Home » Aromaterapia » Chrípka útočí! 10 tipov ako zatočiť s chrípkou prírodnou cestou.

Chrípka útočí! 10 tipov ako zatočiť s chrípkou prírodnou cestou.

Čo je to chrípka?

Hovorí medicína:

Z medicínskeho hľadiska je to super-nákazlivý vírus, ktorý môže spôsobiť, že sa cítite mizerne. Jej príznaky sú zvyčajne závažnejšie než kýchanie a upchatý nos, ktorý máte pri bežnom prechladnutí. Zvyčajne sa začínate cítiť zle už veľmi rýchlo. Nastúpi horúčka a celé telo oslabne. Môžete mať  bolesti hlavy, svalové bolesti, kašeľ, bolesť v krku a cítite únavu. Pridať sa k tomu môže  tiež tečúci alebo upchatý nos, zimnica, nevoľnosť alebo vracanie. Obvykle to fyzicky nezvládate a ste nútení zaľahnúť. Chrípku sa neoplatí nevšímať a prechodiť. Ak to silou vôle urobíte, môže sa vám to vrátiť aj s „úrokmi“, teda s väčšími komplikáciami.

Hovorí naša duša:

Z pohľadu odkazu našej duše, je chrípka volanie o pomoc. Naše telo je preťažené a potrebuje si oddýchnuť. Je to volanie po pokoji, ktorý si dobrovoľne nedoprajeme. Chrípkové epidémie sa najčastejšie vyskytujú na jar a na jeseň, kedy prirodzený čas ročného obdobia núti všetko k zimnému spánku či spomaleniu činnosti. Naša spoločnosť však pokračuje na plné obrátky. A telo, organizmus ako súčasť prírodných zákonitostí si nemá kedy oddýchnuť, je vyčerpané a dáva nám to na vedomie týmto spôsobom. Sme nútení uzavrieť sa pred vonkajškom, zaľahnúť a oddychovať. Vytvoriť si svoj vlastný priestor, držať sa od okolitého sveta s patričným odstupom a brániť si svoj životný priestor. Potreba vymedziť si svoje hranice.  Je to teda ústup zo situácií všedných dní, nechceme nič počuť, vidieť,  nič zjesť, nič cudzieho prijímať, len osamote ležať, prikryť sa prikrývkou a v tichu byť sám so sebou. Ak sme nedokázali dobrovoľne spomaliť a zanechať hektické snaženie, priznať si nezáujem, alebo nedostatok nadšenia pre životnú situáciu, stanoviť si svoje hranice, zachovať si voľný životný postoj, či sa nechali niekým ovplyvňovať a nútili sa do nadmernej činnosti aj keď telo hovorilo spomaľ, potom nastane situácia, ktorá nám to umožní.  Jednou z foriem je chrípka. Oslabený organizmus „chytí“ vírus ako vonkajšieho pôvodcu, ktorý je pripravený zohrať svoju úlohu.

Ako dlho to trvá?

Väčšina príznakov sa zlepší po približne 5 dňoch. Ale niekedy to môže trvať týždeň alebo viac. Podľa toho v akej kondícií je jedinec. Dokonca aj keď vaša horúčka a bolesti sú preč, stále sa môžete cítiť vyčerpaní na niekoľko týždňov. Ak sa k tomu ovšem nepridajú ďalšie komplikácie. Je potrebné spomaliť a vyhradiť si čas na oddych a relaxáciu.

Ako sa lieči chrípka?

Keďže chrípka je spôsobená vírusom, antibiotiká tu nemôžu pomôcť, pokiaľ chrípka neviedla k inej chorobe spôsobenej baktériami. Môžeme užiť liečivá na zmiernenie bolesti, ktoré môžu zmierniť niektoré príznaky, ako sú bolesti hlavy a bolesti v tele, protizápalové prípravky, ktoré pomôžu pri znížení horúčky a zmiernia ťažkosti.  Je dôležité porovnať rôzne výrobky a užívať ich na základe odporúčania lekára. Niektoré lieky proti bolesti, ako napríklad aspirín, by sa nemali podávať deťom do 12 rokov.

Jedinci s chrípkou by mali:

  • Ostať doma,
  • vyhýbať sa kontaktu s inými ľuďmi,
  • udržiavať sa v teple a odpočinku,
  • piť veľa tekutín,
  • vyvarovať sa alkoholu,
  • prestaň fajčiť,
  • dostatočne jesť, ak je to možné.

Je dobrý nápad, aby ľudia, ktorí žijú sami, povedali príbuznému, priateľovi alebo susedovi, že majú chrípku a požiadali ich o prípadnú pomoc.

A tu je 10 tipov ako zatočiť s chrípkou prírodnou cestou.

Domáce podporné prostriedky.

1. Veľa odpočinku.

Keď dostaneme chrípku ani nie je potrebné niekoho hnať do postele, telo je väčšinou bezvládne a jedinec si ľahne veľmi rád aj sám. Treba si vytvoriť nerušený priestor, kde je možné oddať sa len spánku a oddychu, najlepšie s možnosťou častého vetrania miestností. Odložiť mobily, notebook, tablet, vypnúť televízor a odpojiť prípadne iné elektrospotrebiče, ktoré sa v miestnosti nachádzajú. Nie je vhodné ani čítať. Pripraviť si náhradné pyžamo pre prípad potreby výmeny pri spotení. Vlhké pyžamo treba ihneď vymeniť za suché.  Odpočinok treba udržiavať ďalej aj po odznení prvých akútnych ťažkostí.  Spravidla 3 dni je nevyhnutné ležať bez iných činností. Samozrejme okrem nevyhnutných potrieb. 🙂 Ďalšie dva dni ostať prevažne v posteli.

U nás sa osvedčilo dávať na posteľnú plachtu veľkú osušku pri potení, ktorá sa môže takto podľa potreby meniť častejšie a nie je nutné vždy meniť aj plachtu.

2. Piť veľa tekutín.

Na liečivý proces chrípky je veľmi nápomocné potenie. Potenie je veľmi dôležité pre očistný význam tela od vírusov i na znižovanie teploty. Pri potení z tela odchádza veľa tekutín, takže je potrebné ich doplniť. Vhodné je piť nebublinkovú minerálnu vodu, slepačí, alebo iný čistý vývar či bylinné čaje – aby ste sa nedostali do dehydratácie. Bylinné čaje sú podľa nás najvhodnejšie, lebo okrem hydratácie účinkujú aj svojou liečivou silou. Na trhu je dnes dostatok bylinných čajov zameraných na chrípkové ochorenie.

My vám odporúčame tie prípravky, ktoré obsahujú tieto bylinky: báza čierna, lipa, mäta, vŕbová kôra, túžobník brestový, sladké drievko. Doplniť to môžete ešte šípkami, aróniou čiernou, harmančekom, ibištekom, materinou dúškou, slezom.

3. Pomoc pre vyčerpaný nos.

Pri chrípke máme často tečúci alebo upchatý nos. Na to je dobre použiť rôzne kvapky do nosa. Môžete však vyskúšať domáci zvlhčovač alebo fyziologický sprej, ktorý vám pomôže s vyčerpaným nosom. Môžete použiť domáci soľný roztok, aby ste si uvoľnili hlien a zmiernili prekrvenie nosovej sliznice. Soľný roztok si vytvoríte z 1/4 lyžičky soli, 1/2 šálky vlažnej vody. Poležiačky potom použite kvapkadlo alebo iný nástroj, aby sa dostal do nosa. Výborná je aj nosná sprcha obyčajnou vlažnou vodou. Do dlane načerpáte vlažnú vodu z vodovodu a jednou nosnou dierkou vodu vtiahnete tak veľa, až ju cítite pri koreni nosa. Druhou dierkou voda vytečie von. Môžete to opakovať oboma nosnými dierkami kým sa vám nos neuvoľní. Môžete použiť aj fyziologický roztok a preplachovať s ním. Nám sa osvedčil fyziologický roztok vody a himalájskej soli. Himalájsku soľ si môžete u nás zakúpiť.

 Okrem toho máme tento skvelý tip. Do ruky umiestnite 1 až 4 kvapky esenciálneho oleja a rozotrite v dlaniach. Priložte si ruky k nosu, akoby  ste z nich urobili hrnček, a dýchajte hlboko, pomaly a opakovane. Môžete tiež jednoducho otvoriť uzáver fľaše s éterickým olejom a dýchať hlboko a opakovane.

4. Pomoc pre boľavé hrdlo.

Často sa pri chrípke objaví bolesť v krku, nemožnosť prehĺtať a hovoriť. Výbornou úľavou pre boľavé hrdlo je kloktať so slanou vodou. Soľný roztok si pripravíte tak, že do pohára 200ml s vlažnou vodou si dáte 1 čajovú lyžičku soli. Nám sa osvedčil fyziologický roztok vody a himalájskej soli. Himalájsku soľ si môžete u nás zakúpiť. Okrem toho môžete využiť aj účinné prírodné kloktadlá, ktoré si doma jednoducho urobíte. Najvhodnejšie sú odvar zo šalvie alebo yzopu. Pripravíte si z nich silnejší čaj – 1 polievková lyžica na 200ml vody, necháte 5 minút povariť, scedíte a vlažné môžete použiť. Rovnako  môžete použiť aj bylinné tinktúry, ktoré nakvapkáte do vlažnej vody a použijete. Vhodné sú aj rôzne ústne cukríky. Napríklad so šalviou, šípkami, eukalyptom, mätou, anízom.

My vám odporúčame nami vyskúšané a osvedčené bylinné ústne tablety naplnené éterickými olejmi, ktoré si môžete aj u nás zakúpiť.

5. Pomoc pre unavené oči.

Pri chrípkach často dochádza aj k pocitu bolestí očí ako štípanie v očiach, akoby nám išli oči z hlavy vyskočiť, bolia, pália a sú unavené. Na úľavu očí je najlepšie si prikladať  čajové vankúšiky na oči. Môžete využiť čajové sáčky z obchodu, ale môžete si takéto vankúšiky aj doma pripraviť. Stačia vám na to odličovacie tampóniky, ktoré asi má doma každá žena, prípadne kapesník a v najhoršom prípadne aj papierové vreckovky, ktoré namočíte do pripraveného bylinného roztoku – záparu. Bylinný roztok – zápar, si môžete pripraviť ako čaj z vhodných bylín tak, že do 200ml pohára si dáte 1 čajovú lyžičku bylinky, prípadne jedno čajové vrecúško, a zalejete horúcou vodou. Necháte 15 minút vylúhovať, scedíte a necháte vychladnúť do vlažného stavu. Potom použijete. Ak ste použili čajové vrecko, prikladajte si priamo to.

Na upokojenie oči odporúčame bylinky harmanček, repík, medovku, levanduľu, ale najvhodnejšia je očianka rostkovova. Z nej si môžete urobiť zápar a prikladať ju na oči, prípadne aj očný roztok, ktorý sa môže opatrne kvapnúť do oka. Na prípravu očného roztoku nepoužívajte tinktúru z očianky.

6. Vetrať priestor.

Vetrať často miestnosť kde sa chorá osoba nachádza. Výmena vzduchu je rovnako dôležitá pri zdolávaní chrípky aj ako všetko ostatné. Uvoľňované vírusy z chorej osoby pri dýchaní, kašľaní či kýchaní sa rozširujú do okolitého ovzdušia a môžu sťažiť či spomaliť priebeh liečby i nakaziť ostatných členov domácnosti. Vetranie pôsobí zároveň aj ako prevencia proti ochoreniu ďalších osôb v priestore. Je vhodná častá krátka a rýchla výmena vzduchu, v čase keď chorá osoba je mimo miestnosti, alebo je dobre chránená od chladného vzduchu.  Dlhé otvorenie okna nemá veľký význam, zbytočne ochladzuje priestor a neprináša požadovanú výmenu vzduchu, vzduch sa len riedi a účinne nevymieňa.

Odporúčame vetrať miestnosť, kde sa chorý nachádza, 5 minút každé 2 hodiny, podľa stavu chorého.

7. Čistiť ovzdušie priestoru.

Nevyhnutnou potrebou pri liečení chrípky je čistenie ovzdušia od vírusového vzduchu v priestore nielen kde sa chorý nachádza, ale aj všetky ostatné priľahlé priestory, ktoré môžu prísť do kontaktu s chrípkovým vírusom.

Najvhodnejšie spôsoby očisty priestoru sú :

  • Použitie spreju / osviežovača /  do priestoru, pri ktorom priamo z rozprašovača rozprašujete účinnú látku do ovzdušia. Roztok do osviežovača si môžete pripraviť tak, že do 200ml objemu vody v rozprašovacej nádobe pridáte 15-20 kvapiek vhodného éterického oleja, alebo zmesi, obsah pomiešate a môžete použiť. Ak chcete využívať takýto roztok dlhšiu dobu, môžete do roztoku pridať ešte 20ml alkoholu / napríklad 40%vodky / na konzervovanie. Vhodné sú i rôzne pripravené zmesi v rozprašovačoch, priamo určené na čistenie priestoru, napríklad systém Aura-Soma má vynikajúci osviežovač priestoru vhodný pri chrípke – Biely pomander vo forme spreju. Zakúpiť si ho môžete  v našom e-shope.
  • Vonná tyčinka v stojaneĎalšou vhodnou formou je vykurovanie bielou šalviou. Táto forma očisty je celkom hĺbková, takže ju odporúčame robiť len v menšej miere. Raz za deň a na konci ochorenia. Viac o tom ako si urobiť očistný rituál s bielou šalviou sme písali v predošlom našom článku. Prečítať si to môžete tu. Jednoduchšou a rovnako účinnou metódou na čistenie vzduchu vydymovaním je použitie vonných tyčiniek. Tie môžete používať počas celého dňa tak, ako si to situácia u vás vyžiada. O vonných tyčinkách a ich účinku, pôsobení a použití sme už tiež písali v našom predchádzajúcom článku. Prečítať si to môžete tu.

Všetky produkty aromaterapie si môžete u nás zakúpiť tu.

Všetko na čistenie vzduchu si môžete zakúpiť u nás tu.

Na očistu priestoru do osviežovača vám odporúčame éterické oleje  – tea tree, klinček, littsea cubeba, grep, citrón, eukalyptus, borovica, mäta, tymián, levanduľa.

8. Ionizovať vzduch v priestore.

Najjednoduchším a najlacnejším riešením ako ionizovať vzduch v priestore je využitie himalájskej soľnej lampy. Ochranné sily kamenej soli sú známe už od najstaršej doby. Používa sa nepretržite, každá civilizácia pochopila tajomstvá soli. Starí osvietení majstri ju využívali, praktikujúci majstri Feng shui to využili a výskumníci ju dnes znovu objavujú ako liek pre domácnosť (geobiológia). Himalájska prírodná kryštálová soľná lampa funguje ako čistička vzduchu. Keď svieti, lampa vyžaruje negatívne ióny, ktoré bojujú proti kladne nabitým časticiam vo vzduchu, ktoré spôsobujú, že takýto vzduch cítite ako suchý a ťažký. Keď sa hornina zahrieva teplom žiarovky, alebo horiaceho kahanca, soľ prirodzene vyžaruje negatívne ióny, ktoré pomáhajú očistiť vzduch vo vašom priestore tak, že sa viažu s pozitívnymi iónmi znečisťujúcich látok. Tieto novo viazané ióny potom „padajú“ na podlahu, mimo vašej cirkulácie vzduchu, čím vytvárajú prostredie pre zdravšie dýchanie. Viac o účinkoch soľnej lampy sme písali v predošlom našom článku. Prečítať si to môžete tu. 

Soľné lampy si môžete zakúpiť u nás tu.

Naš tip. V prípade chrípkového ochorenia môžete na povrch soľnej lampy, alebo do roztaveného parafínu kahanca v soľnej lampe, kvapnúť 2-3 kvapky éterického oleja Litsea Cubeba. Tento olej má schopnosť dezinfikovať vzduch od vírusov a prinesie do vzduchu sviežu vôňu po citrusoch.

9. Využiť účinky aromaterapie.

Aromaterapiu nemusíme predstavovať. Jej účinky sú dobre známe a pomerne často popisované. Nemôžeme ju preto ani tu vynechať. Môžeme ju využiť na mnoho spôsobov. ČI už priamo pri osobnej liečbe tela, na odstránenie ťažkostí vo fyzickej rovine, alebo na podporu ducha, zlepšenie psychickej kondície,  či na zlepšenie ovzdušia a kvality priestoru kde sa počas chrípkového ochorenia nachádzame. Niektoré možnosti sme už vyššie popísali, tu ich zhrnieme a doplníme.

Najvhodnejšie možnosti využitia aromaterapie pri chrípke:

  • Inhaláciou vhodných éterických olejov. Využiť môžete naparovanie, alebo priamo inhalovanie z fľašky. Pre naparovanie si pripravíte roztok na naparovanie takýmto spôsobom. Do 300ml horúcej vody / nie vriacej, max. 60°C / pridáte 20-30 kvapiek vhodnej zmesi éterických olejov, zamiešate a vlejete do nádoby, nad ktorou sa budete naparovať. Vhodné je prikryť sa uterákom, aby pary spolu s éterickými olejmi pôsobili na vás priamo a nerozptyľovali sa mimo vás do ovzdušia. Naparovať by ste sa mali maximálne 15-20minút. Tento spôsob je veľmi vhodný pri upchatom či tečúcom nose na jeho uvoľnenie. V prípade trvania horúčky sa naparovanie neodporúča. Vtedy môžete použiť priamo fľašku a privoňaním si nosné dutiny uvoľňovať.
  • Éterické oleje môžete úspešne využiť aj na prípravu roztoku na kloktanie. Takýto roztok si pripravíte nasledovne: Do 100ml vlažnej vody pridáte 1 čajovú lyžičku alkoholu / napríklad 40%vodky / a 6-10 kvapiek vhodnej zmesi éterického oleja a poriadne premiešate. Z uvedeného objemu si môžete pomaly uberať malé dávky na kloktanie.
  • Odparovaním éterických olejov do ovzdušia. Využiť môžete difuzér, alebo aromalampu. Popísala som to vyššie pri jednotlivých častiach.

Všetky produkty aromaterapie si môžete u nás zakúpiť tu.

Éterické oleje si môžete vybrať a zakúpiť tu.

Vhodné éterické oleje na chrípku sú:

Litsea Cubeba, Eukalyptus, Borovica, Grep, Kadidlo, Citrón, Levandula, Mäta, Tymián, Tea tree, Citronová tráva, Šalvia, Zázvor, Klinček, Škorica.

10. Podporiť imunitný systém.

Váš organizmus je vyčerpaný, imunitný spôsob oslabený náporom útoku vírusu. Preto je dôležité si imunitný systém posilniť. Imunitný systém si podporiť môžete viacerými spôsobmi.

  • Doplniť vitamíny či už priamo konzumovaním ovocia, alebo ovocných prírodných štiav, či nákupom vitamínov z lekárne. Najviac účinný je v týchto prípadoch vitamín C. To je už dobre známy fakt. Je vhodné si obstarať vitamín C s postupným uvoľňovaním, aby sa jeho účinná látka uvoľňovala postupne do tela a neodišiel nadbytok von pri vylučovaní.
  • Na podporu imunitného systému je vynikajúca tinktúra Echinacea. Máme to odskúšané a môžeme ju vrelo odporúčiť. Užívanie je vždy uvedené na obale prípravku, sú rôzni výrobcovia i rôzne spôsoby užívania. Echinacea sa používa  s prestávkami. Po vybratí potrebnej liečivej dávky / spravidla 1-2 fľašky / si nechajte 1 mesiac pauzu pred ďalším užívaním.
  • divoká hlivaĎalším vhodným doplnkom sú imunoglukany. Imunoglukan je látka prírodného pôvodu, ktorá patrí medzi tzv. betaglukány. To sú látky, ktoré majú schopnosť aktivovať zložky imunitného systému a teda ovplyvňujú aj odpoveď imunitného systému. Imunoglukan sa získava z huby zvanej hliva ustricová, odborne Pleurotus ostreatus. Ide o drevokaznú hubu sivej farby, ktorá má sladkastú chuť a typickú silnú hubovú vôňu. Všeobecne známy je najmä protirakovinový a imunomodulačný účinok huby a to tak u ľudí, ako aj u zvierat. Aby bolo možné z tejto huby získať imunoglukan, musí sa využiť proces izolácie biologicky aktívnych polysacharidov a výsledná látka sa musí purifikovať. Samotná hliva ustricová obsahuje veľké množstvo vlákniny, látky zničujúce tvorbu cholesterolu, viacero druhov vitamínov, minerálov a stopových prvkov, ale aj niektoré mastné kyseliny. Veľmi dôležitou látkou je pleuran, čo je tiež prírodná imunostimulčná látka. Práve schopnosť modulovať imunitný systém je najdôležitejšou vlastnosťou betaglukánov.

Môžeme odporúčať oba tu spomenuté druhy prípravkov na podporu imunity. Obidva máme vyskúšané a overené v ich skvelých účinkoch. Echinacea by sa nemala používať dlhodobo, takže počas jej prestávky môžete použiť imunoglukán.

Ako sa vyhnúť  chrípke?

Môžete urobiť niekoľko jednoduchých krokov, ako sa vyhnúť chrípke.

  • Snažte sa nedotknúť sa očí, nosa a úst, pretože sa vírus šíri a prenáša týmto spôsobom. Umývajte si ruky často mydlom a vodou. Alebo používajte dezinfekčný prostriedok na ruky na báze alkoholu, keď nie je po ruke mydlo a voda, prípadne používajte hygienické obrúsky.
  • Ak ochoriete, môžete zabrániť ostatným ľuďom, aby od vás nedostali chrípku tým, že si zakryjete ústa a nos, keď kašlete aj kýchnete. Ak nemáte vreckovku, vnútorný priestor vášho lakťa po ohnutí ruky je skvelým miestom na to, aby ste nepreniesli baktérie na ruky.
  • Pravidelne čistite povrchy, ako je klávesnica počítača, telefón a kľučky dverí, aby ste sa zbavili zárodkov vírusu.
  • Obmedzte v čase chrípok verejné stravovanie a zdržiavanie sa na miestach s veľkým počtom ľudí.
  • Snažte sa zabrániť priamemu kontaktu vašich rúk s držadlami, alebo sedadlami v MHD.
  • Používajte vreckovky na pokrytie úst a nosu, keď kašlete alebo kýchate a čo najskôr odhoďte použité vreckovky do koša. Nešetrite na vreckovkách 🙂
  • Používajte ústne rúšky pri dýchaní, komunikácií a pohybe v priestoroch a kontaktoch s chorými osobami. Nosiť rúšku na ústach sa už stáva v mnohých krajinách ako bežná súčasť života. Nehanbite sa ju použiť, ochránite sa tak pred možnou nákazou. Sú ľahko dostupné a nie finančne náročné k zakúpeniu v lekárňach. Použité rúšky sa musia rovnako odstrániť do koša. Aj tu platí, nešetrite. Ak nemáte pri sebe rúšku, podobnú službu vám  spraví aj obyčajný šál, šatka či vreckovka priložená na tvár. Takto použitú „rúšku“ je potrebné ale často prať, aby sa nákaza nešírila práve cez ne.
  • Môžete tiež pomôcť zastaviť šírenie chrípky tým, že zabránite zbytočnému kontaktu s inými ľuďmi počas infekcie. Mali by ste zostať mimo prácu alebo  školy, kým sa nebudete cítiť lepšie.
  • Vyššie spomenuté praktiky na čistenie a ionizovanie ovzdušia priestoru môžete používať aj ako prevenciu.
  • V domácnosti si zapáľte aromalampu, vonnú tyčinku, alebo sviečku.