Home » Aromaterapia » Rastlinné oleje – tajomstvo mladosti a vitality.

Rastlinné oleje – tajomstvo mladosti a vitality.

Rastlinné oleje v organickej bio kvalite môžeme úspešne využívať v širokom zábere nášho každodenného života. Môžu sa použiť na pokožku i do šalátu. Pri pohľade na prúd oleja, ktorý nalievame do čerstvého zeleninového šalátu, polievky, či iného jedla zdravej výživy, alebo do relaxačného kúpeľa, nanášame na telo ako kozmetický prípravok alebo pri masáži, nás možno ani nenapadne, koľko života a energie v sebe táto zázračná tekutina skrýva. Predstavte si pole žltých slnečníc, modrého ľanu, olivové háje v Stredomorí či slnkom osvietené jesenné vinice….Tam niekde rastliny prijímali do seba prúd energie slnka  a zeme a pretavili ich vo svojom vnútri do životnej sily „oleja“, aby ju mohli predať nám.

Vo všetkých veciach prírody existuje niečo nádherné.
Aristoteles

Ako sa oleje získavajú?

Oleje sa získavajú zo semien alebo plodov rôznymi spôsobmi.

Najčastejší a zároveň i najstarší spôsob získavania oleja z rastlín je lisovanie za studena. Je to najšetrnejšia metóda a hoci sa pri nej získa menšie množstvo oleja, je najkvalitnejší a najprirodzenejší, najčistejší. Ponecháva si svoju prirodzenú vôňu, chuť a vlastnosti v plnej hodnote. To sa samozrejme odráža aj na jeho vyššej cene. Hlavne pri olejoch z prvého lisovania tzv. panenského oleja je cena primerane vysoká jeho získavaniu. Do panenského rastlinného oleja sa ale oplatí investovať, pretože predstavuje vždy najkratšiu a najkvalitnejšiu cestu rastliny a jej životnej sily k človeku a pri tom si zachováva najviac zo svojej podstaty. Aj ďalšie spracovanie rastlinnej hmoty, spravidla pri zahriatí na vyššiu teplotu, nie viac ako 55°C, čo je teplota, ktorú rastliny dobre znášajú, poskytuje vysoko kvalitné rastlinné oleje. Môžeme ich v plnom rozsahu použiť ako pri príprave prírodnej kozmetiky tak i ako doplnok stravy do studenej kuchyne. Rastlinné oleje zahriate na vyššie teploty, spravidla pri príprave lisovania za tepla nad 160°C sú síce lacnejšie, pretože ich vyťažiteľnosť z rastlín je vyššia, ale za cenu ničenia biologicky vysoko aktívnych termolabilných látok. Takýto olej je spravidla svetlejší, a stráca svoju prirodzenú vôňu a chuť. Hodí sa viac na prípravu teplých pokrmov.

Iným spôsobom na získavanie rastlinných olejov je tzv. extrakcia, pri ktorej sa rastlinná hmota mieša s organickým rozpúšťadlom, najčastejšie s perchloretylénom, ktorý má schopnosť z rastlín, alebo jadier získať aj posledné kvapky oleja. Pri následnej rafinácií dochádza k oddeleniu rozpúšťadla od oleja, ale určité stopy rozpúšťadla tam vždy môžu ostať. Preto by sme takýto olej v potravinárstve i v kozmetike nemali používať, hoci nás môže cenovo lákať.

Rastlinný olej je „tekutým slnkom“ pre človeka.

Pre pokožku len to najlepšie.

Už od dôb egyptských pyramíd boli rastlinné oleje prirodzenou súčasťou starostlivosti o telo. Využívali sa len čisto prírodné za studena lisované oleje v ich čírej prirodzenej kvalite. S nástupom technologického vývoja a rozvojom chémie sa umožnila lacnejšia výroba tzv. minerálnych olejov a trh zaplavila kozmetika, ktorá je tak spracovaná, že takmer „nestarne“. To však pokožke moc neprospieva a v niektorých prípadoch dokonca aj škodí. Minerálne oleje ostávajú na povrchu pokožky a vytvárajú tam vrstvu, ktorá pokožke bráni dýchať a po zmiešaní s kožným tukom jej odoberá prirodzenú vlhkosť. Preto dnes rastlinné oleje znovu zažívajú svoju renesanciu.

Rastlinné oleje sa svojim zložením veľmi podobajú kožnému tuku a ľahko sa do pokožky vstrebávajú. Malá veľkosť molekuly týchto olejov umožňuje ľahký prienik pokožkou do medzi-bunečného priestoru, a tak sa môžu dostať do najhlbších vrstiev pokožky, pomocou krvných kapilár do krvného obehu a ovplyvňovať tak celý organizmus. Táto ich schopnosť sa využíva aj v aromaterapii, kde slúžia aj ako nosiči účinných látok éterických olejov. Okrem toho sa rastlinné oleje s výhodou používajú aj samostatne na masáže, na prípravu rôznych kozmetických prípravkov či do kúpeľa.

Rastlinné oleje ako tzv. NOSIČE éterických olejov.

Čo sú to nosné oleje? Éterické oleje sa, až na výnimky, nesmú používať na pokožku neriedené. Rastlinné oleje nám ideálne pomáhajú k tomu, aby sme mohli éterické oleje aplikovať bez obáv, že by mohla vzniknúť nežiadúca alergická reakcia na pokožke, alebo dokonca jej podráždenie či spálenie. Rastlinné oleje pomôžu preniesť do organizmu éterické oleje tak, že po niekoľkých hodinách od aplikácie, možno z krvi preukázať prítomnosť éterických olejov v organizme.

Pri aplikácii na pokožku môžu neriedené éterické oleje spôsobiť vážne podráždenie, fotosenzibilitu, sčervenenie alebo pálenie či iné reakcie u niektorých jednotlivcov. Nosné oleje sa používajú na riedenie esenciálnych a iných olejov pred miestnou aplikáciou. Termín „nosný olej“ je odvodený z ich účelu pri prenose esenciálneho oleja na pokožku. Aloe vera gél a telové mlieko sú tiež bežne používané ako „nosiče“. Pre rozsah tohto článku sa však budeme sústreďovať na používanie prírodných rastlinných olejov ako nosičov.
K ošetrovaniu kože sa využívajú najmä oleje z prvého lisovania tzv. Panenské. Prvé lisovanie by nemalo presiahnuť 35 stupňov Celzia. Pre masáže nepoužívame oleje rafinované, to sú bežne dostupné oleje na varenie.
Pre aromaterapiu využívame tieto oleje: mandľový, slnečnicový, z pšeničných či kukuričných klíčkov, lieskový, marhuľový, sezamový, sójový, olivový, pupalkový, konopný, z čiernej rasce, z hroznových jadier, borákový, avokádový, šípkový, makový, jojobový, kokosový.

Každý z týchto olejov má jedinečné vlastnosti, ktoré môžeme využiť pri konkrétnych aplikáciách. Napr. slnečnicový olej zahrieva, použijeme ho pri zábaloch a obkladoch pri kašli či zimnici. Pupalkový olej veľmi dobre regeneruje pokožku, použijeme ho na ekzematickú a problematickú pleť. Každý nosný olej ponúka inú kombináciu terapeutických vlastností. Výber nosičového oleja môže závisieť od požadovaného terapeutického prínosu.

Rastlinné oleje ako kozmetický prípravok.

Majú rôzne použitie:

  • na priamu masáž na pokožku,
  • na čistenie tváre a regeneráciu pokožky,
  • v kúpeľoch,
  • pred, počas i po všetkých druhoch slnečných kúpeľov, pretože majú vlastný ochranný faktor,
  • na výživu a ochranu pokožky,
  • ako terapia pre namáhanú či poškodenú pokožku,
  • na regeneráciu a hojenie,
  • na ošetrenie poškodených nechtov, či vlasov,
  • ako základ na výrobu vlastného parfumu.
  • Sú schopné vynikajúco vyčistiť pokožku – viažu nečistoty a tuk – skvelé pri odličovaní a čistení pleti, pre každý typ pleti (vrátane mastnej!) existujú vhodné druhy rastlinných olejov,

Prečo používať rastlinné oleje lisované za studena:

Majú tieto výhody:

  • neobsahujú chémiu
  • sú plné antioxidantov a výživných látok
  • sú ideálne pre citlivú a detskú pokožku
  • liečia kožné choroby
  • zachovávajú si svoju vôňu a prirodzenú silu prírody
  • výborne sa vstrebávajú do pokožky
  • nespôsobujú žiadne alergie

Poznámka: Rastlinné oleje sa môžu užívať aj vnútorne. Dávkovanie je u väčšiny olejov obdobné, stačí jedna kávová lyžička jeden až trikrát denne.

Aká je kvalita rastlinných olejov na výber.

Nosné oleje sa môžu veľmi líšiť v cene na základe niekoľkých faktorov: z akej rastliny a botanickej časti je vyrobený,  ako bol spracovaný,  či je to organický rastlinný materiál ako zdroj na jeho výrobu, aké množstvo kupujete a zdroj kde kupujete. V dôsledku sezónnych výkyvov vznikajú medzi jednotlivými výrobnými šaržami malé rozdiely vo farbe, hustote a vôni.

Životnosť rastlinných olejov.

Keďže za studena lisované rastlinné oleje nemajú dlhú životnosť využitia, spravidla do dvoch rokov, častokrát i menej, pri nákupe nosných olejov odhadnite množstvo oleja, ktoré si myslíte, že budete používať počas životnosti oleja. Informácie o trvanlivosti nájdete vždy pri jednotlivom rastlinnom oleji, pretože ich dĺžka životnosti sa líši pri každom jednotlivom oleji.

Skladovanie rastlinných olejov.

V prípade nosných olejov alebo rastlinných olejov všeobecne, ktoré budete dlhšie skladovať, uchovajte do tmavých sklenených fliaš s tesne priliehajúcimi vrchnákmi a uložte ich na chladnom, tmavom mieste. Väčšina nosných olejov môže byť uskladnená v chladničke, ale pri vyšších teplotách od 7°C. Pri nižších teplotách tmavnú a hustnú (“efekt termošoku”), čo však nemení ich vlastnosti a pri zvýšení teploty sa oleje vrátia do pôvodného stavu. Ich nepriateľmi sú teplo, vzduch a svetlo. Nesprávne skladovanie sa rýchlo prejaví a spozná podľa vône i chuti. Odporúča sa spotrebovať ich do 2-3 mesiacov po otvorení. Po každom použití je vhodné utrieť hrdlo fľaše kúskom čistého obrúska, lebo stečený olej rýchlo oxiduje.

Predstavíme vám tu niektoré obľúbené rastlinné oleje:

Jojóbový olej:

JojobaJojobový olej je vlastne vosk. Je vysoko stabilný s dlhou trvanlivosťou. Jojoba pôsobí ako prirodzený protizápalový prostriedok a je dobrou voľbou na použitie pri masáži a zapálenej pokožke. Hovorí sa, že jeho zloženie je podobné ako prirodzený kožný maz (olej). Jojobový olej je dobrou voľbou na použitie u tých, ktorí majú mastnú alebo ku akné náchylnú pokožku. Vďaka svojim relatívne malým molekulám sa výborne hodí ako nosič účinných látok. Tiež pri masážach zaisťuje vysokú a ľahkú kĺzavosť a je ľahko vstrebateľný. Jeho pravidelným používanim sa citlivá, suchá a podráždená pokožka stáva znovu odolnou, pružnou a menej náchylnou k tvorbe vrások. Je vhodný pre všetky typy pokožky a tiež aj pre vlasové zábaly. Zvlášť vhodný je práve vo vlasovej kozmetike, pretože má jedinečnú schopnosť vyživovať vlasy „znútra“. Vykazuje prírodný UV- faktor cca 4. Zakúpite tu: https://eshop.naturnet.sk/prirodny-bio-olej-jojobovy-nt

Kokosový olej:

CoconutsFrakcionovaný kokosový olej, často skrátený ako FCO, je kokosový olej, ktorý bol od-destilovaný,  aby obsahoval iba triglyceridy stredného reťazca kokosového oleja. Frakcionovaný kokosový olej preto nie je celý a úplný olej. Frakcionovaný kokosový olej je však vysoko stabilný, bez zápachu a bezfarebný, ktorý môže byť prospešný, ak potrebujete skutočne ľahký, prenikavý olej. Veľmi dobre sa vstrebáva, netvorí nepríjemný mastný film a zanecháva pokožku hladkú a jemnú. Dokáže aj hydratovať popraskanú pokožku. Efekt prináša aj pri rôznych vyrážkach, akné, alergiách a pomáha aj pri atopických ekzémoch. Výborne pomáha hojiť strie, ktorými trpia najmä ženy v tehotenstve. Jeho cenová dostupnosť a skladovateľnosť je výhoda, ak chcete mať nízke náklady a nemáte zdroje na iné drahocenné nosné oleje. Zakúpite tu: https://eshop.naturnet.sk/prirodny-bio-olej-kokosovy-nt

Mandľový:

Shelled AlmondOlej je bohatý množstvo vitamínov, nenasýtenú mastnú kyselinu olejovú a taktiež alfa-tokoferol, čo je prírodný antioxidant. Lieči suchú, popraskanú aj od slnka vysušenú pokožku. Má silné regeneračné a upokojujúce účinky, preto sa používa tak na pokožku ako i vlasy. Regeneruje poškodené vlasy, obnovuje ich jemnosť, lesk i objem a spolu s masážou stimuluje aj vlasovú pokožku a vyživuje vlasové korienky, čím zabraňuje ich vypadávaniu. Používa sa aj ako masážny olej v tehotenstve na bruško i proti striám a jeho výhodou je aj to, že je dobre znášaný citlivou i alergickou kožou a používať ho môžu aj malé bábätká. Jeho nevýhodou môže byť to, že na pokožke zanecháva jemný mastný film. Zakúpite tu: https://eshop.naturnet.sk/prirodny-bio-olej-mandlovy-nt

Hroznový:

Sliced Grapes Reveal SeedsPatrí medzi najredšie oleje, preto je ideálny hlavne na riedenie hustejších olejov. Je výborným základom pre športové masáže, pretože má výbornú kĺzavosť, vstrebatelnosť a nezanecháva pocit lepkavosti. Pokožku zjemňuje a regeneruje. Zmierňuje mastenie pokožky a tak sa výborne hodí aj pre mastnú pokožku. Vďaka schopnosti zdržovať vlhkosť v pokožke spomaľuje starnutie a oddaľuje tvorbu vrások.

Zakúpite tu: https://eshop.naturnet.sk/prirodny-bio-olej-hroznovy-nt

Konopný:

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt hemp oilJe to báječný olej na starostlivosť o pleť. Konopný olej je hydratačný a prenikavý olej, ktorý sa dá použiť priamo na pokožku a je cenným doplnkom k výrobkom starostlivosti o pokožku. Dáva nádherne bohatý pocit penenia, keď sa používa v mydlách. Pretože jeho profil sa tak veľmi podobá prirodzeným lipidom kože, olej z konopných semien okamžite neutralizuje účinky odmasťovania a dehydratácie, čo spôsobujú suchú pokožku. Jeho schopnosť rýchlo zvlhčovať a upravovať pokožku robí konopný semienkový olej prírodnou ingredienciou pre dobrý každodenný stav pleti. Konopný olej obsahuje viac ako 50% kyseliny linolovej, čo je klinicky dokázané protizápalové liečivo, ktoré je prospešné pre laserom ošetrenú alebo lúpanú, stresovanú, akné náchylnú, slnečnú a starnúcu pokožku. Vysoká hladina EFA v oleji z konopného oleja a schopnosť rozptylu je ideálnou zložkou pre čistiace prostriedky na pokožku. Konopný olej je obzvlášť prospešný pre samoopaľovaciu alebo slnečnú starostlivosť, pretože má vynikajúcu rozotierateľnosť a zvlhčovacie vlastnosti pokožky. Ak pravidelne používate konopný olej na pokožku, zostane pružná a hebká, bez mastnoty alebo filmu. Pretože konope je bohaté na vitamín D, môže podporiť vstrebávanie vápnika, čo podporuje jemnú a hladkú pokožku.
Konopný olej môže pomôcť predchádzať a liečiť akné kvôli jeho protizápalovým vlastnostiam. Pomáha znižovať opuch a sčervenenie, ak máte zápaly na pokožke. Navyše znižuje veľkosť vašich pórov. Spolu to zabraňuje tomu, aby sa vaše póry upchali a udržali akné v ložisku. Proti zápalové účinky konopného oleja tiež znamenajú, že môže konope liečiť a znížiť začervenanie  iných kožných stavov, ako je psoriáza a ekzém.

Zakúpite tu: https://eshop.naturnet.sk/prirodny-bio-olej-konopny-nt

Či už používame rastlinné oleje do lahodných šalátov, do kúpeľa, alebo vtierame do pokožky, vždy v nich prijímame hlboké posolstvo prírody – slnko, zdravie, mladosť a vitalitu.