Home » Aromaterapia » 12 tipov ako pokojne spať každú noc. Vedeli ste o nich?

12 tipov ako pokojne spať každú noc. Vedeli ste o nich?

spanieV dnešnej hektickej dobe, zameranej len na výkon a na dosiahnutie čo najväčších a naj… / doplňte si sami / výsledkov, sa poruchy spánku objavujú čím ďalej tým viac. Naša myseľ i telo si nevie poriadne oddýchnuť a načerpať novú silu. Po prebdenej noci, či prerušovanom spánku, ráno vstávate ako dolámaný a už len pomyslenie na ďalší deň vás unavuje. Problémy so spánkom môžu byť zničujúce jednak pre celkové zdravie, ale i duševnú pohodu, koncentráciu mysle i pokojné a radostné prežívanie každého dňa. Ten, kto to pozná, vie o čom je reč.  Ale nádej na zlepšenie nespavosti alebo iných porúch spánku tu je.

Tu je 12 tipov, ako môžete dosiahnuť pokojný a zdraviu prospešný spánok.

1.Vyhnite sa intenzívnemu svetlu a elektrosmogu vo vašom okolí aspoň 1 hodinu pred spaním a počas spánku.

Svetlo a elektrosmog vypínajú produkciu melatonínu, ako hlavného spánkového hormónu, ktorý reguluje časové rytmy a navodzuje tak pokojný spánok. Melatonín ako hormón tmy je veľmi citlivý na svetlo a elektromagnetické žiarenie, ktoré môže pochádzať z televízora, počítača, mobilných telefónov, alebo silného pouličného osvetlenia.  Preto sa snažte mať miestnosť kde spíte čo najviac zatemnenú a bez zapnutých elektrospotrebičov.

Na odrušenie elektrosmogu zo spotrebičov môžete použiť aj niektorý z  odrušovačov.

2. Dajte zbohom kofeínu popoludní.

kavaJe fajn, že chcete všetko stihnúť a dokázať tak svoju dokonalosť, zodpovednosť, schopnosť veci dokončiť na čas. Ale keď vaše telo, či myseľ ohlási útlmom potrebnú a nevyhnutnú prestávku, neprehlušujte ho dopingom kofeínu, aby sa vzpamätalo a pokračovalo ďalej. Nadbytok kofeínu môže spôsobovať problémy so zaspávaním. U každého jedinca je metabolizovanie / teda odbúravanie /  kofeínu rôzne. Priemerne sa kofeín odbúra u človeka za 4-6 hodín. Ale u niekoho to môže trvať i dlhšie. Kofeín v tele blokuje chemické látky, nazývané adenozín, ktoré majú za následok spánok a vytvárajú sa pri únave. Takže, ak pocítite únavu v po-obedných či večerných hodinách, namiesto šálky kávy, kavacoko2čaju či čokolády si radšej trochu zdriemnite, stačí krátko na 10-20 minút, alebo sa prejdite na sviežom vzduchu, aby si myseľ odpočinula a vy sa mohli osviežený vrátiť ku svojej práci. Znie to možno trochu bláznivo, ale verte, vyskúšajte a uvidíte ten účinok. Keď potom príde čas na spánok, nebude váš organizmus rušený nadbytkom nespracovaného kofeínu.

Výborným pomocníkom pre zvládanie takýchto situácii je aj Bachova kvetová esencia – Oliva , ktorá vám pomôže rozdeliť si energiu tak, aby k fyzickému či mentálnemu preťaženiu  nedošlo. Odporúčam, vyskúšané a overené.

3. Riešte svoje starosti a problémy v prostredí na to určenom.

myslienkyNeberte si starosti, alebo prácu do spálne. Možno to poznáte, keď večer všetko utíchne a vy vyčerpaný ľahnete do postele, zrazu sa vám celý deň premietne pred očami a vy vidíte čo všetko ste nestihli a mali ešte urobiť, alebo čo mohlo byť lepšie, čo by ste mohli povedať, urobiť inak, či neustále zvažujete či vaše rozhodnutie bolo správne a tak ďalej a tak ďalej… Nie a nie tie myšlienkové pochody zastaviť. Najmenej 3 hodiny pred spánkom odložte všetky problémy zo svojej hlavy preč. Zapíšte si vaše obavy a ich možné riešenia a odložte ich do šuplíka na ráno.  Poznáte to príslovie: “ Ráno múdrejšie večera“.

Výborným pomocníkom pre zvládanie takýchto situácii je aj Bachova kvetová esencia White Chesnutktorá vám pomôže vašu „gramafónovú platňu problémov“ zastaviť. Ďalším dobrým pomocníkom sú aj Bachove kvapky v zmesi priamo na takéto stavy určené – Bachova nočná zmes – ktorá je buď vo forme kvapiek, alebo malých gélových bobuliek. Odporúčam, vyskúšané a overené.

4. Uistite sa, že budíky sú počuť, ale nie vidieť.

sleep-wellBudík by mal byť vo vašej spálni, aby vás ráno prebudil. Ak budík priamo vidíte, môže to spôsobovať snahu o kontrolu času vášho spánku a môžete sa neustále pozerať na hodiny kedy už budem spať, koľko ešte času mám na spánok, koľko mi ešte zostalo a tak ďalej…  Úzkosť vyvolaná týmto sledovaním je ďalšou hlavnou príčinou nespavosti. Ak teda máte problémy so zaspávaním, dajte si hodiny tak, aby ste ich počuli, ale radšej z dohľadu.

Aj v tomto prípade vám môžu pomôcť Bachove kvetové esencie Cherry plum , na prílišnú snahu mať veci pod kontrolou a Rock Rose na nočnú paniku. Obidve vám pomôžu navodiť pokojný a nerušený spánok.

5. Skontrolujte si správnu teplotu v spálni.

Počas spánku naša telesná teplota poklesne a preto je všeobecne vhodnejšie spať v chladnejšej miestnosti ako v príliš prehriatej. V skutočnosti poklesom teploty dostaneme signál do mozgu na spánok. Ale všetko s mierou. Aj v príliš chladnej miestnosti môže vzniknúť problém so spánkom. Poznáme to od našich babičiek ako bolo dobre sa zababušiť do teplej páperovej periny. Aj v tomto prípade je každý jedinečný a je potrebné sa prispôsobiť svojmu telu. Nastaviť si tú správnu teplotu pomôžu rôzne termostaty v spálni. Správna teplota v miestnosti môže napomôcť k procesu spánku.termofor

Ak patríte k ľuďom, ktorý majú radi vyhriatú posteľ a pri zime naopak zaspať nedokážu, môže vám pomôcť vhodne zvolený pomocník – Termofor, ktorý vám posteľ pekne vyhreje a u deti môže zároveň nahradiť aj ich obľúbeného plyšového miláčika.

7. Navoďte si príjemné ovzdušie v miestnosti, v ktorej spíte.

Vyvetranie miestnosti pred spaním nemusím asi nikomu pripomínať. Aj keď ste ráno po prebudení miestnosť vyvetrali a celý deň ste sa v nej nezdržiavali, predsa len je ešte vhodné miestnosť opätovne vyvetrať a vymeniť vzduch, tesne pred spaním, očistiť energiu spálne od celodennej nahromadenej energie a vymeniť ju za čerstvú. Hlavne u citlivých jedincov na vnímanie energií je to dôležité. Nahromadená energia počas dňa, môže vyvolať pocit ťarchy a u citlivých jedincov potom aj problém so zaspaním.

Vhodným pomocníkom môže byť na prečistenie energie miestnosti aj esencia Biely pomander, ktorá priestor pekne energeticky očistí a prevonia. Na príjemnejšie zaspávanie môžete zvoliť aj Quintesenciu Lady Nada, ktorá vám prinesie do spálne energiu lásky a pokoja.

8. Skontrolujte si váš matrac, na ktorom spíte.

oblieckyAj starý matrac môže byť nepovšimnutým zdrojom zlého spánku. Väčšina matracov by mala byť vymenená po siedmich rokoch. Nielen pre ich opotrebovanosť a uľahnutosť, ale aj kvôli nahromadenej energii a prípadných roztočov. Veď ste na ňom spali aj v čase nemoci, alebo iného osobného nekomfortu a táto energia v matraci ostala. Pravidelná očista a vetranie matracov síce tomu môže pomôcť, ale je lepšie obnoviť ich po určitej dobe úplne. Dnes s novými matracmi z pamäťovej peny a dobrou vzdušnosťou môžete prispôsobiť stupeň pevnosti matraca pre vaše pohodlie  a na požadovanej úrovni.

Ak by ste si chceli priniesť do svojej spálne počas spánku aj pomocné pozitívne energie symbolov, odporúčam vám zadovážiť si návleky na posteľné prádlo s mandalami, symbolom rovnováhy a harmónie.

9. Kľud, prosím.

chrapanieAk máte problémy so zaspávaním alebo spánkom, mohol by to byť aj hluk. Hluk môže prichádzať od chrápania manžela, alebo hlasnej hudby od suseda či vašej ratolesti, prípadne z vonkajšieho okolia. V každom prípade, väčšina z nás potrebuje pokoj a ticho na spanie. Liekom tu môže byť jednoduché použitie  štupľov do uší, alebo poslať svojho manžela spať do inej miestnosti, prípadne mu odporučiť navštíviť centrum pre spánok, kde sa môže liečiť na chrápanie. V niektorých prípadoch aj veľmi silné ticho môže pôsobiť tiesnivo a následne neschopnosť zaspať. Vtedy je vhodné pustiť si jemnú upokojujúcu hudbu a nechať ju hrať až kým zaspíte.hudbac

Môžete si pustiť k tomu nejakú príjemnú hudbu, napríklad niektorú z týchto: Relaxačná a meditačná hudba.

10. Urobte si relaxačnú chvíľku pred spaním.

relaxNevenujte sa náročnej činnosti pred spaním, radšej pokojne zrelaxujte, uvolnite si svalstvo, striedajte hlboký nádych a výdych. Striedavo napínajte a uvoľňujte jednotlivé svalové skupiny a sprevádzajte ich rytmickým dýchaním. Je to jednoduché cvičenie, ktoré sa môžete ľahko naučiť. Uvoľníte tým nielen svaly a napätie v tele, ale upokojíte tým aj svoju myseľ. Zároveň, tým, že sa budete sústrediť na uvoľňovanie a relax tohto  cvičenia, prestanete myslieť na iné starosti. Dosiahnete tak akýsi druh meditácie, ktorý vám navodí pokojnú atmosféru a naladí vás na spánok. Dobre vám môže prospieť aj prechádzka na čerstvom vzduchu, či chvíľkové posedenie na záhrade, kde si prečistíte hlavu od myšlienok a vyprázdnite myseľ. Vhodný prostriedok nakupeld relax pred spaním je aj skvelá relaxačná kúpeľ.

Ak si do kúpeľa pridáte aj voňavý éterický olejček na zaspávanie, určite vám to prinesie vytúžený spánok. Vybrať si môžete napríklad známu provensálsku bylinku Levanduľu: Levanduľa

11. Ochráňte svoju energiu i prostredie počas spánku.

lapac-snov-mini-ruzovy-439x439Možno patríte medzi ľudí, ktorí sú veľmi senzitívni na okolité energie, ktoré nie sú síce viditeľné, ale vy ich tak nejak cítite. Citlivo reagujete na zmeny, okolie i ľudí okolo vás. Aj počas spánku môžete byť ovplyvnený tými okolitými energiami. Preto je vhodné si urobiť v priestore kde zaspávate a spíte akúsi energetickú ochranu od zlých snov a negatívnych energií.

Môžete na to použiť lapač zlých snov, alebo ochranu s kvetom života, či anjelskou energiou ochrany. Vyberajte podľa toho, čo vás najviac osloví. 

12. Zamerajte sa na vhodné umiestnenie spálne i lôžka, na ktorom spíte.

Ak vám nič z horných bodov nepomáha a stále máte problém zo zaspávaním, je vhodné zamerať sa na to, či máte spálňu alebo svoju posteľ vhodne umiestnenú v priestore, ktorý obývate. Energie prostredia rovnako vplývajú na kvalitu žitia človeka, aj keď to vedome nevkonzultacia1níma. Správne rozvrhnutý priestor, umiestnenie postele v správnej časti spálne, či zvolenie správneho smeru osoby pri spaní môže rovnako ovplyvniť schopnosť pokojného a dobrého spánku. Niekedy stačí málo, presunúť alebo len posunúť posteľ do pozitívnej časti priestoru, vymeniť si miesto a smer hlavy pri spaní, niekedy je potrebné zmeniť miestnosť na spanie. To všetko vám môže uľahčiť zaspávanie a priniesť tak lepšiu kvalitu do vášho života.

Ak máte tento problém, môžete sa prihlásiť na konzultáciu, a ktorej sa dozviete ako na tom s umiestním vašej oddychovej časti ste.

Toto sú len niektoré z vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste dosiahli váš lepší spánok. Rozhodujúce je, aby ste si uvedomili, aký dôležitý je spánok pre vaše dobré duševné a fyzické zdravie. Preto je dôležité, aby bol pokojný, osviežujúci a plnohodnotný spánok pre vás prioritou.