Home » Feng Shui » Ako na dobrú energiu chi vo svojich domovoch pomocou kryštálu.

Ako na dobrú energiu chi vo svojich domovoch pomocou kryštálu.

Stáva sa vám, že v niektorých častiach vášho domu to jednoducho nefunguje, cítite sa tam unavený, alebo letargický, nič sa vám tam nechce či prípadne sa všetko pokazí? Alebo sa v tom priestore cítite nervózne, mávate tam často hádky, nemôžete zaspať, či sa deti nevedia sústrediť na školskú prácu? Jednoducho, cítite, že ten priestor akosi nie je v poriadku, ale neviete prísť na to prečo? Tieto a mnohé  ďalšie príznaky môžu naznačovať stagnáciu toku pozitívnej energie vo vašom priestore, alebo vystavenie tejto časti negatívnej energie z okolia.

Potrebuje aj váš domov trochu povzbudiť pozitívnu energiu a energeticky ochrániť pred škodlivými vplyvmi?

Chcete vedieť ako si môžete pomôcť s Feng Shui? »

Prinášame vám niekoľko tipov a rád z celej škály Feng Shui „liekov“ ako to urobiť.

Veľmi jednoduchým, ale silným nástrojom na harmonizovanie priestoru vo Feng Shui sú kryštály. Existujú dva druhy kryštálov, ktoré sa používajú vo Feng Shui. Sú to prírodné zemské polodrahokamy / o tých sme si už písali v predchádzajúcom článku / a vyrobené fazetované kryštály, často vyrobené zo zmesi skla, ktoré majú rôzne veľkosti, tvary a farby. Vo väčšine prípadov majú vo vrchnej časti vyvŕtaný malý otvor, aby sa dali zavesiť.

V tomto článku sa zameriam na druhý typ Feng Shui kryštálu, teda predstavím vám fazetovaný, umelo vyrobený kryštál, ktorý sa bežne nazýva Feng Shui kryštál, alebo aj ako dúhový kryštál.

Dúhový Feng Shui kryštál:

Fazetované kryštály sa využívajú na pohyb pozitívnej energie čchi, alebo na eliminovanie negatívnej energie, ak je prítomná v priestore.

Fazetovaný kryštál vo Feng Shui je vlastne kryštálová guľa vyrobená z prvotriedneho skla, ktorá bola orezaná / fazetovaná / tak, aby mala viac plošiek / faziet / na svojom povrchu. Tento proces je podobný ako pri brúsení drahokamov, napríklad diamantov. Kryštálová guľa má tieto fazety rozvrhnuté po celej svojej ploche, čím umožňuje rozptýlenie svetla, ktoré na ňu dopadá a láme sa na jednotlivých plôškach, široko do svojho okolia. Ak zavesíte tento kryštál na slnečné svetlo, môžete sledovať ako sa objavujú nádherné dúhy, ktoré vznikajú pri lámaní svetla dopadajúceho na kryštálové plôšky a vytvárajú všade vo vašom priestore farebné odrazy žiariaceho svetla.

Vo Feng Shui sa využíva práve tento rozptyl energie z kryštálovej gule do priestoru. Kryštál je číry a obsahuje v sebe všetky farby, ktoré sa pri lome svetla prejavujú individuálne tak, ako svetlo na jednotlivé plochy dopadá. Preto je využiteľný ako univerzálny „liek“ na harmonizovanie akéhokoľvek priestoru.

Najčastejšie sa využíva tvar gule, ale môže sa v niektorých prípadoch využiť aj pôsobenie tvaru či zafarbenia kryštálu na posilnenie a podporu účinku, ak si to situácia vyžiada.

Všetky si môžete zakúpiť v našom eshope tu:

Aké sú tvary a pôsobenie Feng Shui dúhového kryštálu:

Guľa:

Tento tvar je najpoužívanejší a aj svojim pôsobením najuniverzálnejším. Guľa sama osebe je harmonizujúci tvar a pôsobí silne svojim vyžarovaním celistvosti na okolie. Fazetovaná guľa vysiela energiu svetla do svojho okolia v harmonickom guľovitom rozptyle v násobnom množstve svojich malých plošiek a je vynikajúcim nástrojom na posilnenie pozitívnej energie v priestore ako aj na blokovanie alebo oslabenie negatívnej energie, ak sa v danom priestore nachádza. Umiestňuje sa poväčšine zavesením pod strop asi 15-50cm od stropu, podľa toho ako si to priestor vyžaduje. Farebné svetlá, ktoré z nej vyžarujú rovnomerne vrhajú do vášho domova pozitívnu energiu a rozptýlia ju do celého okolia. Ak sa v danom priestore nachádza negatívna energia z nejakého okolitého prvku, fazetovaná guľa rovnako rozptýli túto negatívnu energiu a nedovolí jej pôsobiť. Môžete ju použiť univerzálne na všetky potrebné „liečenia“. Ako a kde ju použiť vám napíšem nižšie.

Všetky si môžete zakúpiť v našom eshope tu:

Slza: Tvar slzy pripomína aj kvapku životnej energie, teda vyjadruje zdroj pozitívnej energie, ktorá priteká do priestoru a napĺňa ju svojou silou a podporou. Preto sa tento tvar hodí práve tam, kde chceme cielene doplniť pozitívnu energiu, kde jej cítime nedostatok a potrebuje sa prúdom životodárnej pozitívnej energie podporiť, doplniť, povzbudiť. Veľmi vhodná je, napríklad, na populárne stropné svietidlá, pretože nemá takú silu ako guľa, ale prináša neustály prúd pozitívnej energie, ktorá je potrebná.

Všetky si môžete zakúpiť v našom eshope tu:

Cencúľ:Tento tvar ostrého hrotu, alebo cencúľa vyjadruje silný prúd energie, niečo ako ihla, akupunktúra energie do určitého miesta, preto sa hodí práve tam, kde potrebujeme silnú podporu pozitívnej energie, alebo rozhýbať stagnujúcu energiu v danom mieste, či „rozbiť“ pôsobenie negatívnej energie. Nemal by byť umiestnený nad miestom kde sa nachádza často nejaká osoba, aby jeho sila, ktorá je sústredená do hrotu kryštálu, nepôsobila nepríjemne. Je vhodný všade tam, kde chcete rýchlo a silno aktivovať energiu, napríklad stagnujúcu energiu v rohu, alebo redukovať negatívnu energiu, napríklad odklonenie elektrosmogu, ostrého „šípu“ a podobne.

Všetky si môžete zakúpiť v našom eshope tu:

Srdce:Tvar srdca je známy asi každému, vyjadruje lásku, partnerské vzťahy, materinské city a nehu, porozumenie, zjednotenie a zdroj života vo všeobecnosti. Tam, kde potrebujeme podporiť láskavosť, starostlivosť, spolupatričnosť, lásku, vzájomné prosperujúce vzťahy a akceptovanie sa navzájom či už v manželstve, alebo v rodine všeobecne je vhodné využiť tento symbol v tvare Feng Shui kryštálu. Ak si nemôžeme nájsť partnera, nemôžeme naplniť túžbu založiť si rodinu, alebo neviem nájsť lásku k sebe samému, všade tam je vhodné podporiť energiu priestoru kryštálom s tvarom srdiečka. Ak poznáme v svojom príbytku kde máme sektor partnerstva, alebo deti, môžeme tam smelo zavesiť tento kryštál a nechať ho pôsobiť.

Všetky si môžete zakúpiť v našom eshope tu:

Oktagon:

Tento tvar vyjadruje Feng Shui Baguu, osemhran a vytvára neprekonateľné žiarivé farby už samotným zavesením, aj keď naň slnko priamo nedopadá. Vyjadruje celistvosť a používa sa podobne ako guľa v univerzálnej rovine použitia. Tieto kryštály majú len niekoľko faziet, ktoré sú pomerne veľké a tak ich môžeme vhodne použiť na tie miesta, kde potrebujeme podporiť pozitívnu energiu v jej harmonizujúcom aspekte.

Všetky si môžete zakúpiť v našom eshope tu:

Farebné fazetované Feng Shui Kryštály:

Farebné fazetované kryštály ponúkajú spôsob ako pridať farby a ich energiu na podporu pôsobenia kryštálu. Farebnú fazetovanú kryštálovú guľu si môžete vybrať na základe sektora Feng Shui pri rozbore a farieb k nemu priradených. Napríklad na podporu prosperity pridáte zelenú farbu kryštálu, pretože tomuto sektoru prináleží zelená farba prvku dreva. Ak si chcete podporiť partnerské vzťahy, môžete zvoliť ružový kryštál. Na podporu sektora slávy a uznania je vhodná červená farba. Tieto farebné kryštály sa úspešne môžu použiť aj na harmonizovanie čakier, prípadne na využitie farebnej terapie. Napríklad na zmiernenie stresov, povzbudenia lásky či podporu energie bezpodmienečnej lásky použijete ružový kryštál, na zbavenie sa strachu či liečenie emočných bolestí môžete použiť žltú farbu kryštálu, na podporu lásky a sexuality zase červenú. Ak pracujete v prostredí kde sa využíva komunikácia ako hlavný nástroj kontaktu, potom môžete siahnuť po modrom kryštály.

Všetky si môžete zakúpiť v našom eshope tu:

Ako je vhodné zavesiť Feng Shui dúhový kryštál:

Ak chcete zavesiť kryštálovú guľu, najvhodnejšie je použiť červenú šnúrku. Ak však chcete trochu viac jemnosti, aby Feng shui guľa pôsobila silno, ale nenápadne na pohľad, môžete použiť vlasec, alebo tenké lanko, prípadne bielu niť. Niť by mala byť dlhá toľko, aby guľa po zavesení bola minimálne 15cm od stropu, ale môže byť aj dlhšia,  ak si to situácia vyžiada / napríklad vysoké stropy /. Maximálne by mala gula visieť 50cm. Môžete si pomôcť aj tak, že šnúrku, alebo niť omotáte okolo dvoch prstov na ruke 9 krát a takto dlhú niť po prevlečení cez očko gule dáte na polovicu / oba konce prevlečenej nite rovnomerne spojíte / a uviažete. Guľu so šnúrkou môžete pripnúť pripináčikom, háčikom či klinčekom. Možnosti je na výber.

Niekoľko tipov kde je vhodné zavesiť Feng Shui dúhový kryštál:

Feng Shui kryštály sa používajú na lámanie a rozptyl svetla do priestoru, aby tak rozprúdili pozitívnu energiu do svojho okolia a zabránili hromadenie alebo existencii negatívnej energie, ktorá môže byť tvorená nejakým vonkajším prvkom, alebo prvkom priamo sa nachádzajúcim doma.

Kde ich môžete zavesiť:

  • Najčastejšie sa dúhové kryštálové gule vešajú do okien. Cez okno k nám prichádza svetlo a s ním aj pozitívna energia. Niekedy sa môže vyskytnúť aj negatívna energia zvonku, napríklad stĺp lampy či elektrického vedenia, príliš rušná ulica, roh nejakej susednej budovy a podobne. Na rozptýlenie pozitívnej i negatívnej energie sa pripevní Feng Shui guľa do okna a nechá sa pôsobiť. Svetlo, ktoré prichádza cez okno do vnútorného priestoru sa na plôškách Feng Shui kryštálu láme a nádherné dúhy, ktoré sa na jej povrchu vytvárajú prenášajú túto žiarivú nádheru do svojho okolia.
  • Veľmi vhodné sú do stredu dlhej úzkej chodby na eliminovanie rýchle prúdiacej negatívnej energie, tzv. Sha energie, alebo do priestoru kde sa energia pohybuje príliš rýchlo a je potrebné ju spomaliť a viac rozptýliť. Dlhá úzka chodba pôsobí ako veterný tunel. V strede zavesený Feng Shui kryštál ju spomalí a rozptýli ju do miestnosti aj mimo chodby.
  • Ak je potrebné rozhýbať stagnujúcu energiu v kúte, alebo v malom tmavom či stiesnenom priestore je to vynikajúci liečivý prostriedok. Niektoré pôdorysy majú chýbajúce rohy. Takéto situácie môžete napraviť umiestnením Feng Shui kryštálu do tejto časti na prilákanie priaznivej čchi energie.

  • V konkrétnej oblasti bagua, ak je potrebné podporiť ten-ktorý sektor. Ak chcete do sektoru vniesť viac pozitívnej čchi energie, alebo vám tam šarapatí negatívna energia, zvážte zavesenie Feng Shui kryštálu na lampu, alebo luster či pripevnite do stropu miestnosti.
  • Vo vstupných dverách, ak je tam potrebné sústredenie či harmonizovanie vstupnej energie do priestoru či na odklonenie negatívnej energie zvonku. Ak je pri vstupných dverách viac iných dverí, môže to spôsobovať energetický chaos čchi a to vytvára negatívnu Sha energiu. Zavesenie Feng Shui kryštálu do stredu vstupnej miestnosti či haly je ideálny prostriedok na harmonizovanie energie.
  • Pozor si dávajte na umiestenie Feng Shui kryštálu v spálni. Nikdy by nemal byť umiestnený nad hlavami spiacich obyvateľov, pretože by im mohol narušiť spánok. Je to silná Yangová energia. Ak guľu potrebujete  použiť v spálni zaveste ju mimo postele.
  • Ak máte ťažkosti so sústredením sa na prácu, zaveste si nad stôl, alebo na inú pracovnú plochu Feng Shui kryštál. Rovnako to môže urobiť aj študent, ktorý sa ťažko sústredí na štúdium. Kryštál dodáva čírosť a zabraňuje tomu, aby vás energia čchi bombardovala pri práci či štúdiu.
  • Kryštálové gule môžete umiestniť v konkrétnych miestnostiach vášho domu, aby ste využili priaznivú energiu, ktorú Feng Shui guľa generuje.
  • Nemusíte Feng Shui guľu vždy iba zavesiť. Môžete si ju položiť na nejaké pekné miesto, vložiť do misky a umiestniť do stredu konferenčného stolíka v obývacej izbe, aby ste prilákali dostatok energie čchi. Alebo skrášliť s ňou nejaký predmet, sošku, prípadne kvetináč.
  • Kryštálovú guľu Feng Shui môžete nosiť aj ako kľúčenku či dokonca vo forme šperku a podporovať tým svoju osobnú čchi energiu.

Dúhový kryštál je cenným nástrojom „liečenia“ Feng Shui na potlačenie a odvrátenie negatívnej energie. Môžete ho použiť všade, doma, na pracovisku a dokonca i na záhrade. Treba si len pamätať jednu zásadu Feng Shui a tou je rovnováha. Preto ak sa rozhodnete použiť tieto krásne nápravné pomôcky na pritiahnutie, podporu či eliminovanie negatívnej energie, majte na pamäti, že všetko s mierou. Môžete použiť aj viac kryštálov v jednej miestnosti, ale mali by ste dbať, aby ich nebolo príliš mnoho.

Všetky si môžete zakúpiť v našom eshope tu:

Závesné Feng Shui dekorácie:

Pri týchto kombináciách je vždy hlavnou úlohou samotný Feng Shui kryštál a ostatné farebné kombinácie a komponenty len podporujú a posilňujú hlavnú úlohu kryštálu. Môžete nájsť či už v našej ponuke, alebo aj inde rôzne kombinácie. Výber necháme na vašu intuíciu. Spojením týchto prvkov podporíte a dosiahnete harmóniu vo vašich príbytkoch a krásu, ktorú takýto prvok vo vašom priestore určite vytvorí.

Všetky si môžete zakúpiť v našom eshope tu: