Home » Aromaterapia » Ako povzbudiť deti k zvládaniu učiva v domácom prostredí.

Ako povzbudiť deti k zvládaniu učiva v domácom prostredí.

Keďže školy sa v dôsledku prepuknutia choroby COVID-19 zatvorili, zatiaľ na neurčitú dobu, rodičia čelia náročnej úlohe vymyslieť ako podporovať vzdelávanie svojich detí a ako ich udržať v potrebnom sústredení sa na svoje úlohy.

Rodičia prevzali úlohu učiteľa, museli prísť na nové postupy a vyrovnať sa s veľkým množstvom stresu. Každý rodič pristupuje k výučbe vlastným spôsobom.  Rodičia i deti zažívajú situáciu, ktorú nikdy predtým nezažili, takže je normálne, ak majú pocit, že nevedia, čo robiť.

Ak ste jedným z týchto rodičov, nezabúdajte, že nikto od vás neočakáva, že budete venovať všetok svoj čas domácej škole svojich detí. A nikto od vás neočakáva, že sa stanete dokonalým učiteľom.

Náš tip:

Na zvládanie takejto zmeny s neistotou ako bude ďalej sa pre oba tábory, teda pre deti i rodičov výborne hodí Bachova kvetová esencia Walnut. Esencia Walnut prinesie do neistej duše pokoj a odhodlanie situáciu zvládnuť. Pomáha chrániť pred vonkajšími vplyvmi okolia a prináša stabilitu a podporu vyrovnať sa so vzniknutou zmenou. Bachove kvetové esencie sa užívajú vnútorne, pridaním do nápoja, alebo kvapnutím priamo do úst.

Viac o Bachovych esenciách pre deti si môžete prečítať tu.

Esenciu si môžete zakúpiť v našom eshope tu.

Existuje mnoho spôsobov, ako môžete pomôcť vašim deťom učiť sa doma a zapájať sa do vzdelávacích úloh. Či už máte niekoľko hodín denne alebo len niekoľko hodín týždenne, každá malá pomoc vašim deťom pri učení sa je vítaná.

“Smer, ktorým vzdelanie človeka vykročí vpred, určí jeho budúcnosť.”

– Platón

Predstavím vám tu pár tipov a rád ako si Vy ako rodičia a deti – školáci môžu spraviť zo spoločných dní príjemný a efektívne využitý čas.

1.Pamätajte, že deti sa môžu cítiť vystresované alebo rozrušené.

Koronavírusová kríza je pre nás všetkých, vrátane detí, stresujúca. Neistota pandémie, narušenie ich obvyklej rutiny a spoločenské izolovanie môžu spôsobiť, že sa deti cítia v strese a sú rozrušené. Môžu mať obavy z toho čo sa deje, cítiť úzkosť a neistotu, že nevedia, kedy sa môžu vrátiť do školy, aby sa naďalej učili a videli svojich spolužiakov a kamarátov.

Nesnažte sa byť preto na deti príliš tvrdý, pokiaľ ide o domácu školu a nezabudnite sa ich opýtať ako sa cítia. Je dobré sa s nimi porozprávať o koronavíruse a vysvetliť, prečo sa školy rušia. Informovanie ich môže tiež zabrániť tomu, aby sa príliš neznepokojovali samo-izoláciou, pretože chápu, prečo je to dôležité. Uisťovať deti, že sa jedná iba o dočasný stav, ktorý odíde a opäť sa všetko vráti do obvyklého režimu.

Náš tip:

Na pomoc pri prekonávaní stresu, strachu, obáv a rozrušenia sa výborne hodia  Bachové kvetové esencie Mimulus, Rock Rose a Aspen. Pomôžu  popasovať sa s týmito obavami a prinesú väčšiu dôveru ochrany a istoty do krehkej ustráchanej detskej dušičky. Mimulus pomôže pri obavách zo straty kamarátov, z neúspechu v škole, či izolovania sa od ostatných. Rock Rose je esencia na vyhrotený strach, keď strach prechádza do pocitu bezmocnosti a prichádzajú nočné mory a zlé sny. Deti sa nevedia v noci upokojiť, nemôžu zaspať, alebo sa v noci budia zo zlého sna. Aspen  prináša stav vnútorného pokoja, istoty a nebojácnosti pri stavoch úzkosti a nervozite a nahradí obavy želaním po nových zážitkoch a skúsenostiach.

Bachove kvetové esencie sa užívajú vnútorne 4 kvapky 4x denne.

Viac o Bachovych esenciách pre deti si môžete prečítať tu.

Esencie si môžete zakúpiť v našom eshope tu.

Ak uprednostňujete skôr aromaterapiu, tak na upokojenie a vyrovnanie sa so strachom a rozrušením sú vhodné éterické oleje Medovka, Levanduľa a Harmanček. Medovka deti upokojí, stíši myšlienky v hlave a prinesie tak duševný pokoj a  vyrovnanosť. Levanduľa potlačuje pocit paniky a hystérie, plachosť, rozpačitosť, precitlivenosť a celkovo utišuje. Harmanček upokojuje a podporuje nervový systém, dodáva pokoj a jemnosť v cítení a prežívaní toho, čo sa deje.

Éterické oleje môžete použiť do aromalampy, alebo difúzera.

Éterické oleje si môžete zakúpiť v našom eshope tu. 

Aromalampy a difuzéry si rovnako môžete zakúpiť v našom eshope tu.

Na vytvorenie pokojne atmosféry pri učení môžete využiť jemnú podporu svetla a arómy vo forme nášho nového produktu aromaterapeutickej sviečky. Pri používaní sviečky sa aróma pomaly a jemne rozplynie a naplní každú miestnosť skutočne aromaterapeutickou vôňou. Klasický a moderný tvar sklenenej nádoby z jantárového skla doplní každú miestnosť v domácnosti, alebo kancelársky interiér. Tieto recyklovateľné sklenené nádoby je možné opätovne použiť.  Každá sviečka je ručne nalievaná v malých dávkach.

Zakúpiť si ju môžete v našom eshope tu.

2. Vytvorte „vzdelávaciu zónu“.

Deti môžu mať ťažkosti so sústredením sa na svoje vzdelávanie, ak sú obklopené svojimi hračkami, hrami alebo priestormi, ktoré obvykle spájajú s oddychom a hraním sa. Je preto dobré vytvoriť  zvlášť učebnú zónu / akúsi  “ vzdelávaciu zónu /, v ktorej deti budú absolvovať vzdelávacie aktivity alebo absolvovať hodiny učenia.

V ideálnom prípade budú potrebovať miesto, kde môžu pohodlne sedieť a písať, kresliť alebo používať laptop, aby sa zúčastnili virtuálnych lekcií. Môže ísť o stôl, na ktorý sa môže položiť poznámkový blok, ceruzky a perá. Alebo, ak nemáte písací stôl, deti môžu použiť jedálenský stôl a využiť ho ako svoj priestor na výučbu v domácnosti.

S oddeleným priestorom určeným na vzdelávanie v domácnosti môžu mať deti jasnú hranicu medzi učením a hraním sa. To môže zlepšiť ich sústredenie sa na učenie a potom zase uvoľniť sa keď sa školské knihy a učebné pomôcky odložia na ďalší deň.

Rovnako je potrebné citlivo ale dôrazne deťom vysvetliť, že hoci sú doma a nikam neodchádzajú z domova von, nie je vhodné byť celý deň v pyžame. Je dôležité urobiť ten ranný rituál obliekania sa ako do školy, aby si deti uvedomili, že nie sú na prázdninách.

Náš tip:

Keď už máte učebný priestor vytvorený a deti pristúpia k vzdelávaniu, na ich podporu, aby sa viac sústredili a nerozptyľovali sa okolím pri učení, výborne pomôžu éterické oleje Citrón, Rozmarín a Lemongras. Citrón je pre svoje osviežujúce účinky veľmi vhodný pri duševnej námahe,  Rozmarín stimuluje nervové centrum pri únave a podporuje koncentráciu a Lemongras povzbudzuje pri vyčerpaní, osviežuje a napomáha koncentrácii.

Éterické oleje môžete použiť do aromalampy, alebo difúzera, v rôznych dizajnoch a prevedeniach.

Éterické oleje si môžete zakúpiť v našom eshope tu. 

Aromalampy a difuzéry si rovnako môžete zakúpiť v našom eshope tu.

Na podporu jasného myslenia pri učení môžete využiť jemnú podporu svetla a arómy vo forme nášho nového produktu aromaterapeutickej sviečky. Pri používaní sviečky sa aróma pomaly a jemne rozplynie a naplní každú miestnosť skutočne aromaterapeutickou vôňou. Klasický a moderný tvar sklenenej nádoby z jantárového skla doplní každú miestnosť v domácnosti, alebo kancelársky interiér. Tieto recyklovateľné sklenené nádoby je možné opätovne použiť.  Každá sviečka je ručne nalievaná v malých dávkach.

Zakúpiť si ju môžete v našom eshope tu.

3. Vytvorte si rozvrh učenia.

Vytvorenie rozvrhu výučby doma je nesmierne dôležité, pretože môže deťom poskytnúť rutinu, na ktorú sú navyknutí počas školského obdobia. Rozvrhy by mali obsahovať, ako dlho deti strávia učením každý deň a na aké predmety sa zameriavajú.

Zapojte deti do stanovovania harmonogramov. Keď sa deti podieľajú na vytváraní rozvrhu učenia a režimu dňa, je väčšia pravdepodobnosť, že budú považovať tieto usmernenia za dôležité, prijmú ich a budú ich dodržiavať. Na zapojenie detí môžete usporiadať rodinné stretnutie, na ktorom budete diskutovať o programe dňa a požiadate deti o ich príspevky týkajúce sa rozhodnutí, napríklad o tom, kedy by boli prestávky v škole a ako by fungovali najlepšie a kde by mal byť každý člen rodiny počas štúdia. Nie všetky detské pripomienky budú realizovateľné, ale prenechajte aj deťom trochu voľnosti a kreativity na spoločnom organizovaní dňa.

Náš tip:

Po vytvorení plánu výučby v domácnosti si ho vytlačte alebo napíšte, aby deti mohli vidieť, čo môžu očakávať od nasledujúcich dní. Stanovené rozvrhy môžu tiež znížiť úzkosť a neistotu detí v náročných časoch.

Skôr ako zvoláte rodinné stretnutie na tvorbu vášho učebného plánu, môžete podporiť svoje dieťa v sebavedomí a kreativite pri jeho tvorbe Bachovou esenciou Larch. Kvetová esencia Larch mu pomôže prekonať málo sebavedomia a zo strachu sa ani nepokúšať niečo uskutočniť. Dodá mu odhodlanie a reálny pocit sebadôvery, ktorý sa nebojí nezdarov či neúspechov. Sebavedomo pristúpi k výberu a vyjadri svoje potreby zdravo a múdro.

Viac o Bachovych esenciách pre deti si môžete prečítať tu.

Esenciu si môžete zakúpiť v našom eshope tu.

Na podporu kreativity pri tvorení zoznamu môžete využiť jemnú podporu svetla a arómy vo forme nášho nového produktu aromaterapeutickej sviečky. Pri používaní sviečky sa aróma pomaly a jemne rozplynie a naplní každú miestnosť skutočne aromaterapeutickou vôňou. Klasický a moderný tvar sklenenej nádoby z jantárového skla doplní každú miestnosť v domácnosti, alebo kancelársky interiér. Tieto recyklovateľné sklenené nádoby je možné opätovne použiť.  Každá sviečka je ručne nalievaná v malých dávkach.

Zakúpiť si ju môžete v našom eshope tu.

4. Nezabudnite na prestávky.

Aj keď je vzdelávanie dôležité, nezabudnite, že deti potrebujú prestávky rovnako ako my ostatní. Umožniť svojim deťom prestávku v učení sa  po hodinách doma a cez víkendy, im dáva možnosť oddychovať, hrať sa a spracovávať informácie. Čas na hranie je tiež veľmi dôležitý, pokiaľ ide o rozvoj detskej fantázie.

Ak sa vaše dieťa rýchlo vyčerpá pri učení, alebo má pocit, že má toho moc na svojich pleciach a nevie ako si s tým poradiť, aj tu mu môžete pomôcť. Rovnako aj deťom, ktoré zrazu chcú všetko naraz, aby všetko stihli a nič im touto izolovanosťou neušlo a nevedia si nájsť čas na oddych. Využiť môžete Bachove kvetové esencie, alebo aromaterapiu.

Náš tip:

Z Bachovych kvetových esencií sú vhodné esencie Oliva, Oak, Vervain. Kvetová esencia Oliva prinesie úžitok vo forme rovnomerného rozdelenia svojich síl tak, aby k vyčerpaniu nedošlo. A ak už tento stav únavy nastal dodá mu esencia Oliva potrebnú vitalitu a znovuobnovenie síl a záujem i radosť do života. Kvetová esencia Oak sa hodí pre deti, ktoré si kladú na seba príliš veľké nároky a nevedia nájsť ten správny okamih kedy už skončiť a oddychovať. Esencia Oak obnovuje ich energiu a pomáha im pochopiť, že aj napriek všetkým povinnostiam si potrebujú nechať čas na odpočinok a uspokojenie vlastných potrieb. Pre deti, ktoré sú veľmi aktívne a chcú sa veľmi zapájať do rôznych aktivít, duševne predbiehajú udalosti a berú si na seba veľa práce, snažia sa zrazu vybaviť veľa úloh sa výborne hodí kvetová esencia Vervain. Takéto deti, ak sa im veci nedaria, reagujú ľahko podráždene alebo nahnevane. Esencia Vervain im prinesie energiu, vďaka ktorej reagujú tolerantne, pokojne a rozumne a sú schopní aj odpočívať.

Viac o Bachovych esenciách pre deti si môžete prečítať tu.

Esencie si môžete zakúpiť v našom eshope tu.

Ak uprednostňujete aromaterapiu, z éterických olejov podporia vaše deti pri učení Červený pomaranč, Mäta a Bergamot. Éterický olej Bergamot pôsobí osviežujúco, povznášajúco, anti depresívne a podporuje energiu, ktorú pri vzdelávaní každé dieťa potrebuje. Prinesie požadovaný optimizmus, že všetko sa dá zvládnuť.  Červený pomaranč harmonizuje psychiku, navodzuje dobrú náladu, podporuje sebavedomie a pomáha pri vlastnom vyjadrení, aby nedochádzalo pri učení k vyhoreniu. Éterický olej Mäta stimuluje nervy i mozog, zlepšuje koncentráciu a toleranciu, preto je obzvlášť vhodná pri učení či štúdiu, či prípadnej únave.

Éterické oleje môžete použiť do aromalampy, alebo difúzera, v rôznych dizajnoch a prevedeniach.

Éterické oleje si môžete zakúpiť v našom eshope tu. 

Aromalampy a difuzéry si rovnako môžete zakúpiť v našom eshope tu.

Na podporu pozitívnej energie môžete využiť jemnú podporu svetla a arómy vo forme nášho nového produktu aromaterapeutickej sviečky. Pri používaní sviečky sa aróma pomaly a jemne rozplynie a naplní každú miestnosť skutočne aromaterapeutickou vôňou. Klasický a moderný tvar sklenenej nádoby z jantárového skla doplní každú miestnosť v domácnosti, alebo kancelársky interiér. Tieto recyklovateľné sklenené nádoby je možné opätovne použiť.  Každá sviečka je ručne nalievaná v malých dávkach.

Zakúpiť si ju môžete v našom eshope tu.

5. Zapojte do výučby aj zábavu.

Ak sa chystáte úspešne prinútiť svoje deti, aby do svojho denného režimu zahrnuli aj domácu výučbu, je dôležité, aby bolo vzdelávanie zábavné. Vďaka príjemným vzdelávacím aktivitám sa deti s väčšou pravdepodobnosťou zapoja do vzdelávania v domácnosti a dobrovoľne sa jej zúčastňujú. A pozorovanie detí pri zábave pri učení môže spríjemniť aj proces domácej výučby. 

Ako poznáme deti, mnohé môžu chápať toto obdobie ako extra dlhé letné prázdniny a očakávajú, že sa v dohľadnej budúcnosti rozlúčia so vzdelávaním a strávia obdobie izolácie hraním s hračkami alebo hrami. Deti môžu nadobudnúť aj pocit zbytočnosti vzdelávania, apatii či vnútornej frustrácie. Aj v takýchto prípadoch prichádzajú na pomoc Bachove kvetové esencie či aromaterapia.

Náš tip:

Zábavu pre deti môžete vytvoriť vlastnými vzdelávacími hrami, vytvoriť kvíz a zapojiť detskú zvedavosť a súťaživosť. Prípadne môžete využiť pri vzdelávaní to, čo vám domácnosť ponúka. Ak máte možnosť zájsť si na záhradu, môžete zvoliť hravú formu hľadania pokladu, kde indícia bude vždy odpoveď na otázku z učiva. Možnosti je veľa a určite vás vaša kreativita odmení.

 

Na podporu a povzbudenie vašich ratolesti pri vzdelávaní sú vhodné Bachove kvetové esencie  Hornbeam, Clematis, Wild Rose. Esencia Hornbeam je vhodná ak majú vaše deti pocit „lenivosti“, nudy alebo nedostatok entuziazmu sa vôbec začať učiť, nech už sa snažíte vyvíjať akúkoľvek aktivitu. Esencia Hornbeam prinesie vitalitu, čerstvosť a spontánnosť. Úlohy a povinnosti dňa uchopia s energiou a jasnou hlavou. Esencia Clematis je vhodná pre snílkov, ktorí sa radšej venujú svojmu vysnívanému svetu či už vo virtuálnom svete alebo vo svojom vnútornom stvárnení. Kvetová esencia Clematis prinesie energiu živého záujmu o okolitý svet a životnú radosť. Cez pevné zakotvenie v reálnom svete môžu deti dobre kontrolovať svoje myšlienkové pochody a koncentrovať sa na učenie. Kvetová esencia  Wild Rose je vhodná pre deti, ktorí rezignovali na túto nepríjemnú situáciu a nevynakladajú žiadne úsilie, aby sa venovali učeniu.  Chýba im priebojnosť a ambície.  Wild Rose im prinesie  živý záujm o dianie okolo seba či už pri učení, alebo celkovo o dianie okolo seba.

Viac o Bachovych esenciách pre deti si môžete prečítať tu.

Esencie si môžete zakúpiť v našom eshope tu.

Ak uprednostňujete aromaterapiu, z éterických olejov podporia vaše deti pri učení a prinesú radosť do života a do učenia Mandarinka, Eukalypt, Lemongras. Všetky tieto éterické oleje pomáhajú pri duševnom vyčerpaní, podporujú koncentráciu pri učení, pomáhajú oživiť náladu pri melanchólii a prinášajú radosť a hravosť do každodenného života.

Éterické oleje môžete použiť do aromalampy, alebo difúzera, v rôznych dizajnoch a prevedeniach.

Éterické oleje si môžete zakúpiť v našom eshope tu. 

Aromalampy a difuzéry si rovnako môžete zakúpiť v našom eshope tu.

Na podporu pozitívnej energie môžete využiť jemnú podporu svetla a arómy vo forme nášho nového produktu aromaterapeutickej sviečky. Pri používaní sviečky sa aróma pomaly a jemne rozplynie a naplní každú miestnosť skutočne aromaterapeutickou vôňou. Klasický a moderný tvar sklenenej nádoby z jantárového skla doplní každú miestnosť v domácnosti, alebo kancelársky interiér. Tieto recyklovateľné sklenené nádoby je možné opätovne použiť.  Každá sviečka je ručne nalievaná v malých dávkach.

Zakúpiť si ju môžete v našom eshope tu.

6. Izolácia môže spôsobovať nepokoj, hnev i smútok.

Sociálna interakcia je obrovskou súčasťou vzdelávania a rozvoja. Deťom doma budú prirodzene chýbať ich priatelia a spolužiaci. Počas karantény nie sú možné  žiadne osobné kontaktné stretnutia a to môže u detí vyvolávať sociálnu izolovanosť, ktorá sa môže začať prejavovať u detí rôznym neobvyklým negatívnym správaním. Môže sa vyskytnúť nepokoj, hnev, rebelanstvo či smútok a samo-izolovanie.

Preto je dobré ak povzbudíte detí, aby zostali v kontakte so svojimi priateľmi aspoň pomocou virtuálnych technológií, ktoré pomôžu udržať ich náladu a mladším deťom pokračovať v rozvoji sociálnych zručností. Môžu tiež zostať v kontakte hraním navzájom napríklad s videohrami, alebo ešte lepšie, online vzdelávacími hrami.

Náš tip:

Izolovanosť môže viesť k zmene správania a Bachove kvetové esencie môžu tomuto stavu predchádzať alebo mu výrazne pomôcť. Uvediem vám niektoré negatívne stavy a k nemu priradím vhodnú Bachovu kvetovú esenciu.

  • Agresivita bez značného dôvodu, hnev – esencia Holly / hnev, agresivita /, Beech / netolerancia ostatných /
  • Plačlivosť, úzkosť, pocity osamelosti –  esencia Aspen / úzkosť /, Willow / pocit osamelosti /
  • Pocity frustrácie, nudy  – esencia Hornbeam / krátkodobo /, Wild Rose / dlhší čas /
  • Utiahnutosť, vyhýbavé správanie / Často sa stiahnu, nechcú sa rozprávať a pod./- esencia Water Violet
  • Odmietanie povinností – od učenia po účasť na domácich prácach – esencia Vine / nechcú sa prispôsobiť /, Chicory / manipulácia /
  • Nespavosť, bolesti hlavy, brucha – esencia Rock Rose / nadmerné obavy /, Cerato / neistota ako bude ďalej pokračovať /
  • Zvýšená podráždenosť  – esencia Vervain / nemožnosť plniť svoje predstavy /, Impatiens / netrpezlivosť, kedy to už skončí /

Viac o Bachovych esenciách pre deti si môžete prečítať tu.

Esencie si môžete zakúpiť v našom eshope tu.

Na podporu pokojnej nálady môžete využiť jemnú podporu svetla a arómy vo forme nášho nového produktu aromaterapeutickej sviečky. Pri používaní sviečky sa aróma pomaly a jemne rozplynie a naplní každú miestnosť skutočne aromaterapeutickou vôňou. Klasický a moderný tvar sklenenej nádoby z jantárového skla doplní každú miestnosť v domácnosti, alebo kancelársky interiér. Tieto recyklovateľné sklenené nádoby je možné opätovne použiť.  Každá sviečka je ručne nalievaná v malých dávkach.

Zakúpiť si ju môžete v našom eshope tu.

Všetky tieto praktiky môžu pomôcť deťom cítiť väčšiu zodpovednosť za svoje správanie. Tým sa zvýši pravdepodobnosť ich spolupráce a úspešnosti pri domácom vyučovaní. Tieto postupy však vyžadujú čas a trpezlivosť – niečo, čo je ťažké ovládať v čase stresu. Výskumné štúdie ukazujú, že rodičia poväčšine kričia, žiadajú a hrozia, keď je čas obmedzený, sú frustrovaní z toho, ako ich deti konajú. Preto je dôležité, aby si aj rodičia našli čas na vlastnú potrebu harmonizovať sa.

Harmonickí rodičia propagujú pozitívne správanie, zabezpečujú, aby deti robili domáce úlohy, pomáhali im lepšie sa organizovať, presadzovali výchovné opatrenia a upevnili svoje úsilie. Riešenie konfliktov je pre deti dôležitou zručnosťou, ktorú sa deti môžu naučiť a učia sa ju najlepšie od svojich rodičov.