Home » Aromaterapia » Vonné tyčinky – nebeská vôňa a pravý nektár bohov

Vonné tyčinky – nebeská vôňa a pravý nektár bohov

Vonné tyčinky

Vonné tyčinky

Vonné tyčinky – Dych Draka – exotická aromaterapia.

Zapálenie vydymovadla patrí medzi najstaršie rituálne praktiky ľudstva. Už v dávnych dobách, naši ranní predkovia pri pálení rastlín a drevín, objavili pôsobenie vône z dymu na ich náladu. Šamani sa dostávali pôsobením stúpajúceho dymu určitých driev a rastlín do tranzu, veštkyne inhalovali vonný dym, aby sa dostali do extáze. Veľkňazi a veľkňažky pálili pryskyrice, aby sa dostali do kontaktu s bohmi a bohyňami. Chorí a posadnutí boli vydymovaní vzácnymi vôňami, alebo naopak nepríjemnými pachmi. Kadidlom boli zaháňaní démoni. Aromatickému dymu sa pripisovali kúzelné alebo liečivé účinky. Boli priraďované určitým božstvám alebo planétam.

Aromatické substancie boli vždy veľmi žiadané, boli posvätné a zachádzalo sa s nimi ako so vzácnym pokladom. Ešte aj dnes sa pri náboženských katolíckych obradoch používa kadidlo, inhalujú ho aj ázijskí šamani, prérijní indiáni a rovnako tak sa používa v Indii, Tibete, Číne i Japonsku. Vydymovanie sa stálo populárnym aj v strednej Európe. Stále viac ľudí využíva príjemné vône pri pálení vonnej tyčinky na naladenie sa či prevoňanie a očistu priestoru, alebo na zlepšenie intuície pri Tarote či k aktivácii čakier, na vyvolanie lásky či anjelov. Vydymovanie je transkultúrny fenomén.

Čo sú to vonné tyčinky vo svete nazývané Incense al. Agarbatti.

 

Vôňa vonnej tyčinky

Vôňa vonnej tyčinky

Slovo „Incense“ je odvodené od slova „incendere“, latinského slovesa, ktorého význam je „spáliť“. V Indii sú viac známe ako „Agarbatti“. My ich poznáme pod názvom Vonné tyčinky. Vonné tyčinky sú vlastne vonná bylinná vydymovacia zložka / kadidlo /, nanesená poväčšine na drevnú alebo bambusovú štiepku, ktorá produkuje veľmi očarujúcu a sladkú vôňu pri spaľovaní. Produktom spaľovania vonnej tyčinky je vôňa, ktorej charakteristika závisí od špecifického zloženia vonnej tyčinky. V priebehu rokov, sa vonné tyčinky používajú aj v medicíne a na rôzne ďalšie aplikácie. Dnes majú široké použitie všade po celom svete.

Vonné tyčinky u nás.

Vonné tyčinky sa u nás objavili po otvorení sa okolitému svetu po nežnej revolúcii. Okamžite sa stali obľúbeným artiklom pre predajcov a mohli sme ich nájsť v rôznej forme, kvalite i cene v našich etno či ezoterických obchodoch. Spočiatku sa k nám dovážali menej kvalitné vonné tyčinky iba z Indie, ktoré mali väčší obsah nosnej časti ako samotného vonného prvku, alebo vonnú zložku v slabej kvalite. Išlo hlavne o zásobenie trhu a moc sa na kvalitu nepozeralo. Preto vôňa, ktorú uvoľňovali bola často ťažká a pre mnohých aj nepríjemná. Ale postupne prichádzali na trh čím ďalej tým kvalitnejšie tyčinky čo do spracovania, ale aj rozmanitosťou ponuky. Dnes máme na výber z rôznych možností a skutočne si vyberie každý. Kto uprednostňuje ľahkú vôňu môže siahnuť po japonských tyčinkách, kto zase chce využiť liečivú silu tibetských bylín a driev, môže siahnuť po tibetských. Najviac zastúpené na našom trhu sú indické tyčinky. Tie majú dlhú tradíciu a sú vyrábané v rôznej kvalite. Podľa toho sa odvíja aj cena. Neodporúčame vám voliť tie najlacnejšie, pretože tam sa často stretnete iba s malým podielom bylinnej vonnej zložky a to často v slabej kvalite. Potom sa uvoľňujú do ovzdušia hlavne spaliny z nosiča a to je nielen pre nos nepríjemné, ale môže často vyvolať aj alergické reakcie. V našej ponuke máme zastúpené kvalitné tyčinky indické, japonské i tibetské. Ponuku vonných tyčiniek si môžete prezrieť v eshope.

 História vonných tyčiniek.

Použitie vonných tyčiniek siaha až do staroveku, ale pôvod je neistý. Môžu mať pôvod v Sumeri a Babylonskej kultúre, kde boli živice dovezené z arabských aromatických stromov a somálskeho pobrežia a boli použité v náboženských obradoch. Boli tiež používané v starovekom Egypte Faraónmi , a to nielen proti nepríjemnému zápachu, ale aj na odháňanie démonov a potešenie prítomnosti bohov. Babylončania používali kadidlo aj pri vešteckých modlitbách. Odtiaľ sa rozšírili do Grécka a Ríma. Do Japonska sa dostali v 6. storočí kórejskými budhistickými mníchmi , ktorí používali mystické vône vo svojich čistiacich obradoch. Jemná vôňa sa stala zdrojom zábavy a šľachtici u cisárskeho dvora ju začali hojne používať. Počas 14. Storočia využívali vôňu kadidla samuraji v svojich bojoch, kde im mala priniesť auru neporaziteľnosti. Dnes sa využíva pri náboženských obradoch, meditáciách, čistiacich rituáloch, na vytvorenie nálady i na maskovanie pachov.

Zloženie vonných tyčiniek.

bylinné zložky vonnej tyčinky

Tyčinka je zložená poväčšine z nosnej časti – bambusovej štiepky, alebo drievka a z aromatických rastlinných materiálov, často v kombinácii s esenciálnymi olejmi. Z rastlinných zložiek sa po rozdrvení zhotoví tuhá pasta, ktorá sa vyvaľká a do stredu sa umiestni nosič, buď drievko alebo bambusová štiepka a vonná časť sa zatočí okolo nej. Niektoré vonné tyčinky napr. tibetské a japonské vnútorný nosič nemajú a sú ušúľané len z vonnej bylinnej časti. Na spevnenie sa pridáva pryskyrica alebo iná zložka. Vonné tyčinky sa vyrábajú podľa receptúr, ktoré sú uchovávané v tajnosti.

 

Spôsob použitia Vonnej tyčinky.

Vonná tyčinka v stojane

Vonná tyčinka v stojane

Vonná tyčinka sa vloží do stojana na to určenom. Vhodný je pozdĺžny tvar „lyžice“, aby popol z tyčinky mal kde dopadať. Potom tyčinku zapáľte a nechajte na krátku chvíľu rozhorieť. Oheň pohybom ruky zhasnite a tyčinku nechajte iba tlieť. Ak nechcete použiť celú tyčinku, môžete ju počas tlenia zhasnúť pritlačením tlejúcej koncovej časti o nehorľavú podložku. Podľa tradície vonnú tyčinku nezhasíname sfúknutím, pretože by sme tým urazili boha.

Okrem tvaru kadidla vo forme vonnej tyčinky, môžete ešte nájsť v ponuke aj vonné kužele / bez nosnej časti /, nazývané často Františky. Kužeľ položte na misku, alebo na stojanček tomu určený a zapálite podobne ako tyčinku. Potom oheň uhaste mávnutím rukou a kužeľ sa nechá iba tlieť.

Použitie vonných tyčiniek na čistenie priestorov:

Vonnú tyčinku zapáľte a zhasnite oheň, aby tyčinka iba tlela. Uchopte tlejúcu vonnú tyčinku do ľavej ruky a krúživými pohybmi rukou nad hlavou sa s vonnou tyčinkou prechádzajte priestorom, ktorý chcete vyčistiť. Zastavte sa v strede miestnosti a urobte tri kruhy s tyčinkou na d hlavou pričom si môžete povedať svoju vlastnú formulku na vyčistenie daného priestoru. Potom pokračujte ďalej až kým neprejdete celým priestorom, nakoniec vonnú tyčinku vložte do stojana a nechajte dotlieť.

Druh vonných tyčiniek v našej ponuke.

Indické: naša ponuka v eshope

India je bájnou krajinou vôní, je pravlasťou vonných tyčiniek (agarbatti) a zároveň aj ich najväčším vývozcom. Pálenie fajčív, vonných tyčiniek a vonných olejov má v Indii starobylú a bohatú tradíciu. Výroba indických vonných tyčiniek a fajčív pre vykurovanie vychádza z posvätných hinduistických védskych textov. V indickej tradícii je voňavý dym považovaný za potravu bohov, pre trojicu základných hinduistických bohov (Brahma – stvoriteľ, Višnu – udržiavateľ a Shiva – ukončovateľ ) sú prinášané obete v podobe voňavého dymu aj niekoľkokrát denne. Okrem uctievania sa vykurovanie používa pri najrôznejších náboženských obradoch, rituáloch a tiež pri spaľovaní zosnulých, kedy sa verí, že vôňa sprevádza dušu človeka do nirvány a tiež tíši žiaľ pozostalých. V dnešnej dobe sa však vonné tyčinky v Indii, rovnako ako v mnohých iných nielen východných krajinách, používajú aj pre prevoňanie ovzdušia a spríjemnenie atmosféry. India je bájnou krajinou mnohých vôní, od Himalájí až po najnižšie položené miesta, pre rast najrozmanitejších vonných drevín a bylín sú v Indii tie najoptimalnejšie podmienky.

vonné tyčinky bez nosiča

Tibetské: naša ponuka v eshope

Tibet je hornatá krajina s drsnými prírodnými podmienkami, prevažná časť územia Tibetu sa nachádza na Tibetskej náhornej plošine, kde priemerná nadmorská výška dosahuje okolo 4 900 m n. m. Na zdanlivo neúrodných svahoch hôr však rastú byliny a dreviny s veľkým liečebným potenciálom. Byliny sú starostlivo zbierané a podľa starodávnych ayurvédskych receptúr rolované do podoby vonných šnúrok (dhupaya) alebo vonných tyčiniek. Tibetské a nepálske vonné tyčinky sú od indických alebo japonských tyčiniek veľmi odlišné, majú hrubú štruktúru, väčšiu hrúbku, pri pálení sa môžeme stretnúť so silnou korenenou zemitou vôňou, pripomínajúcu drsný vysokohorský život. Kvôli situácii panujúcej v Tibete, sú všetky tibetské tyčinky vyrábané tibetskými utečencami predovšetkým v Nepále alebo Indii, zo zmesi bylín a dreva, bez použitia akýchkoľvek chemických prísad. Tibetské tyčinky tak majú vynikajúci prečisťujúci účinok a vysoký aromaterapeutický potenciál. Inhalácia vôní tibetských tyčiniek pozitívne pôsobí na celu radu telesných i duševných problémov. Tibetské vonné tyčinky sú vhodné pre meditáciu, harmonizáciu, upokojenie i pre liečebné použitie.

Japonské: naša ponuka v eshope

Tradícia vykurovania a výroba vonných tyčiniek v Japonsku siaha ďaleko do histórie tejto prekrásnej krajiny. Po dlhé stáročia bola táto tradícia pestovania ako budhistickými mníchmi, ktorí používali vykurovanie na prehĺbenie meditácie a prečistenie mysle, tak odborníkmi pre pestovanie a zušľachťovanie vôní, ktoré potešia zmysly človeka. Po celé stáročia privážali obchodníci po hodvábnej ceste kadidlá a rôzne ingrediencie z ďalekých krajín a prispievali tak k vzniku vycibrených, čistých vôní, ktoré sú pre japonské vonné tyčinky toľko typické. Výroba vonných tyčiniek je v Japonsku najvyšším umením, ktoré ich uplatňujú v duchu najvyššej starostlivosti, sústredenia a zbožnosti. Typickým predstaviteľom takého výrobcu vonných tyčiniek je firma Nippon Kodo, ktorá sa z 50% podieľa na celkovej produkcii vonných tyčiniek v Japonsku. Výber a sortiment japonských tyčiniek je rozmanitý. Môžete si vybrať vonné tyčinky, ktoré prebúdzajú zmysly človeka, vonné tyčinky ktoré prečisťujú myseľ, ducha i dušu, vonné tyčinky, ktorých jednoduchá krása je predzvesťou úžasného zážitku – vitajte v ponuke japonských vonných tyčiniek.

Feng shui: naša ponuka v eshope

Sú to vlastne druhom indické tyčinky, ktoré sú svojim zložením zamerané na harmonizáciu a očistu priestoru v zmysle učenia Feng shui. Spájajú v sebe staré poznania o čistiacich účinkoch rastlín a vôní s princípmi Feng Shui smerujúce k harmonizácii Qi [čchi] v obytnom priestore rovnako ako v živote. Vďaka vonným tyčinkám Feng Shui sa tak naskytá vynikajúca možnosť, ako voňavým spôsobom obohatiť a harmonizovať naše hlavné obytné priestory a miesta na žitie. Predstavujú kombináciu viac než 20 prírodných, tradičných súčastí, ako sú bylinky a korenie, drevitý prach, živice, semienka, listy, trávy, kvety, korene a korienky, kôry a oleja, pričom sú miešané ručne pri zachovaní maximálnej starostlivosti a čistoty. Feng shui tyčinky sú rozdelené jednak podľa školy 5 prvkov, t.j. oheň, zem, kov, voda, drevo a jednak podľa školy bagua – 9 životných oblastí t,j. Harmónia vzťahov, Sláva, Bohatstvo, rodina, zdravie, kreativita, duchovný rozvoj, kariéra a nápomocní priatelia.

Čakrové vonné tyčinky: naša ponuka v eshope

Indické vonné tyčinky svojim zložením zamerané na harmonizáciu energetických centier – čakier. Pre každú čakru je špeciálne zložená zmes bylín tak, aby došlo k jej vyladeniu.

Použitie vonných tyčiniek:

Vonné tyčinky môžete použiť rozmanitým spôsobom. Ja vám tu dávam na inšpiráciu niekoľko možností, na ktoré sa najčastejšie využívajú. Ale verím, že si nájdete aj vlastný spôsob.

Bežné použitie:

– na podporu meditácie

– na zvýšenie vlastnej aktivity

– na uctenie si hostí

– na zlepšenie hygienických pomerov v priestore

– na dezinfekciu a prevoňanie priestoru

– na pohltenie cigaretového dymu

– na liečenie chorôb a zahnanie ich príčin

– na získanie cielených spirituálnych skúseností

– na zmenu nálady

– na parfumáciu ošatenia či vlasov

– na radosť a zábavu

– na zvýšenie erotickej chuti pri milostných hrách

– pri praktikovaní tantry

Ezoterické použitie:

– pri magických rituáloch

– na privolanie lásky alebo zamilovanosti

– na privolanie a naviazanie spojenia s anjelom

– získanie kontaktov s božstvom, démonmi a duchmi

– obetovanie bohom a bohyniam

– na naviazanie kontaktu s prírodou

– na naviazanie kontaktu s predkami

– k sprievodu mŕtvych na onen svet

– k zapudeniu zlých duchov a ochrane pred nimi

Vonné tyčinky a zdravie.

Tlejúce vonné tyčinky

Vonný dym rovnako ako všetky dymy obsahuje rôzne nečistoty, vrátane plynných znečisťujúcich látok a tak pri nesprávnom alebo expanznom používaní môžu spôsobiť ochorenie dýchacích ciest, alergické reakcie alebo dušnosť, ale toto riziko závisí na dĺžke a množstve pálených tyčiniek. Pri bežnom použití nie je žiadne riziko ochorenia. Preto odporúčame, aby ste vonné tyčinky používali uvážlivo, v primeranom množstve, aby ste priamo nevdychovali dym z vonnej tyčinky z tesnej blízkosti a dodržali zvyčajné bezpečnostné opatrenia. Rovnako odporúčame častejšie vetranie priestorov kde sa tyčinky pália vo väčšej miere. Vonné tyčinky vôbec neodporúčame páliť ak sa v priestore nachádza malé dieťa do 3 rokov a aj v prípade neskoršieho detského veku odporúčame páliť tyčinky tak, aby dieťa nedošlo priamo ku kontaktu s dymom tyčinky.

Prajem vám príjemné snenia či relax, meditáciu, alebo len tak voňavé potešenie v prítomnosti dychu draka. 🙂