Home » E-shop » Spievajúce tibetské misy.

Spievajúce tibetské misy.

Podľa mýtických odkazov o stvorení sveta sa v mnohých kultúrach uvádza zvuk ako zdroj všetkého okolo nás.  Všetko živé a dokonca i neživé spieva svoju vlastnú pieseň. Každý atóm sa pohybuje, „tancuje a spieva“. Každej vibrácii môžeme priradiť zvuk. Veľmi ľahko si to vieme predstaviť na pohybe vetra. Podľa intenzity a rýchlosti pohybu vzduchu vydáva rôzne zvuky. Dnes už pripúšťajú mnohí, že aj sila myšlienky sa môže transformovať do zvuku.

Zvuky prenášajú posolstvo, vyjadrujúce rôzne stavy, od napätia až k uvoľneniu, od nespokojnosti k pocitu pohody. Často si pomôžeme slovkom „naladiť sa“ na niekoho, alebo niečo ak chceme dôjsť k harmónii alebo súladu. Rovnako ako sa musia naladiť zvuky hudobného orchestra, aby bol výsledok harmonický.

Aj zvieratá, rovnako ako ľudia, sa dokážu zvukmi upokojiť alebo podráždiť, varovať alebo privolať. Každá matka spoľahlivo rozpozná zvuky svojho dieťaťa, vzbudí sa a utíši ich. Zvuky nás vedú k spomienkam, vyvolávajú pocity a predstavy. Niektoré zvuky sú nepríjemné a niektoré  naopak vyvolajú príjemné pocity.

„Hlboko vnútri cítim, že tento svet, v ktorom žijeme, je obrovský monumentálne symfonický orchester. Verím, že v prvotnej forme celého stvorenia je zvuk a to nie len náhodný zvuk, ale hudba

Michael Jackson

Neopakovateľný a hlboký zvuk vydávajú spievajúce tibetské misy. Ich prirodzené vibrácie sú plné, hlboké a silné, majú na nás nezvyčajný vplyv. Inak na nás pôsobia ako akýkoľvek iný hudobný nástroj. Môžeme povedať, že ich zvuk je multiharmonický. Obsahuje oveľa viac rôznych rozlíšení, než dokážeme svojimi ušami počuť.

Môžeme ich použiť na hlbokú relaxáciu,  pri meditáciách, na redukciu stresu, harmonizovaní ľavej a pravej hemisféry, alebo inak mužskej a ženskej zložky v nás, na liečivé účely, harmonizovanie aury, vyrovnávanie čakier či meridiánov ako i na povznesenie ducha a pri ceste duchovného rozvoja.

Môžete si ich zakúpiť v našom eshope tu.

Tibetské misy a ich história.

Pôvod znejúcich mís je záhadný a neistý. Použitie zvuku a mís je držané ako veľké tajomstvo.  Človek, ktorý vedel pracovať so zvukom, vedel teda liečiť, bol veľmi mocný a vážený. Keď sa dnes opýtate kohokoľvek v Himalájach, alebo priamo Tibeťana,  či počul niečo o spievajúcich misách, alebo niekedy na misy hral, ​​odpovede budú vždy záporné. Existujú staré fotografie oltárov, na ktorých sú kovové nádoby v tvare mís, tie sa vraj ale používali len ako nádoby na jedlo a na obety.
Ako misy vznikli.

Teórie ako misy vznikli je viac. Jedna hovorí, že misy vyrábali kočovní kováči, ktorí poznali znalosti zliatiny a mali zručnosť na ich výrobu.  Predávali ich potom mníchom v tibetských kláštoroch.  Iná teória je, že misy vyrábali sami mnísi, ktorí si boli vedomí harmonických vlastností znejúcich kovov. Používali ich ako posvätné predmety a každý kláštor ich vlastnil značné množstvo.

„Ten, kto pozná tajomstvo zvuku, pozná tajomstvo Vesmíru.“

Tibetské príslovie

Z čoho sú misy vyrobené?

Misy sú podľa tradície vyrobené zo siedmich kovov, pričom  každý z nich symbolizuje kov jednej planéty: Zlato, Striebro, Ortuť, Meď, Železo, Cín, Olovo. Zlato symbolizuje Slnko, striebro  – Mesiac, Ortuť – Merkúr, Meď – Venušu, Železo – Mars, Cín – Jupiter,  Olovo – Saturn.

Presné pomery jednotlivých kovov sú utajené. Každý kov produkuje určitý zvuk, vrátane harmonických tónov a synchronicky potom vytvárajú výnimočný a bohatý zvuk spievajúcich mís.

Ako boli spracované je tiež záhadou. Môžeme sa len pokúsiť predstaviť si, že zliatina z roztavených kovov bola vyliata na plochý kameň a nechala sa stuhnúť na kovovú platňu, ktorá sa  potom vyklepávala kladivom do tvaru misy a následne brúsila pieskom. Nakoniec boli niektoré misy označené alebo zdobené.

Môžete si ich zakúpiť v našom eshope tu.

Ako spievajúce misy fungujú:

Zvuk je vibrácia a vibrácia je hudbou trojrozmerných foriem. Najlepšie je to vidieť na vode. Voda vibruje veľmi ľahko a výsledné vlny je možné sledovať pomerne dlho. Keď udrieme paličkou na okraj misy, alebo jej trením po obvode misy s vodou, môžeme ľahko pozorovať vibrácie vodnej hladiny. Vibrujúce vlnky sa potom niekde stretávajú a vznikajú fontánky alebo spŕšky drobných kvapiek.

Miska s vodou a vibrácie z misy – pozri si video Tibetská miska s vodou

Legendy hovoria, že tajomstvo zvuku vydáva množstvo energie, preto musí byť toto poznanie skryté. Vieme, že pri počúvaní zvuku spievajúcej misy sme schopní zastaviť vnútorný dialóg (rozumové centrum je pozastavené a pocitové centrum je aktívne), čo misy predurčuje ako výborný nástroj pre meditáciu.

Spievajúce misy môžeme použiť aj ako hudobný nástroj. Ale je to iný druh hudby ako sme navyknutí počúvať v našom západnom svete. Misy majú viac frekvenčné tóny a nezapadajú do „západnej“ teórie jedinečnosti.

Ako si vybrať.

Najprirodzenejší spôsob je hľadať a nájsť svoju vlastnú misu. Každý predsa vibruje svojou vlastnou frekvenciou, a tak sa dá nájsť pocitom, nie hlavou, misa, ktorá znie nášmu srdcu. Aj tým, ktorí tvrdia, že vôbec nemajú radi hudbu, sa zvuk misy zvyčajne páči. Vibrácie sú tak silné, že sa dostanú priamo dovnútra, a nezáleží na tom, ako človek počúva ušami. Nejde ale o to, aby bol zvuk „krásny“. Musí ladiť nášmu vnútru.

Ako si vybrať z viacerých mís.

Tibetské misy existujú v rôznych tvarov a výsledných zvukov. Väčšina z nich je, ak sa týka farby, viac či menej zlatá. Sú okrúhle, ale líšia sa svojou hĺbkou. Niektoré sú nízke ale veľmi široké, iné okrúhle a hlbšie. Niektoré majú širšiu základňu a existujú aj veľmi nízke misy s veľmi široký plochým dnom. Niektoré misy majú dokonca tvar pohára. Tie sú ale veľmi malé a veľmi vzácne.

Sila stien i tvar misy sa líšia. Zvuk je ovplyvnený tvarom a hrúbkou materiálu rovnako ako silou a tvarom hrany misy. Na farbe misy nezáleží. Existujú misy, ktoré majú na vonkajšom okraji zvyšky laku alebo glazúry, ale tie so zvukom tiež nemajú nič spoločné. Ak si kúpite misu a vyleštíte ju, zvuk ovplyvníte. Leštením totiž odstránite tenučkú vonkajšiu vrstvu, ktorá sa neustále obmieňa.

Môžete sa neskôr rozhodnúť kúpiť si aj viacero mís a využiť tak ich vzájomný synergický efekt. Každá misa vydáva svoj vlastný zvuk a ich kombináciou môžete navodiť jedinečnú zvukovú atmosféru.

Môžete si ich zakúpiť v našom eshope tu.

Ako hrať na tibetské spievajúce misy.

Na misy sa dá hrať mnohými spôsobmi. Najčastejšie sa hrá na misy s paličkou, ktorú budete potrebovať. Je to  drevená palička, najlepšie z tvrdého dreva. Mäkké drevo, ale tiež poskytuje niektoré výhody. Veľkosť paličky závisí na veľkosti misy, ale je lepšie si to vyskúšať,  neexistuje na to pravidlo. Vždy je to  otázka pokusov a omylov, jedna palička bude znieť nádherne, iná, podobná, celkom inak. Jedna misa bude lepšie znieť s tvrdšou paličkou, iná zase s mäkšou. Preto v našej ponuke nájdete zvlášť tibetské misy a zvlášť paličky. Tibetské misy sú v našej ponuke podľa váhy i rozmerov. Majú rôzne hrúbky. Pripravili sme pre vás nahrávky ich znenia pri vibrácii úderom na okraj misky i pri ich hraní., aby sa vám ľahšie vyberalo. Viac si pozrite napríklad tu.

Paličky.

Ak použijete veľkú paličku, rozoznie bohatým plným zvukom veľkú misu, a malé misy zase najlepšie rozoznejú menšie paličky. Pre každú misu, ale môžete používať rôzne paličky. Každá rozoznie misu inak. Okrem paličiek filcových, plstených, korkových, obtočených povrazom, alebo drevených môžete na misy hrať aj vlastnou rukou – prstami, nechtami, spodnou časťou dlane. Ak máte radi experimenty, vyskúšajte čokoľvek, čaká vás mnoho príjemných prekvapení.

Najlepšie však misu rozozniete pomocou drevenej paličky. Čím bude palička tenšia, tým vyšší zvuk získate. Je lepšie používať na menšie misy menšie paličky. Veľkú misu však malou paličkou rozozniete veľmi ťažko. Vibrácie okrajov misy sú tak silné, že sa vám palička roztancuje a ozve sa nepríjemný rachotivý či pískavý zvuk. Paličky máme v ponuke aj s filcom, alebo rôzne rôznej hrúbky, s ozdobnou rúčkou i úplne hladké. Nechajte sa inšpirovať našou ponukou. Ak budete mať zvláštne želanie ohľadom dodania paličky, napíšte nám, pokúsime sa vám ho naplniť, ak to bude v našich možnostiach.

Môžete si ich zakúpiť v našom eshope tu.

Postup ako na misu hrať.

  1. Položte misku na dlaň ľavej ruky, pričom prsty majte vystreté. Menšie misky položte na pokrčené prsty  ľavej ruky a podporte ju tak zospodu dna. Misku držte na dosah druhej ruky.
  2. Uchopte paličku asi v polovine dĺžky, so všetkými prstami smerom dolu, pričom sa dotýkajte dreva. Ak používate polstrované paličky, červená vlna je na vrchole, ruka dole.
  3. Jemne poklepte s paličkou oproti stenám misy na okraj misy.
  4. S malým tlakom trite paličkou okolo  vonkajšieho okraja misky v smere hodinových ručičiek . Použite plný pohyb ruky, tak akoby ste miešali veľký kotol polievky  a držte paličky rovno hore a dolu! Nepohybujte iba zápästím, ale celou pažou.
  5. Nezabudnite použiť tlak, aby ste vytvorili trenie medzi paličkou a okrajom misy. Tak sa vytvoria vibrácie, ktoré rozoznejú misu, od čoho má aj názov spievajúca miska.
  6. S rýchlosťou trenia môžete experimentovať, rovnako aj s prítlakom paličky. Nemusíte točiť na začiatku príliš rýchlo, nechajte viac znieť zvuk, ktorý sa bude ďalším hraním vyvíjať.

Pre názornosť je dobré pozrieť si toto video. Hra na tibetskú misku

Okrem jednej tibetskej misky, možno použiť viac misiek a rovnako aj tibetské zvony či činely. Sú rovnako v našej ponuke. Môžete si tak vytvoriť nádherný koncert plný meditatívnych či relaxačných zvukov, ktoré vás nielen zharmonizujú, ale dokážu priviesť i do stavu hlbokého duchovného zážitku.

Aby ste si vedeli predstaviť ako môžete s miskami, ale nielen s nimi, pracovať, pozrite si toto inšpiratívne video: Harmonizačný koncert na tibetské misy

Môžete si ich zakúpiť v našom eshope tu.

Ak si chcete urobiť príjemnú liečivú a harmonickú atmosféru doma, alebo vyharmonizovať svoje čakry, auru či zažiť  hlbokú meditáciu pomocou zvukov tibetských mís,  môžete si zakúpiť aj CD s tibetskými misami, ktoré máme v ponuke v našom eshope. Pomocou zvuku tibetských mís si rovnako môžete energeticky vyčistiť či  zharmonizovať aj váš obytný resp. pracovný priestor.

CD, ktoré vám odporúčame si môžete zakúpiť tu.