Home » Aromaterapia » Vianoce, zlato, kadidlo a myrha. Poznáte toto spojenie?

Vianoce, zlato, kadidlo a myrha. Poznáte toto spojenie?

Súčasťou našich vianočných tradícií sú aj traja Mudrci z východu, ktorí prichádzali, aby privítali nového kráľa a priniesli mu k jeho narodeniu vzácne dary –  zlato, kadidlo a myrhu. Ako všetci vieme z našich betlehemov, Múdri z východu priniesli vzácne dary malému Ježiškovi. Počas vianočnej sezóny sú zobrazenia tejto udalosti všadeprítomné, zdobia sa kostoly aj nákupné strediská. Zlato poznáme všetci.

Ale viete čo presne sú kadidlo a myrha?

Kadidlo a myrha boli vzácnymi živicami používanými pre vôňu a ich účinky a obidve pochádzali z rovnakej oblasti – z východu. V tomto článku vám trochu viac priblížim spojitosť Vianoc, zlata, kadidla a myrhy a napíšem vám aj o ich vzácnych priaznivých účinkoch a možnostiach použitia dnes.

Podľa knihy Matúša, kapitoly 2, Mudrci z východu nasledovali jasnú hviezdu na východe do Betlehema, kde sa mal narodiť budúci kráľ.

A keď vošli do domu, uvideli malé dieťa s Máriou, jeho matkou, padli a klaňali sa mu. A keď otvorili svoje poklady, dali mu dary; zlato a kadidlo a myrhu. “

Matúš 2:11

Aký význam malo zlato, kadidlo a myrha?

Od prvých dní kresťanstva biblickí vedci a teológovia ponúkali rôzne výklady významu darov zlata, kadidla a myrhy, ktoré Mudrci predložili Ježišovi.  Dary Mudrcov – zlato, kadidlo a myrha – priniesli  ako dary pre nového kráľa, čo vyplývalo z ich pozorovania hviezd. Kto boli títo Mudrci? Aký bol význam darov? Boli pre Ježiša novorodenca alebo pre oveľa väčší účel? Vedci neustále uvažovali a diskutovali o týchto otázkach. A hoci sa o vysvetlenie ich významu mnohí pokúsili, faktom je, že skutočnú pravdu o podstate a pravde poskytnutia práve týchto darov  vedieť asi nebudeme.

Pravdou však je, že tieto cenné predmety boli štandardnými darmi na počesť kráľa alebo božstva v starovekom svete.

Dary z východu – zlato, Kadidlo a Myrha

Hlavný význam darov spočíva v ich veľkej hodnote – boli to skutočne dary vhodné pre kráľa.

Keď sa mudrci chystali na cestu, ukázala sa pred nimi hviezda, ktorú videli na Východe. Zostala stáť nad domom, kde bol Ježiš. Išli do domu a našli Máriu a dieťa. Hlboko sa pred ním poklonili a vzdali mu hold. Potom priniesli svoje dary: zlato, kadidlo a myrhu.

Hoci sa už v Biblii dočítame, že myrha bola jedným z darov malému Ježiškovi, tak ešte v 17. storočí nemali botanici vôbec predstavu, ako taká Myrhová vetvička vyzerá. Botanický pôvod myrhy zostával po dlhý čas tajomstvom. A niet sa čo čudovať, pretože subtropický ker zvaný Myrhovník rastie len na málo miestach sveta – na západnom pobreží Arábie, v prednej Indii, vo východnej Afrike; doma je však v Somálsku a vo východnej časti Etiópie.

 Zlato priniesol Melichar  a predstavuje kráľovské právo.

Zlato bolo hodnotné, krásne a dlhotrvajúce. Vedci sa vo všeobecnosti zhodujú na tom, že dar zlata predstavuje Ježiša ako kráľa s večným trónom. Bol to poklad hodný kráľovskej hodnosti, hoci v rodine mladej chudobnej rodiny. Zlato je vzácny kov, a preto bol veľmi cennou komoditou. Z dôvodu jeho vzácnosti a nesmiernej hodnoty bolo zlato obzvlášť spojené s kráľovskou hodnosťou a šľachtou. Zlato je symbolom božstva a je spomenuté v celej Biblii. Dar zlata Kristovi, dieťaťu bol symbolom Jeho božstva – Boha v tele. Ľudia vždy oceňovali zlato pre jeho lesk, krásu, poddajnosť a odolnosť proti korózii a znečisteniu. Tieto atribúty tiež viedli starodávne civilizácie na celom svete, aby spájali zlato s licenčnými poplatkami, nesmrteľnosťou a božstvom.

Kadidlo priniesol Gašpar a je symbolom kňazskej role.

O dare kadidla sa hovorí, že je uznaním Ježišovho kňazstva, čím ho odlišuje od typického kráľa. Kadidlo sa používalo v chrámových rutinách a slávnostne ho pálili kňazi. V tom regióne to však nebolo domáce a získavanie kadidla z východu bolo nákladné. Tento dar mal vzácny význam aj hodnotu. Kadidlo je bledá živica. Získava sa zo stromu vytvorením rezov v kôre a umožnením živici vytiecť. Je veľmi voňavé, keď sa páli, a preto sa používalo pri bohoslužbách, kde bolo pálené ako príjemná obeť Bohu. Kadidlo je symbolom svätosti a spravodlivosti. V starovekom blízkom východe náklady na obstaranie kadidla bránili v tom, aby sa používalo bežne pre domácnosť. Spaľovanie kadidla bolo skôr spojené so slávnostným uctievaním božstva. Týmto spôsobom zahrnutie kadidla ako daru pre Ježiša mohlo naznačovať, že Mudrci pochopili, že proroctvo novonarodeného kráľa so sebou prinieslo požiadavku božstva.

Myrhu  priniesol Baltazár ako predzmluvu o jeho smrti a balzamovaní.

Myrha bola produktom Arábie a bola získaná zo stromu rovnakým spôsobom ako kadidlo. Používala sa na balzamovanie. Niekedy sa tiež miešala s vínom, aby sa vytvoril nápoj. Takýto nápoj dostal náš Spasiteľ, keď mal byť ukrižovaný, ako horký nápoj „žlč“. Myrha symbolizuje horkosť a utrpenie. Myrha je voňavá živica  z miazgy stromu pochádzajúceho z Blízkeho východu. Rovnako ako kadidlo sa dá použiť ako vydymovadlo, ale v starovekom svete malo širšie využitie ako parfum, olej na pomazanie a bolo dokonca používané ako liečivé tonikum. Myrha tu mohla vyjadrovať aj utrpenie a obetu Ježiša za ľudstvo. Kadidlo, ktoré sa často vydymovalo, symbolizovalo modlitbu stúpajúcu k nebesiam ako dym, zatiaľ čo myrha, ktorá sa často používala na balzamovanie, symbolizovala smrť.

Všetky tri dary odkrývajú myšlienky, ktoré vyvolávajú zamyslenie a súvisia s Ježišovým životom a službou. Vedci si preto myslia, že Ježišovi bolo ponúknuté kadidlo, aby symbolizovalo jeho neskoršiu úlohu veľkňaza pre veriacich, zatiaľ čo Myrha symbolizovala jeho neskoršiu smrť a pohreb.

Dary prinesené Ježiškovi – zlato, myrha a kadidlo sú skutočne dary hodné Božieho syna. Veď vo svojej dobe boli, aj teraz sú, obe rastlinné živice rovnako cenné ako najdrahší žltkastý kov zlato.

Kadidlo a Myrha kedysi.

Ľudia vo východnej Afrike a na Arabskom polostrove produkovali kadidlo a myrhu už asi 5 000 rokov. Po väčšinu času boli tieto aromatické živice najdôležitejšou komoditou v regióne s obchodnou sieťou, ktorá siahala po celej Afrike, Ázii a Európe. Kadidlo a myrha boli žiadané na osobné, náboženské a liečivé použitie.

V čase pred každodenným kúpaním používali ľudia sladký dym zo živíc, aby sa lepšie cítili. Egyptské ženy využili popol kadidla aj na osobné použitie a primiešali ho do očných tieňov. Tieto látky sa tiež často používali pri náboženských obradoch a pohreboch. Podľa gréckeho spisovateľa Herodota, Egypťania používali pri príprave živočíšnych obetí a ľudských múmií kadidlo aj myrhu. Židia a kresťania ich včlenili do svojich obradov v treťom storočí. Kadidlo a myrha mali tiež liečebné využitie.  Vysoký dopyt po kadidle a myrhe vytvoril na Blízkom východe prosperujúci obchod, ktorý trval niekoľko sto rokov.

Kadidlo a Myrha dnes.

Dnes dopyt po Kadidle a Myrhe ustupuje, ale početné čínske, grécke, latinské a sanskrtské zdroje nám pripomínajú ich minulý význam. Kadidlo a myrha sú cenené pre svoju lákavú vôňu.

Na čo sa používajú?

Kadidlo – miestne sa žuje ako guma, rozomelie sa na prášok a spáli sa ako vydymovadlo, používa sa ako parfum a na celý rad ochorení. Komerčne sa používa ako éterický olej v parfumovom, kozmetickom a aromatickom priemysle.

Myrha – Egypťania ju používali na osvieženie múmií a v Biblii sa hovorí, že sa zmiešala s vínom, aby sa používala ako liek proti bolesti. Miestne používaná ako atrament v islamských školách, vykurovaním na odpudzovanie hmyzu a hadov i ako liek. Komerčne je používaná v parfumoch, príchutiach a kozmetike ako sú žalúdočné prostriedky, ústne vody a zubná pasta.

Kadidlo.

Kadidlo je aromatická gumová živica, ktorá sa v dnešných častiach Blízkeho východu a Afriky stále používa. Vyrába sa zoškrabaním kôry určitých pôvodných druhov stromov a vysušením guľôčok živice. Keď je pálená ako vydymovadlo, vytvára silnú a krásnu vôňu.

Kadidlo je bledá živica získaná z druhov rodu Boswellia, ktorým sa darí v suchých a chladných oblastiach Arabského polostrova, východnej Afriky a Indie. Najkvalitnejším a naj aromatickejším druhom tohto druhu je Boswellia sacra, malý strom, ktorý rastie v Somálsku, Ománe a Jemene. Tieto rastliny, ktoré dorastajú do výšky 5 metrov, majú papierovú kôru, riedke zväzky spárovaných listov a kvety s bielymi lístkami a žltým alebo červeným stredom.

Tradičné liečenie označuje kadidlo na protizápalové a protireumatické schopnosti. Mohlo by to súvisieť s účinkami modulácie imunitného systému, ktoré by mohli vysvetľovať použitie na zápalové ochorenia aj na antimikrobiálne účely.

Pomenovanie kadidla Olibanum pravdepodobne vzniklo za križiackych vojen, ale tiež je pravdepodobné, že sa jedná o arabský výraz „olej Libanonu“, lebo do Libanonu bola živica dodávaná a odtiaľto predávaná do Európy.

Starí Gréci pálili Olibanum nielen pri uctievaní bohov alebo oslavách a významných udalostiach, ale aj keď si chceli pre-voňať svoje domy. Olibanum je jedna z najlepších a najsilnejších substancií pre odstránenie mikróbov a nežiadúcich pachov zo vzduchu.
V súčasnej dobe je Olibanum používané v parfumérii a aromaterapii. Pálenie kvalitného kadidla je veľmi účinné pre odstránenie stresu, uvoľnenie svalového napätia a pre navodenie pohody a pokoja. Má silne upokojujúce a protizápalové vlastnosti, preto sa môže využiť aj na očistenie priestoru pri chrípkovom ochorení, alebo virózach a všeobecne na dezinfekciu ovzdušia od mikróbov. Prináša hlboké upokojenie mysle a tak je vynikajúcou pomôckou pri meditáciách a nespavosti.

Olibanum má príjemnú a nezabudnuteľnú vôňu.

Môžete ho páliť len samostatne alebo v kombinácii s inými ingredienciami, ktorým je vo vonných zmesiach výbornú podporou. Olibanum je možné zakúpiť priamo ako živicu, alebo ako éterický olej. Výborné sú aj vonné tyčinky, vonné kúželky, alebo prírodný vonný difúzer. Všetky produkty z Kadidla, Olibana alebo Frankincense / aj pod týmito názvami je v predaji na trhu / si môžete zakúpiť v našom eshope tu.

Myrha.

Myrha je načervenalá živica, ktorá pochádza z druhov rodu Commiphora, ktoré pochádzajú zo severovýchodnej Afriky a priľahlých oblastí Arabského polostrova. Commiphora myrrha, strom bežne používaný pri výrobe Myrhy, sa nachádza na plytkých, skalnatých pôdach v Etiópii, Keni, Ománe, Saudskej Arábii a Somálsku. Môže sa pochváliť ostnatými konármi s riedkymi listami, ktoré rastú v skupinách po troch a môžu dosiahnuť výšku 3 metre.

Myrhovník pravý čiže Balsamovník myrhový – Commiphora myrrha – je ker s veľmi hrubým kmeňom a hustou korunou s pichľavými vetvičkami. Jeho drobné biele kvety vyrastajú vo zväzkoch. V sústave rastlín patrí Myrhovník k rastlinám kadidlovníkovým, z našich rastlín sú mu najbližšie škumpovité.
Zatiaľ čo regióny Stredného východu používali Myrhu slávnostne, Ďaleký východ ju používal na liečebné účely. Ajurvédska medicína, ktorá sa datuje tisíce rokov, používala myrhu na hojenie rán, na zažívacie ťažkosti a na vyváženie problémov žien. Čína používa myrhu na podobné účely – hojenie rán a spomalenie krvácania.

Procesy extrakcie miazgy Boswelie (pre Kadidlo) a Commiphora (pre Myrhu) sú v podstate rovnaké. Kombajny robia pozdĺžny rez stromu kmeňa, ktorý prepichuje rezervoáre živicovej miazgy umiestnené v kôre. Miazga pomaly vyteká z rezu a kvapká po strome a vytvára kvapky v tvare slzy, ktoré nechajú stvrdnúť na kôre stromu. Tieto guľôčky sa zbierajú po dvoch týždňoch.

Vôňa surovej živice je ostrá, príjemná, avšak silne horkastá. Pravá Myrha bola vždy veľmi drahá, na trhu sa vyvažovala zlatom. Vôňa živice pri vykurovaní je teplá, zemitá, korenistá.

V gréckom obetnom rituáli mala myrha veľký význam. V Apollonovom chráme v Miléte bola vedľa Olibana vykurovaná hlavne Myrha. V Delfách bola myrha spolu s vavrínom a blenom jedným z najdôležitejších Pýthiiných vykurovadiel.
Podľa duchovného delenia tvorí myrha ako ženský princíp a symbol Zeme – opak k Olibanu, čoby mužskému princípu a symbolu neba. Je symbolom materského lona a ženskej zmyselnosti v rôznych kultúrach.
V súčasnej dobe myrhu obsahujú pre jej antibakteriálne účinky rôzne parfumy, zubné pasty, pleťové vody a ďalšie toaletné a kozmetické produkty. Vo farmácii sa stále ešte používa predovšetkým Tinctura Myrrhae, ktorá je účinná proti bolesti. Vo forme tinktúry je účinná pri liečbe zápalu úst a hltana. Niektorí pacienti k nej však majú výhrady kvôli jej výrazne horkej chuti.
Používa sa v parfumoch, kadidlách a liekoch po tisíce rokov. Slovo pochádza z arabského slova, ktoré znamená „horké“. Bolo zvolené pre jej arómu, ako aj pre použitie ako antiseptické, analgetikum (lokálny liek proti bolesti) a ďalšie liečivé vlastnosti.V roku 1966 talianski vedci prišli na to, že myrha obsahuje dve bolesť utišujúce látky, ktoré v mozgu pôsobia na opiátové receptory, rovnako ako morfín a heroín. Pálením myrhy sa do vzduchu uvoľňujú antiseptické substancie.

Napriek tomu, že myrha nemá pri vykurovaní žiadnu zvláštnu arómu – len je ľahko cítiť po spálenom dreve – získala si veľkú posvätnú úctu a bázeň u mnohých náboženstiev a kultúr.

Myrha čistí telo a dušu človeka, uvoľňuje a otvára jeho pocity, aby boli pripravené na prijatie vyslancov božského sveta. Myrha sa páli pri požehnaní a svätení a tiež k ochranným a očistným účelom.

Môžete ju páliť len samostatne alebo v kombinácii s inými ingredienciami, ktorým je vo vonných zmesiach výbornú podporou. Myrhu je možné zakúpiť priamo ako živicu, alebo ako éterický olej. Výborné sú aj vonné tyčinky i vonné kúželky,  Všetky produkty z Myrhy si môžete zakúpiť v našom našom eshope tu.

Kadidlo a myrha možno dnes síce nie sú také populárne, ako boli kedysi, ale aj dnes sa používajú niekoľkými spôsobmi, ktoré by ste možno neočakávali. Sú bežnými ingredienciami v moderných parfumoch a kozmetike a pokračujú v tradícii, ktorá trvala tisíce rokov. Vedci nachádzajú nové využitie aj pre tieto látky. Nedávne štúdie naznačujú, že kadidlo môže byť prospešné pre pacientov s astmou, reumatoidnou artritídou, Crohnovou chorobou, osteoartritídou a kolagenózou kolitídou a rakovinou. Vedci tiež zistili možné prínosy myrhy pri liečbe žalúdočných vredov, nádorov a parazitov.

Vykurovadlá vždy slúžili v chrámoch na pozdvihnutie ducha a prečistenie i osvieženie priestoru a boli už od staroveku neoddeliteľnou súčasťou všetkých ceremoniálnych obradov i praktik. Používali sa na navodenie povznesenej nálady, upokojenia, meditácie i komplementácie. Dnes sa hlavne používajú pre svoje príjemné vône na osvieženie priestoru, očistenie ovzdušia od negatívnych síl a pre povznesenie ducha. V našom obchode nájdete aj ďalšie skvelé vykurovadlá a všetko čo k tomuto mystickému spôsobu očisty a povzneseniu ducha budete potrebovať.

Celú ponuku vykurovadiel si môžete pozrieť v našom eshope v sekcii voňavý svet – tu.