčajú dermatológovia. Pomáha pri liečbe kožných ťažkostí, ako je ekzém a psoriáza. Toto mydlo je tiež ideálne na umývanie jemnej bielizne a detského oblečenia.

Savon de Marseille je najlepšie mydlo, vyrobené len z rastlinných olejov. Neobsahuje žiadne fosfáty alebo niečo, čo je vyrobené človekom a nekontaminuje rieky. Preto je veľmi láskavé k životnému prostrediu. Je tiež veľmi ekonomické, vydrží dvakrát dlhšie ako obyčajné mydlo. Tiež nie je testovaná na zvieratách.

Zakúpiť si ho môžete v našom eshope tu.

Aká je jeho história?

Hovorí sa, že pôvod mydla je z  Aleppa, mesta v Sýrii, kde sa vyrábalo veľmi dlhú dobu z regionálneho olivového oleja, výťažku rastlín a liehu. Legenda hovorí, že prvé mydlá v Marseille sa objavili po krížových výpravách. Skutočnosťou sú pravdepodobne zložitejšie výmeny medzi národmi Stredomoria. Po niekoľkých storočných cestách je pravdepodobné, že cez Španielsko a Taliansko sa najlepšie výrobné techniky preniesli do Provence a potom do celého Francúzskeho kráľovstva. Savon de Marseille je úzko spätý s históriou mesta Marseille. Prvý výrobca mydla je uvedený v regióne Marseille v roku 1370. Počas viac ako štyri storočia,  výroba Marseille mydla dramaticky rástla, a to vďaka vývoju výrobných techník, využitia surovín, kvalitnejšími zdrojmi, vynaliezavosťou Marseillských techník a vytvoreniu obchodnej siete pokrývajúcej Európu v mnohých krajinách. Vyvrcholenie mesta Savon de Marseille sa datuje do roku 1910, kedy sa každé druhé mydlo na svete stále vyrábalo v Marseille.

Vzorec tohto mydla sa upravil v sedemnástom storočí za vlády Ľudovíta XIV. Na zlepšenie noriem vydal Ľudvík XIV – samotný slnečný kráľ, 5. októbra 1688 vyhlášku, ktorá stanovila základné pravidlá pre spoločnosť Savon de Marseille. V mydlovej zmesi nebolo možné použiť maslo ani živočíšne tuky, iba čistý olivový olej. A boli zavedené obmedzenia výrobnej sezóny. Jeho minister Colbert, vyhlásil edikt-dekrét, ktorý obmedzuje používanie názvu Savon de Marseille mydiel vyrobených z olivového oleja. Na kvalitu mydla má vplyv použitie olejov nejasného pôvodu, preto edikt Colberta udržal kvalitu pôvodu mydla, a tým mu zabezpečil aj v ťažkých časoch úžasný osud. Aj dnes je synonymom tradičného produktu so silnou identitou, ktorá odolávala všetkým súťažiam, aby dnes ponúkla svoj najlepší obraz v samom srdci mesta Marseille. Obchodný rozmach a Marseille mydlo bolo vyvezené po celom svete. Začiatkom 20. storočia sa stalo hlavným odvetvím mesta. V roku 1900 sa 60% obyvateľstva podieľalo na výrobe mydla v niektorých vetvách a záznamy z roku 1908 uvádzajú, že mesto malo potom 81 tovární na výrobu 140 000 ton / 308 miliónov libier mydla ročne.

Po druhej svetovej vojne sa začali používať syntetické čistiace prostriedky. Úspech sofistikovanejších mydiel a výrobkov osobnej starostlivosti rovnako zhoršilo výrobu Marseille mydla, začal jeho úpadok a mnohé továrne v Marseille v šesťdesiatych rokoch zanikli. 

Zakúpiť si ho môžete v našom eshope tu.

Ako sa vyrába:

Trvá to asi dva týždne kým sa spracuje hmota na výrobu Marseille mydla  a mesiac príprava, kým je mydlo pripravené na predaj. Najskôr sa olej a lieh miešajú vo veľkom kotlíku a varia sa počas 8 až 10 dní pri teplote 120 stupňov Celzia. Dlhý proces varu znamená, že hotové mydlá môžu byť uchované celé roky bez toho, aby sa pokazili. Zmes sa niekoľkokrát premyje v soľnej vode, aby sa vylúčil lieh, vyleje sa do obrovských foriem a nechá sa stáť dva dni pri teplote 50-60 ° C. Potom je nakrájaný na bloky v tvare kocky a nechá sa na dobre vysušenom mieste, aby úplne vyschol, občas sa obráti a vystaví každú zo šiestich strán vzduchu. Typický mydlový kúsok SavonMarseille váži 600 gramov.

Poslednou etapou je, aby sa mydlo ručne razilo na všetkých šiestich tvárach s rôznymi informáciami. Malo by to zahŕňať meno výrobcu, hmotnosť, percento oleja a samozrejme legendu Savon de Marseille (mydlo sa tiež môže predávať vo veľkých blokoch alebo vločkách). Na obrázku sú tradičné pečiatky z továrne na výrobu mydla Marius Fabre.

 

Vzácne vlastností Marseillského mydla.

  1. Ide o čisto prírodný produkt. Marseillské mydlo je založené na 100%-ne naturálnej báze. Ako vône sa pri výrobe používajú esenciálne oleje a kvety (levanduľa, lupene ruží a podobne).
  2. Je priateľské k životnému prostrediu. Originálne Marseillské mydlo je biologicky rozložiteľné, bez farbív a bez konzervantov. Výskum a kontrola kvality prebieha v laboratóriách, ktoré nevyžadujú testovanie na zvieratách.
  3. Je ekonomické. Marseillské mydlo vďaka svojej konzistencii vydrží až dvakrát dlhšie ako bežné mydlo z obchodu. Ak sa s kockou o hmotnosti 250 gramov bude jeden človek sprchovať každý deň, vydrží mu približne dva mesiace.
  4. Je ideálne na čistenie citlivých koží, čistenie drobných rán a odstraňovanie škvŕn.
  5. Marseillské mydlo je hypoalergénne, neobsahuje žiadne chemikálie a je ideálne pre citlivú pokožku. Dermatológovia ho často odporúčajú pri liečbe akné, ekzémov, psoriázy a precitlivenej pokožky. Jeho pH 9,5 nespôsobuje žiadne podráždenie. Práve naopak, zanecháva pokožku hebkú.
  6. Odstraňuje aj odolnejšie škvrny. Zaschnutá paradajková šťava či dokonca krvavé fľaky – to všetko pri správnom použití nie je pre Marseillské mydlo žiaden problém. Stačí ho naniesť na škvrnu namočenú vo vlažnej vode, nechať pôsobiť aspoň 30 minút (prípadne cez noc) a potom bielizeň oprať v práčke. Mydlové vločky môžete nasypať aj priamo do bubna.
  7. Je šetrné k jemným textíliám. Hodváb, vlna aj detské oblečenie si vďaka Marseillskému mydlu uchovávajú svoju jemnosť a dokážu sa zbaviť odolnejších škvŕn bez zásahu agresívnych prostriedkov.
  8. Je antiseptické. Ak Marseillským mydlom potriete podráždenú či poranenú pokožku, rany zostanú dezinfikované a proces hojenia sa urýchli.
  9. Poslúži aj ako pena na holenie. Stačí Marseillským mydlom pošúchať dovtedy, až sa na mokrej pokožke vytvorí krémovitá pena. Vďaka olivovému oleju zostane oholená koža jemná a vláčna.
  10. Vo forme tyčinky je výborný pre zuby a ďasná – takže si skutočne môžete umyť ústa mydlom.
  11. Odpudzuje mole. Ak sa tento škodlivý hmyz nasťahoval aj do vášho šatníka, vložte medzi oblečenie práve kúsky Marseillského mydla.
  12. Môžete ho používať ako univerzálny čistiaci prostriedok. Ak necháte v teplej vode rozpustiť mydlové vločky, pokojne ňou môžete umývať nábytok, obkladačky a sanitu v kúpeľni či dokonca podlahy. Mydlo je vhodné aj na kožené sedacie súpravy.
  13. Savon de Marseille je všestranný univerzálny výrobok používaný ako domáci čistiaci prostriedok, na umývanie riadu a odevov i ako šampón, konvenčné mydlo a dokonca aj zubná pasta.

Zakúpiť si ho môžete v našom eshope tu.

Paradoxne, mydlo označené ako „Savon de Marseille“ nemusí pochádzať z Marseille. Mnoho značiek, ktoré sa označujú týmto spôsobom, sú v skutočnosti lacné napodobeniny, ktoré sa vyrábajú vo vzdialenosti mnohých tisíc kilometrov, a to pomocou úplne iného procesu. Preto ak chcete využiť jeho skutočnú originál kvalitu a účinky, nakupujte od spoľahlivého zdroja.

Miestni výrobcovia mydla často vylepšujú svoje mydlá s parfumom alebo sfarbením pre ešte peknejší rozsah. Využívajú tak synergický efekt pôsobenia prírodných zložiek samotného mydla a účinok iných prírodných ingrediencií, napr. éterických olejov.

Neostaňte iba pri čítaní týchto riadkov. Skúste si jedno z týchto nádherných francúzskych mydiel pre seba. Garantujeme, že nebudete sklamaní týmto nádherne všestranným mydlom Provence.

Zakúpiť si ho môžete v našom eshope tu.  

 V našej ponuke máme:

Le Chatelard 1802 Savon de Marseille mydlá. Všetky mydlá sú ručne vyrábané v dielňach Le Chatelard v St Auban sur Ouvèze, Provence (Francúzsko). Vďaka svojmu zloženiu pri neutrálnom pH, ktoré nevysuší pokožku, poskytujú intenzívny zdroj hydratácie a mäkkosti. Jemne parfumované kvety, ovocím a inými prírodnými zložkami ponúkajú bohatú penu, ktorá vyživuje, hydratuje a parfumuje pokožku. Toto 100% prírodné mydlo sa tradične vyrába zmiešaním morskej vody zo Stredozemného mora, olivového oleja s ďalšími rastlinnými olejmi alebo bez nich a soľ alkalického kovu (uhličitan sodný) a lúhu (hydroxid sodný) spoločne vo veľkom kotlíku. Táto zmes sa potom zahrieva niekoľko dní, pričom sa stále mieša. Zmes sa nechá sedieť až do pripravenosti, potom sa naleje do formy a nechá sa mierne nastaviť. Zatiaľ čo je ešte mäkký, rozrezá sa na tyče, vyrazí a nechá sa úplne vytvrdnúť. Celý proces môže trvať až mesiac.